študentka in poroka
samo pravijo, da ti potem otroški dodatki po poroki v nobenem primeru ne pripadajo, (ne tebi, ne staršem in ne možu) ker nisi več otrok ampak žena. Sem pogledala tudi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in je tam tudi navedeno da se otroški dodatek prekine v primeru sklenitve otroške zveze.
se opravičujem
v primeru sklenitve zakonske zveze. Minka je pisal/pisala:
>
> samo pravijo, da ti potem otroški dodatki po poroki v nobenem
> primeru ne pripadajo, (ne tebi, ne staršem in ne možu) ker
> nisi več otrok ampak žena. Sem pogledala tudi zakon o
> starševskem varstvu in družinskih prejemkih in je tam tudi
> navedeno da se otroški dodatek prekine v primeru sklenitve
> otroške zveze.
Ojla,
men se pa zdi logično da pol “dodatek za vzdrževanje” pripada možu. Ni ravno otroški dodatek, neki pa mora dobivat dokler ima žena status študenta!
A ni ta dodatek tud neki z leti omejen? Npr. da je do dodatka opravičen do … leta študenta!
Se bom še enkrat pozanimala, če pa bo katera prej prišla do uradnih informacij naj pa sporoči!
Čao
Žal… 🙁
Jaz sem se že navadila, da ti raje vzamejo, kot kaj pomagajo. Tako pač je. Govorim iz lastnih izkušenj – oba z možem sva še študenta in na nobeno pomoč ne moreš računati.
Stvar se MALCE izboljša, če načrtujeta otroka oziroma boš v času študija še rodila.
Če te še kaj zanima, vprašaj, sem še bolj kot ne sveža v tem 🙂
LP, Simona
HOJ!
Malo sem brskala po zakonih in sem se spomnila nate.
piše da se ti pravica do otroškega dodatka odvzame če se poročiš in ko dopolniš 26 let.
Kar se tiče dohodnine tvoji starši ne bodo imeli več olajšav ampak si bo tvoj mož pisal tvoje olajšave.
Pri meni uveljavlja olajšave moj fant (koz vzdrževani član).
Anja
Živjo!
Se opravičujem za zamudo, nisem opazila tvojega vprašanja.
Na ne vem koliko ugodnosti bolje, da ne računaš, saj je zakonodaja na tem področju precej pomanjkljiva.
Kar se tiče socialne podpore: Zelo zelo težko jo dobiš. Midva npr. kot študentska družina (pri nas -pa živiva v velikem mestu, ki pa žal ni univerzitetno- tega termina sploh ne poznajo!) nisva upravičena do te podpore (čeprav nimava NOBENIH prihodkov, razen dela preko študenta, ki pa je itak vedno slabo plačano), ker sva REDNA študenta! Prvi pogoj za socialno podporo je, da si iskalec zaposlitve. Kar pa pomeni, da izgubiš status, kar pa se po mojem ne splača. Stvar je drugačna, če si izredna študentka in prijavljena na borzi kot iskalka zaposlitve. Ampak je cenzus precej nizek, torej tvoj partner ne sme imeti prevelikih prihodkov.
Dobra stvar, do katere pa si upravičena, je dodatno študijsko leto! Ne glede na to, kdaj ga izkoristiš, imaš pravico do enega dodatnega študijskega leta za živorojenega otroka. Če si npr. zdaj študentka 2. letnika, lahko dodatno leto izkoristiš tudi čez 3 leta kot podaljšanje absolventa (meni so ga zaradi otroka podaljšali že za leto in pol).
Druga fina stvar je republiška štipendija. Kot študentka si avtomatično upravičena do štipendije, ČE vložiš prošnjo najkasneje 30 dni po rojstvu otroka! Pazi, jaz sem ta rok zamudila in mi je nikakor nočejo več dati (rojstni list dobiš šele kakšne 4 tedne po porodu, zato se ti potem že zelo mudi)!!!
Če dobivaš denarno socialno pomoč, si oproščena plačila vrtca.
Upravičena si tudi do bivanja v študentskem domu.
Kot mamica študentka lahko dobiš mesečno 5 bonov za prehrano več kot sicer. Za dva otroka: 10 bonov.
Država je dolžna plačevati prispevek za obvezno pokojninsko zavarovanje v času tvoje “porodniške” oziroma v času, ko prejemaš starševsko nadomestilo, kar pomeni, da si “pridelaš” eno leto delovne dobe.
Starševsko nadomestilo je enako kot za brezposelne mamice: ok. 37.000 SIT mesečno.
Otroški dodatek začneš dobivati ti sama za svojega otroka. Naši starši niso več upravičeni do otroškega dodatka za nas. Najvišji znesek za prvega otroka je 20.230 SIT.
Uh, sem bila dolga, ne? Upam, da je to to, kar si hotela izvedeti.
LP, Simona
P.S.: Sicer pa imaš ogromno informacij na strani , glej pod “pravice družin”.