Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Študentsko delo

Študentsko delo

Berem teme spodaj in bi pripomnila nekaj o študentskem delu. Ko gledam oglase po netu za delo, ker sem brezposlena zaradi stečaja firme, vidim skoraj samo razpise za študente in zelo malo, malo za nas. To se mi ne zdi v redu, glede na to kakšna armada nezaposlenih delavcev, ki so strokovnjaki na svojem področju ali imajo celo desetletje izkušenj čaka in visi brez dela, podjetja pa najemajo študente z “znanjem programov, ekonomije, trženja..,itd. Mi pa nimamo dela, ki to obvladamo in nimamo za kruh, da bi živeli sebe in otroke. Res narobe svet. Študentsko delo bi morali zminimalizirati, da bi se lahko odprl trg delovne sile, da bi podjetja zaposlovala nas ki smo v obdobju življenja, ko naj bi delali, ne pa da mesta zasedajo študenti, ki vse obvladajo na pol, ker nimajo še zakljućene izobrazbe ali pa študirajo celo nekaj tretjega. Tako tudi pada nivo strokovnosti in kvalitete pri vseh storitvah in izdelkih. Ne moreš delati nekaj, za kar nisi usposobljen ali pa obvladaš samo na pol… Študent mora študirati, ne pa delati redno, vsak dan 6-8 ur… Saj imajo socialne, pa zoisove , pa kadrovske štipendije, pa še vse sorta.. Res da ima vsak pravico do šolanja, ampak enako imamo mi, aktivna delovna sila pravico do zaposlitve …katero nam odjedajo razno razni študenti, ki nestrokovno in z levo roko opravljajo delo, katerega naj bi opravili mi.. Če bi ukinili študentsko delo, bi se lahko trg delovnih mest odprl in ljudje bi se lahko spet zaposlili in služili denar za svoje družine. Tako pa …to s študentskim delom v Sloveniji je res nekaj izrednega v svetu. Mislim, da nikjer ne obstaja v takem obsegu kot pri nas… Zato pa nas je toliko nezaposlenih, na cesti, brez denarja za košček kruha zase in družine….

dobro jutro… eni to trdimo že par let…
kako se študentsko delo zlorablja, je jasno vidno pri tem, koliko viška denarja imajo študentske organizacije, ki potem privatizirajo okrog. Mariborska se je že pred več kot desetimi leti začela it tajkunski biznis, zdaj so se zbudili še ljubljančani.

Marsikaj se dogaja in predvsem tala! Na Šoum-u Mb pa je že tako ali tako vse spo……o, seveda ob zaslombi politike. Poglejte si hišo g. Žure (direktor), pa njihove plače, pa rezultate dela, pa vam bo vse jasno.

Groza!

A so res socialne štipendije. Ko se tu gor hvalite koliko je potrebno za normalno preživetje. Cenzus za dobitev štipendije je da dohodek na osebo ne znaša nekje več kot 300eu. mama samohranila otrokom plus otroški je nekje 600 eu in zaradi tega NE DOBIM štipendije.
In zata sem tudi več let redno delala preko študentskega servisa, ker ni bilo za sprotne stroške.

Če si upravičen do štipendije, je to kar lep znesek.

Namesto da študentje delajo in servisi bogatijo, naj se denar raje nameni direkt študentom za štipendije.

Po drugi strani je pa res, da se je standard študetom abnormalno zvišal. Danes se nihče več ne vozi z vlakom, kot smo se mi, je treba takoj avto kupit, nihče več noče živet v študentu, ker se tam kao ne da učit – je treba it privat.

Ne trdim, da je tako z vsemi, ampak to opažam v svoji okolici.

In da študentje tak standard vdržujejo in imajo še za zraven, morajo delati.

Ukinit študentsko delo – ustanovit zaposlitveno agencijo ZA VSE, kjer bodo študentje izenačeni z drugo delovno silo, več denarja pa namenit za štupendije in poceni domove.

A ni tak Svetlikov predlog? Me prav zanima, ali bo sprejet.

Nimam štipendije, naš dohodek doma je 600 eu. nekaj čez to. In potem meni pišeš da dobim lepo štipendijo? Kako pa se naj šolam brez dela???
Kje imajo vsi izpit?? Jih poznam veliko ki ga nima, če pa ga imajo pa so si ga sami prislužili z delom, ker vsi starši nimajo za to. Potem ko bom končala študij bom brez izpita težko našla dleo, saj je že marsikje pogoj izpit.

Napisala sem, ČE si upravičen.

In to jamraštvo med študenti mi gre resnično na živce. Marsikdo si že v preteklosti ni mogel privoščiti študija, pa so se zaposlili in potem vrnili med šolske klopi. Obstaja tudi študij OB delu. Samo dela za mlade danes ni, razen če so – ŠTUDENTJE.

Popolnoma sprevržena logika, ki je ravno tisti, ki vas to najbolj prizadene, sploh ne zavedate in podpirate obstoječe stanje.

Napisala sem, ČE si upravičen.

In to jamraštvo med študenti mi gre resnično na živce. Marsikdo si že v preteklosti ni mogel privoščiti študija, pa so se zaposlili in potem vrnili med šolske klopi. Obstaja tudi študij OB delu. Samo dela za mlade danes ni, razen če so – ŠTUDENTJE.

Ne nisem upravičena, ker se državi zdi dovolj, da se na osebo v gospodinsjstvu šteje 300eu. Torej imamo dovolj nekaj več kot 600eu za preživetje. Štipendije pa zaardi tega ne dobim. Potem pa pišete da je normalno življenje potrebno več kot 1000eu na osebo, vam pa se zdi preveč če bi dobila štipendijo. Če bi jo dobila ne bi rabila delat.

ja saj ob delu se tudi da študirat. kaj pa misliš da delam. če delam in študiram, ker drugače ne gre.

Popolnoma sprevržena logika, ki je ravno tisti, ki vas to najbolj prizadene, sploh ne zavedate in podpirate obstoječe stanje.[/quote]

In kaj boš, ko doštudiraš, če smem vprašat? Če že zdaj ne preživite kot družina, brez da delaš, služb pa ni, razen za študente? Kaj boš, ko boš imela diplomo v roki, delodajalci pa te bodo zavračali, ker nimaš statusa?

Ali te jutri enostavno ne briga?

Ja seveda me. Zakaj me bodo zavračali?? Potem bodo zavračali tudi tiste, ki niso delali ali bodo njih zaradi tega sprejeli?? Upala bom na službo, tako kot sedaj upajo vsi ki se šolajo in ki so brezposelni. Da bi pa me zavrnili zaardi tega, ker sem morala delati da smo imeli dovolj pa ne verjamem.

Ja, saj se boš zbudila. Vidim, da se sploh ne zavedaš problema.

Zakaj je tako? Zato, ker je študentsko delo za podjetje BISTVENO ceneje in enostavneje kot zaposliti delavca.Pa še odpustiti ga ni treba…

K sreči je to možno in je dobro tako za podjetja kot za študente.

Vedno je tako, da je za nekoga dobro, za druge slabo.

Ja, saj se boš zbudila. Vidim, da se sploh ne zavedaš problema.[/quote

Potem pa mi ga ti razloži?? ker trenutno nimam dovolj denarja, delam da zaslužim in lahko študiram. Torej naj pustim delo samo zato, ker bo potem prostor za sotale brezposelne? Potem bo pa delodajalec zaposlil drugega študenta. če bodo ukini študentsko delo bo prostor za brezposelne, ampak bo bistveno manj študentov brez dela. naj mi dajo štipendijo pa ne bom delala. Sedaj pa morem,ker drugače ne gre. veliko raje bi ta čas doma čepela in delala kar mi paše pa ne morem.
Poznam primere kjer so starši brezposelni in njihovi otroci delajo z št.servisom ter dajo doma denar za preživetje. za eno št. delo je ogromno klicev. Tako da študentje in dijaki nujno rabijo denar, ne le za luksuz ampak popolnoma nujne stvari.

Nihče od študentov ne zahteva, naj nehajo delat, pričakujem pa jaz osebno, da končno že uvidite, da tako ne gre, da s tem sami sebi pljuvate v juho. Kot študentje ste zaželena delovna sila, ko doštudirate, dela enostavno ni, ker za vami pride nov študent.

In iz tega zavedanja izhaja tudi podpora novemu zakonu o malem delu in odrekanje podpore debelim študentskim funkcionarjem, ki se zakonu upirajo z vsemi štirimi, ker na račun študentskega dela živijo kot lordi in zapravljajo, kot da so najmanj Boško Šrot.

Samo to.

Domnevam pa, da kot študentka, ki jo novi zakon močno zadeva, vsebino tega poznaš.

Ker če je ne, si samo orodje, s katerim bodo manipulirali.

Se strinjam z začetnim postom, ni pa mi všeč, da za nastalo situacijo krivite študente. A so študenti sami napisali zakone, po katerih lahko delajo neomejeno število ur na mesec in s tem odžirajo službo tistim, ki nimate študentskega statusa?? Ne.

Do nedavnega sem bila tudi sama študentka in sem imela precej odgovorno službo, delala sem pa leto in pol vsak dan po 8 ur. Samo enkrat sem si vzela dopust. Lahko sem si privoščila marsikaj, tudi daljše potovanje. Ampak če zdaj gledam nazaj, se zavedam, da so me pravzaprav izkoriščali. Včasih sem delala tudi po 9 ur, ko je blo treba potegnit, plačo bi lahko imela veliko višjo glede na to, kaj sem delala, dopusta nisem imela plačanega, nisem dobila regresa, nobenih bonusov, za božič so mi dali pa 20 evrov (!). Takrat seveda nisem tako razmišljala, ker mi je bilo bistveno to, da se čimveč naučim in tudi zaslužim.

Niso mi všeč posti v smislu kritiziranja študentov, ker niso študenti krivi, da je zakonodaja takšna, kakršna je. Normalno, da delajo, če jim čas to dopušča in si s tem marsikdo nabira neprecenljive izkušnje. Ampak delajo samo zato, ker podjetja raje vzemajo študente. Ne samo zato, ker je bistveno ceneje, ampak tudi zato, ker rabijo občasno pomoč in potem študenta “skenslajo”, ker ga ne rabijo več. Čez par mesecev stvar ponovijo. Prav tako študentom ni treba plačevati ne malice, ne dopusta, ne regresa, ne nobenih prispevkov. Poceni in (večinoma dobra in zanesljiva) delovna sila.

Niso krivi študenti, ker ta sistem izkoriščajo sebi v prid, kriv je sistem. Pri nas so pogoji za študij nenormalno dobri, zato pa je tudi ogromno študentov, ki bluzijo tudi po 10 let.
Šimfajte raje čez podjetja, ki najemajo študente, potem pa jih ne rabijo več, ko enkrat diplomirajo. Pa tudi vedno bolj zahtevni so – na študentskih servisih iščejo neke asistente direktorjem, ki morajo znat 3 jezike, morajo bit komunikativni, razgledani, zanesljivi, odgovorni in bla bla bla … Plačajo jih pa 4 evre na uro.

Hm, predlog za spremembe je bil, pa so ga ustavili ravno študentje oziroma njihovi predstavniki.

Tako da so študentje kar pomemben delček v mozaiku. Vsakič ko se je samo začelo šušljati, da se bo kaj spremenilo, so grozili s protesti.

DA še sama napišem mnenje. DEjstvo je, pa se lahko študentje na trepalnice postavijo, da večina ne dela zato, ker ne bi imela za preživetje, temveč zato, da imajo “za zraven”. Kratko in jedrnato.

Da pa ne spoznajo, kako neobjektivno gledajo na obsežnost študent.dela, je pa dejstvo PO študiju, ko jamrajo, da ne morejo dobiti zaposlitve. Ja, res, le zakaj je temu tako?

To, da študentje delajo “samo za zraven” preprosto ni res.
Moja cimra je vsa leta študija občasno delala, da je lahko normalno (pre)živela. Doma so ji lahko dali le 30.000 tolarjev. Od tega je šlo 20.000 za stanovanje, karte za vlak in bus pa cca 8.000. Glede na to, da je treba jest in se oblečt, je morala pod nujno še delat. Res je, da smo tudi žurali, ampak že za osnovne stvari je morala delat, ne za luksus.
Jaz sem imela malo več sreče, ker izhajam iz dobro situirane družine in sem imela tudi večjo žepnino. Ampak, ko sem postala absolventka, mi je bilo jasno, da imam vsak dan čas delat in da pri teh letih ne bom več v finančno breme staršem. Najprej 8 ur službe, potem pisanje diplome in je šlo. Pa še po diplomi so me v podjetju vzeli, kar je največja sreča.

Ne gre vseh metat v isti koš. Je pa kriv sistem, ne pa študentje sami. Št. servisi so pa itak eno samo sranje.

New Report

Close