stroški obnove 1-sobnega stanovanja
pozdravljeni,
mi lahko kdo, ki ima kako izkušnjo s tem, pove, koliko cca stroškov bi bilo za popolno obnovo enosobnega stanovanja (40 m2)? razmišljam o nakupu, ker sem že 30 let v najemu in se mi je končno nekaj nabralo, a imam nagledano stanovanje, ki je precej v razsulu – seveda bi bila potrebna vsa oprema (kuhinja in soba, nova kopalnica), ampak tudi nova tla, radiatorji, okna, morda kaka vrata. Inštalacije so ok. Kaj mislite, kak je nekako približen minimalen strošek za 1-sobno stanovanje?
Hvala!
Mi smo pred nekaj leti za obnovo cele (velike) hiše dali okroglo 100.000€. To vključuje kompletno prenovo dveh kopalnic (plus 1 WC), menjavo vseh oken, radiatorjev, obnovo parketa, beljenje, vgradnjo klim, menjavo vrat itd. Hiša ima tri nadstropja, eno meri skoraj 100 m2. Po tej logiki smo dali za eno nadstropje dobrih 30.000€, se pravi bi za tvojo kvadraturo prišlo nekje okoli 15.000€. Seveda zelo simpl matematika in zelo odvisno od tega, kaj bi dejansko delala, kakšne materiale bi izbirala itd.
Gg, 07.05.2025 ob 18:26
Tako na uc, nekih 30.000 EUR, lahko tudi manj če sama narediš kaj.
Jaz bi rekla malo manj. Največji zalogaj je kopalnica, pa kakšni nepredvidenih stroški.
Premalas in zakitas lahko sam, tla lahko s kakšnim spretnim kolegom položiš z laminata na klik, jaz sem ga polagala s kolegom. Dipo ali Rutar kupi nek blok, ki ga prilagodijo in zrisejo po tlorisu če jim ga zriseš…in kje je odtok in kje vtičnice. Se najdejo ksr lepe. Jaz sem jo pred 10leti dobila za 2800eur in se vse dela aparati körting. Kolegica pa neka Marles kuhinja in aparate Miele, pa je crknil pomivalec, pa vse fronte ima fuc, zaradi otroka, pa je dala takrat 8000eur zanjo.
Tako da, sparaj denar, ker nepredvidenih stroški so. Pa vpis v ZK, pa nadomestilo za zemljisce…
Pa še kaj se najde…
Mi smo starejše stanovanje popolnoma prenovili za hči ki je šla študirat. 42 kvadratov. Gretje smo dali talno, nove inštalacije, nova okna, komarniki in zunanje žaluzije, prezračevalni sistem, klima, novi tlaki, nov parket, stene, kopalnica, notranja in vhodna vrata, nova kuhinja, soba z dvižno posteljo in omarami (narejeno vse po meri zelo poceni), sedežna in aparati….cca 50k. Se da ceneje, če daš recimo laminat, obdržiš radiatorsko gretje, kopalnica sploh lahko veliko ceneje če pač nekaj iz bauhausa daš….
računaj najprej inštalacije (voda, kanalizacija, elektrika, ogrevanje, če je skupno (menjava radiatorjev), drugače je to projekt zase). To je najboljše da vprašaš firme ki se s tem ukvarjajo. Okna so bila menjana ali ne? Če ne jih boš menjavala v lastni režiji ali se obeta menjava tega + še kake fasade, obnova strehe v celem bloku?
potem maš talne obloge, se reče od microtopinga. laminata, ploščic o kamnov. To greš na net/v par trgovin pa pokalkuliraš kolk te obere
pohištvo je zadnje.
Glede ogrevanja, če recimo nimaš lastnega plinskega priključka in dimnika, če nimaš skupnega ogrevanja (daljinsko itd) vzameš eno split/multisplit klimo pikič močnejšo pa kako klaso višje (ogrevana zunanja enota gretje do -25, ali -30, kako plazmo, elektrofilter da ma) in po potrebi dokupiš še kak IR panel
Res odvisno, kaj vse menjaš. Oprema je še najmanj. Če menjaš pod, renoviraš kopalnico, menjaš okna, kake cevi, inštalacije… te pride hitro tja do 50k. Mojstri so dragi. Če samo opremljaš, daš laminat, plus prenoviš kopalnico in so inštalacije drugače ok, pa nekje 30k. Lahko malo manj, če kaj narediš sam.