Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Študentsko delo

Študentsko delo

Pozdravljeni,

več mesecev nisem dobila plačila za študentsko delo. Čeprav sem naročila napotnico, sem plačila vedno dobivala na roko. Sedaj mi je bivši šef ostal dolžen le še majhen del denarja, ki mi ga ne želi izplačati, saj naj bi med delovnim časom preveč časa preživela na računalniku. Rekel je, da mi bo kot dokaz predložil izpisek vsake vejice, ki sem jo naredila na tisti računalnik [imel naj bi nek program, ki snema dejavnost računalnika]. Zanima me, ali mi kljub temu, če bi izpisek potrdil njegovo zgodbo, sploh lahko odbije ure od plače – brez, da bi me prej [še med delom] osebno opozoril in me seznanil s posledicami [50 procentni odbitek oddelanih ur]. Ničesar namreč ni omenil, ko sem mu vsak mesec sproti poslala obračun ur [kot da bi me pustil, da delam ”zastonj”, pri sebi pa je bil že odločen, da mi ne bo plačal], niti zadnji mesec, ko sem tam nehala delati in sem mu poslala končni obračun, ga ni komentiral; šele ko je prišlo tako daleč, da me je moral nehati ignorirati in mi izplačati del zaslužka, je omenil, da bom preostanek dobila glede na to, koliko sem se v službenem času ukvarjala z osebnimi zadevami [prometa je bilo sploh poleti zelo malo zato smo vsi velikokrat pisali seminarske, brali knjige, bili na internetu, a nikoli ni izgedalo, kot da je s tem kaj zelo narobe, dokler je bilo delo kljub temu opravljeno – čeprav seveda razumem iz kje izhaja, se mi zdi njegov način čisto napačen]. Ali sploh lahko snema našo aktivnost brez našega vedenja?
Drugi problem, zakaj nisem mogla predvideti, da bo na koncu prišlo do takega resnega preobrata, je, ker se z mano nikoli ni resno pogovarjal o čemerkoli povezanim z delom [vsake toliko časa nam je le poslal kakšen email z novimi pravili, ki pa jih v živo ni nikoli podprl, kar se mi zdi zelo čuden pristop]. Še več, prejela sem veliko neprimernih sporočil z njegove strani. Ker nisem vedela, kako na lep način to zatreti in jih nisem upala ignorirati, sem mu večinoma tudi odpisala, na prijazen način – nikoli nisem direktno sodelovala vendar tudi prekiniti nisem znala.
Zanima me, ali bi iz finančnega vidika lahko dosegla kaj, če bi ga prijavila, ker nam denarja ni nakazoval preko napotnic? Ob omembi te možnosti je rekel, da bo potem tudi on prijavil mene, ker sem sprejemala gotovino [vendar imam na srečo jaz vsaj naročeno napotnico, torej je nekako on kriv, da je ni uporabil?]. V kakšni situaciji bi bila jaz in v kakšni on?
Zanima me tudi, kaj bi lahko pridobila, če bi ga prijavila spolnega nadlegovanja [preverila sem že, da tudi neprimerna sporočila štejejo v to kategorijo]. Spet me zanima situacija za oba in pa tudi finančni vidik. Ali bi bilo dejstvo, da sem bila vpletena v tako situacijo vidno mojim nadaljnim delodajalcem oz. komurkoli?
Nisem prepričana, ali naj mu raje pustim preostanek denarja ali je možno, da s takšnim ukrepanjem še kaj pridobim [ne želim si še večjih problemov, če je preveč riskantno].
Prosila bi Vas za nasvet, kaj bi se meni osebno najbolj splačalo in kaj je najmanj riskantno ter kaj se lahko zgodi v najslabšem primeru. Kakšni bi bili moji stroški takih obravnav?

Najlepša hvala!

Spoštovani,

vašeaktivnosti lahko snema le, kolikor vas je na to poprej opozoril.

S samo prijavo delodajalca, da vam je nakazoval “na roke” vi sami finančno ne boste ničesar dobili ali dosegli.

V primeru, da ga ovadite zaradi k.d. šikaniranje na delovnem mestu, ki v svojem dejanskem stanu vsebuje tudi spolno nadlegovanje, lahko dobite odškodnino, če seveda dokažete, da vam je z njegovim ravnanjem nastala škoda. Drugi delodajalci bi zelo težko izvedeli, da sodelujete v takšnem postopku.

Dolg lahko izterjate tudi s tožbo, vendar vas moramo opozoriti, da so stroški včasih višji od samega dolga, postopek pa se lahko vleče kar nekaj časa.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close