ŠTRUDL LENE GOSPODINJE



Tvoji obiski so sicer že pojedli, kar si spekla. Za drugič in za druge še ena varianta štrudla lene gospodinje, namreč Pecivo na suho (pod tem imenom je tudi na Kulinariki, pa tudi tukaj v iskalcu). Jaz bom vseeno kopirala. Fino se naredi, hitro (še največ časa vzame lupljenje jabolk), zelo dobro je toplo oz. mlačno, enako pa tudi hladno.
No, toliko, da privlečemo še to iz omare… LP Mimi
PECIVO NA SUHO
Testo:
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek
1 jogurtov lonček sladkorja
1 vanilin sladkor
margarina za pekač
Nadev:
4 velika jabolka
50 dag skute
pest orehov, mletega maka, oboje
Preliv:
2,5 dl mleka
2,5 dl sladke smetane
3 jajca
V posodo zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor in vanili sladkor. To razdeli v tri jogurtove lončke. Pekač (cca. 30 x 25 cm, cca. A4 format) dobro namaži z margarino, posuj prvi lonček suhe mešanice, nanj posuj ½ naribanih jabolk, na jabolka razdrobi ½ skute, po želji posuj s polovico mletih orehov ali maka. Nato zopet posuj z drugim lončkom osnovne mase ter ponovi z jabolki, skuto, orehi ali makom. Na koncu posuj z zadnjim lončkom osnovne mešanice. V posodi dobro zmešaj mleko, sladkor, smetano in jajca ter polij po pecivu. Lahko prebodeš z vilicami, da tekočina zleze v notranjost. Malo počakaj, da se jajčna mešanica dobro vpije, potem pa speci v že prej ogreti pečici pri 180°C cca. 50-60 minut.
Uporabila sem pekač približno 30×24 cm. Okus ima skoraj tak kot gibanica.
Varianta druge moke: dobro je tudi s polnozrnato ali ajdovo moko.
Varianta zdrob: 1 lonček moke se nadomesti z 1 lončkom pšeničnega zdroba.
Varianta kosmiči: namesto moke ovseni kosmiči, malo zmleti v multipraktiku.
Varianta bolj masten preliv: 2 kisli smetani, 3 jajca, ½ margarine
Varianta drugo sadje: Jabolka zamenjam s kakšnim sezonskim sadjem, včasih potem odpadejo orehi. Delala sem že z borovnicami, s češnjami, malinami. Še najbolj dober se mi je zdel z navadnimi domačimi velikimi slivami, kar cele neizkoščičene. Slive so zelo sočne, oddajo veliko soka in dajo okus po češpljevih cmokih.
Varianta Babi: Vmes sem dala tudi nekaj na kolobarcke narezanih sliv, malo naribanega ingverja (trije potegljaji) in kar precej cimeta in kardamoma (odprem lupinico in stresem zrnca ). Zelo je disalo.
Varianta slana: Brez jabolk in sladkorja, namesto sladke smetane dam kislo. Nastane krasna slana sirova pita, moji jo jedo rajši kot burek.

