Stvarna napaka?
Kupil izdelek pred letom in pol in ga spravil v klet, dokler stari ni crknil. Zdaj je stari v smeteh, novega sem odprl, hotel uporabiti – pa zadeva ne deluje in je očitno nekaj narobe.
Kdo ve kako je s sklicevanjem na stvarno napako pri prodajalcu?
Mislim da lahko uveljavljam pri prodajalcu in da ga je treba obvestiti v določenem času od takrat ko se napaka pokaže. Ampak kako je pa s časom od nakupa?
Hvala!
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200498&stevilka=4288
člen 37 b.
Dobra novica:
Lahko uveljavljaš stvarno napako 2 leti po nakupu.
Slaba novica:
Šteje se , da je napaka obstajala v času izročitve, če se pojavi v roku 6 mesecev od izročitve.
To v praksi pomeni, da je sedaj dokazno breme na tvoji strani.
Težka bo, ampak poskusiti ni greh
https://www.zps.si/images/stories/zakoni/ZVPOT_NPB9.pdf
37.b člen
Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko
mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.
Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne
odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni,
odkar je bila stvar izročena.
Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku
šest mesecev od izročitve.
Težka bo, ampak poskusiti ni greh
https://www.zps.si/images/stories/zakoni/ZVPOT_NPB9.pdf
37.b člen
Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko
mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.
Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne
odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni,
odkar je bila stvar izročena.
Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku
šest mesecev od izročitve.
[/quote]
zadnji odstavek velja za rabljeno stvar on pa govori o novi stvari, pri novi stvari jo lahko uveljavlja dve leti od izročitve
če ima njegova stvar garancijo eno leto , njemu je pa leto in pol ležala nekje v kotu( kupil na zalogo ker je kao dobil jeftinu robu iz Hong Konga) se ne more sklicevati na garancijo ker je že potekla, garancija začne teči eno leto od dneva nakupa …sicer pa, da se mu da pregovarjat za par 10 eur, vrže v kanto pa kupi novo
če ima njegova stvar garancijo eno leto , njemu je pa leto in pol ležala nekje v kotu( kupil na zalogo ker je kao dobil jeftinu robu iz Hong Konga) se ne more sklicevati na garancijo ker je že potekla, garancija začne teči eno leto od dneva nakupa …sicer pa, da se mu da pregovarjat za par 10 eur, vrže v kanto pa kupi novo[/quote]
predvidevm da ma garancije več kot 1 leto zato sm tud tko napisal..drugače bo pa res bolj kriza (če je garancija1 leto)
Jaz imam pa dobre izkusnje z uveljavljanjem stvarne napake. IPL aparat za 450 EUR mi je crknil 2 meseca pred koncem 2letnega roka. Dobila povrnjen denar. Sicer so me klicali, da naj bi uveljavila garancijo, da bi mi oni dali nov izdelek (trenutna cena izdelka je bila 300 Eur), pa sem vztrajala, da uveljavljam stvarno napako. V roku 3 tednov dobila denar.