študij fizike
Ali mi lahko kdo svetuje…
kako je s študijem fizike: je študij zelo zahteven, kakšni so odnosi med študenti in profesorji, ali je po končanem študiju težko dobiti službo (kolikor vem, imaš z diplomo iz fizike največ različnih možnih zaposlitev) in ali so študenti zelo obremenjeni (koliko ur predavanj in ostalih obveznosti na dan) ???
hvala že v naprej
Baje je študij zelo težek, fizika ni niti približno podobna srednješolski in nujno potrebuješ popoln drug nivo razumevanja in logike, da imaš sploh možnost končat faks, pa še trdo delo in garanje te čaka!
Službo dobiš pa v zelo kratkem času, saj so fiziki zaposljivi praktično v vseh panogah, od finančnih (banke, zavarovalnice), pa medicina recimo, tehnične panoge, do celo pravih družboslovnih panog.
Na faksu ni omejitev, vpis je majhen, osip ogromen.
avtor. prvič moraš neki vedet. oseba, ki ji leži matematika je malo čudna. tebe ne skrbi študji kot tak, ampak prihodnost. svetujem, ti da si vzameš neki časa kakšen teden in greš pogledat malo podjetjih, inštitutih, na univerzo, kakšni so ti ljudje, ki so študirali fiziko. so ti všeč, so ti karakterno ok. si želiš sam postat taka oseba? ti je njihov življenski stil in način ok. meni recimo ni. poznam ene 5 profesorjev fizike in matematike pa so vsi samski, zakompleksani, sitni, filozofi, v glavnem v svojem svetu. to zame ni sprejemljivo. če ne znaš matematike super tudi fizike ne boš znal. če ne znaš fizike ne boš znal mehanike in elektrothnike in strojništva. seveda pa je na univerzi ta matematika potencirana v neke oblake. že na pol umetniško. enkrat sme imel priložnost spoznat eno matematičarko, očitno zaljubljena v enega študenta ( ona je tudi bila študentka) in je cel čas govorila, kak je on pameten, kakše račune rešuje o kerih ona nima pojma. v glavnem jo je fasciniral njegom um, pamet, dar razmišljanja. meni je deloval prvo kot da je na drogi. ali glih zdaj enega pokadila. da se dobi služba v medicini?? kje pa lepo prosim?? kaj pa iam fizika z medicino? kje bi pa sploh lahko dobil delo? vsi ne morejo delat na inštitutu jožef štefan a ne? mogočle kakšen tuj inštitut. jaz bi tako rekel. če si tolk v glavi, da ti gre ta snov res dobro potem idi. ampak bi jaz tako naredil, da bi vsako možnost izkoristil za izmenjavo nekam v francijo, belgijo, švedsko. tud ameriko. sam da je razvit svet. če se boš ukvarjal samo z izpiti pol boš slovenski papak. ki bo mogoče poučeval na kaki osnovni šoli kdaj. mogoče. moraš it med počitnicami delat nekam. v nemčijo za 4 mesece. moraš it vsak vikend ko si fraj, na neka srečanaj fizikov, neki se tam muvat okol tega jožefa štefana, pa tem degenom v rit lezit. pa kimat, kak so pametni. da si narediš podlago. ga voroijo papki stari o tebi. ta pa je predan, pa je uredu!!! kolk pa je punc na tem faksu?? to je pomebno informacija. so lušne?
Moj sin študira fiziko. Pravzaprav je diplomo naredil, zdaj dela bolonjski magisterij. Hodil je na bežigrajsko. V OŠ je imel zlato vegovo in zlato stefanovo. Imel je zoisovo štipendijo. Študij se mu je zdel enostaven. Poleg študija, je še ves čas špilal v bendu.
Odnosi so zelo v redu, tudi dekanat je v redu, zelo gredo na roke študentu.
če ni skrivnost, ali lahko navedeš svojo izobrazbo in zaposlitev ?? ker ko berem tvoj odgovor se mi nenehno dozdeva, da si strokovnjak za cel svet in še več, zato me res zanima tvoja izobrazba. jaz potrebujem nasvete ljudi, ki so dejansko študirali fiziko in vedo kako študij poteka, ne pa nasvete nekih brezveznih nevednežev, ki mislijo da razumejo vsa področja celega sveta !!!! fizika in medicina ?? očitno pojma nimaš kaj ima fizika veze z medicino – magnetna resonanca, ct, pet ct, rentgen, ultrazvok in vstale oblike slikanja telesa temeljijo na fiziki ! in kdo misliš da kalibrira vse te instrumente ? ziher ne taki doktorji kot si ti !!!!!!! in kje bi lahko dobil delo ? če si tak veleum upam da več v brskalnik vtipkati “zaposlitev z diplomo iz fizike” in boš dobil tri strani možnih zaposlitvenih področij, ker se mi trenutno res ne da ukvarjati s tabo. pa če to… v sskj sem vtipkal besedo vsevednež in zraven razlage je pisalo tvoje ime,,, kdo bi si mislil
Ampak upoštevaj samo tiste nasvete, ki jih pišejo tisti avtorji, ki so res študirali fiziko. Ker tukaj se pojavljajo avtorji, ki se ”spoznajo” na cel svet. Pa še prepričani so, da se res. Čas pa zabijajo tukaj na monu??[/quote]
sem že opazil, da se na forumu pojavljajo izjemni veleumni ljudje neven zakaj sploh furajo neka raziskovanja, ko pa bi lahko preprosto vprašali nekatere osebe npr. igorja13 :))
hvala za nasvet kako pa veš da je študij težek ? si sam/a študiral/a fiziko ali ti je povedal kak znanec?[/quote]
Povedala mi je ena zaposlena na tem faksu.
Pa še to mi je povedala, če se navežem na enega zgoraj, da sta matematika in fizika dva pojma in da na faksu nimata kaj dosti skupnega ter da soredki tisti, ki jim gre oboje super. Ponavadi so matematiki v neki svoji logiki, načinu razmišljanja, fiziki pa v svoji.
Končala sem uporabno matematiko, takrat ko se je tako še imenovala. Študij fizike na takratni FNT (danes FMF?) se mi je zdel bistveno težji, vsaj zame, saj zahteva po eni strani ogromno abstraktnega mišljenja, po drugi pa apliciranje te teorije na konkretne, življenjske situacije. Vsekakor pa so to študiji, ki najprej zahtevajo predanost, dril, poglobljenost, šele nato se začne užitek v abstraktnih teorijah. Nam je profesor Prijatelj rekel, najmanj dve uri trdega študija na eno uro predavanj. Vsaj na začetku še kako drži …
hvala za nasvet kako pa veš da je študij težek ? si sam/a študiral/a fiziko ali ti je povedal kak znanec?[/quote]
Povedala mi je ena zaposlena na tem faksu.
Pa še to mi je povedala, če se navežem na enega zgoraj, da sta matematika in fizika dva pojma in da na faksu nimata kaj dosti skupnega ter da soredki tisti, ki jim gre oboje super. Ponavadi so matematiki v neki svoji logiki, načinu razmišljanja, fiziki pa v svoji.[/quote]
kaj pa obremenitev študentov?? približno koliko ur predavanj in ostalih obveznosti imajo na dan ?
Jaz pa dobro poznam FMF in ti lahko povem, da študij je težek, zato se pa veliko naučiš. Za reden študij je potrebnega kar veliko dela, večina vaj ni obveznih, ampak ti toplo priporočam, da jih obiskuješ. Težko ocenjujem odnos, kar se mene tiče je korekten in gremo tudi študentom zelo na roko, kar se tiče rokov za izpite, zagovore, govorilne ure… Po študiju fizike si zaposljiv, brez težav lahko nadaljuješ študij kjerkoli v tujini, ker študij (in tudi raziskave) fizike v Lj ne zaostaja bistveno za fizikami v svetu.
Fino je, če si zelo domač z matematiko, v višjih letnikih tudi s programiranjem. Ne zanašaj se na to, da “te bodo že naučili na faksu”. Marsikaj privzamemo, da pač znate, čeprav se tega nikoli res ne učite…
Poglej na urnik, ampak moraš seveda upoštevati samo eno skupino (npr. pri praktikumu):
http://www-lp.fmf.uni-lj.si/urnikfiz/urnik.htm
Domačega dela… heh, če si imel modelsko analizo, si samo za ta predmet delal približno sedem dni na teden
Ampak jo je pa dobil?
Večina diplomiranih fizikov, ki jih jaz poznam, ne dela nič fizikalnega. V glavnem programirajo. Doktorji fizike – vsi, ki jih poznam, so zaposleni in marsikdo je dobil službo takoj po doktoratu, tudi še lani in predlani, ko smo bili že globoko v krizi – pa večinoma delajo kaj bolj strokovnega, bolj povezanega s fiziko.
to mi je povsem jasno. Ampak ponovno sprašujem zakaj nazaj pridemo prej. Po moje se poveča hitrost potovanja (ne hitrost letenja). Mislim, da razlika, ki pri tem nastane povečana hitrost potovanja. Logično je da je razdalja v km na obe strani enaka. Torej moramo hitrosti letala dodati še hitrost vrtenja zemlje. Ali imam prav. Ali se in če se , kje se motim.