Študij in delo v tujini
Upam,da mi boste lahko tukaj pomagali z nasveti, saj nikjer drugje nisem našla tega kaj sem iskala.
Po zaključeni gimnaziji sem se odločila za študij v tujini (Nemčiji).
V tujini bivam z fantom,ki je nemec in ima stalno službo. Skupaj z finančno podporo staršev sem sedaj tako daleč da zaključujem Bsc. študij. Sedaj bi rada svoj študij nadaljevala z Masterjem.
Kot s starši dogovorjeno, se tukaj končna njihova finančna podpora- Kaj tudi popolnoma razumem, zato bom paraleno s študijem delala.
Mene zanima glede česa moram sedaj biti previdna, glede prave.
Starši dobivajo finančno olajšavo, ker bom to leto stara “komaj” 23 let. Tudi zdravstveno zavarovana sem še preko njih. Glede stalnega bivališča sem prijavljena pri starših, z “erster Wohnsitz” v mojem stanovanju v nemčiji.
Kaj se spremeni, in kaj moram urediti, če želim tukaj sedaj med študijem delati?
Najraje bi delala preko minijoba.
Moram tukaj v Nemčiji urediti zdravstveno ? Moram imeti v sloveniji tudi zdravstveno zavarovanje? Če dobim polno zaposlitev v Nemčiji, katero mi tudi plača zdravstevno zavarovanje, moram potem vseeno tudi v Sloveniji biti zavarovana? Če dobim minijob, kateri mi ne plača zavarovanja, bom še vseeno preko staršev zavarovana?
Ker je vse EU ne rabim delovnega dovoljenja, ampak kako to izgleda glede davkov?
Komu moram vse poslati podatke, če slučajno tukaj najdem službo?
Kakšna je razlika med minijob in teil-/vollzeitjob glede tega?
Moram nekomu v Sloveniji javiti, da tukaj delam oz. iščem službo, če je to samo minijob?
In potem dalje ko končam študij? Kam se javim nezaposljena, če do takrat ne bom našla dela, ampak bom vseeno tukaj bivala in tukaj iskala službo?
Seveda bom iskala službo tudi po Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. Ampak glede česa moram pravno biti previdna ?
Se zahvaljujem za pomoč in upam, da bi lahko pomagate.
Hej!
Jaz sem se preselila v Nemcijo 2015. Sla sem delat magisterij. Ob tem sem takoj zacela delat tudi mini job. Mini job dovoljuje cca 50 ur dela na mesec. Do prejsnega meseca sem bila zavarovana se preko starsev v Sloveniji. Tudi stalno bivalisce imam se vedno v Sloveniji. Septembra letos sem dopolnila 26 let in zacela tu opravljati prakso. Sele sedaj sem se zavarovala tukaj, ker sem zacela s prakso ( zato ker mi v nemskem podjetju niso dovolili tujega zavarovanja). Predlagam ti, glede na to da si sele 23, da ostanes zavarovana v Sloveniji. Jaz sedaj placujem tukaj, ker sem 26, in sicer cca 90 € na mesec, kar je v primerjavi s Slovenijo ogromno. Odjavila sem zdravstveno v Sloveniji, tako da ni nobenega problema da bi morala se tam placevati. Ni problem ce delas mini job, ti sprejmejo naso evropsko kartico.
Kar se tice davkov, jih pri mini jobu ne placujes. Mini job, kot sem omenila, dovoljuje cca 50 ur na mesec, oziroma najvec 450€ lahko dobis ven. Predlagam ti,da si najdes delo v kaksnem lokalu, ker potem dobis tudi ogromno napitnine. Jaz delam vsak mesec ze dve leti, dobivam 450 place in zraven se med 200-300 napitnin na mesec. Tako sem dvakrat na teden po 6 ur delala in obenem studirala. Kaj vec o polovicnem ali rednem delu ti ne znam povedat, priporocam ti pa glede na to da planiras studirat, kaj vec kot mini job ne delas. Prav tako ne rabis nobenemu javljati v Slovenijo ali kamorkoli da delas mini job.
Hope that helped, ce te zanima se kaj vec ti dam lahko kontakt.
Lp, M.
Forum je zaprt za komentiranje.