Suha koža zaradi nošenja maske
Zaradi dela v proizvodnji moram vsak dan po več ur nositi zaščitno masko in opažam, da mi to res uničuje kožo. Okoli ust imam zelo suho in razdraženo kožo, ki se lušči, pa še drobne gubice so se mi začele pojavljati. Večkrat si čez dan nanesem Balea Aqua kremo, zvečer pa še Nivea Soft, ampak nič od tega ni dovolj. Prva mi kožo navlaži za eno uro, potem pa je spet napeta in zategnjena. Katere kreme so reeees hidracijske in primerne za občutljivo kožo? Res ne vem več, kaj uporabiti.
Sem imela isti problem med prvo karanteno, ko sem morala nositi masko po 8 ur na in mi je koža okoli ust razpadala pa še mozolji so se mi delali. Edino, kar mi je dejansko pomagalo, je bilo, da sem preklopila na čistilno mleko namesto agresivnih gelov, ponoči sem uporabljala mandljevo olje, čez dan pa obvezno kremo z zaščitnim slojem. Na koncu sem začela redno uporabljati 4D kremo s hialuronsko kislino od Lux Factorja, ki mi je navlažila kožo čez cel dan. Seveda tudi ne dajaj kakšnih ličil (ala puder) na kožo tam kjer nosiš masko, ker ti bo kožo še bolj izsušilo.
Kako pa ta problem rešujejo sodelavci, saj nisi edina, ki jo nosiš mar ne. Če gre pri tebi za preobčutljivost, morda alergijo, je pravi naslov dermatolog. Če je kaj drugega, psihični odpor do mask, marsikdo ga ima zdaj po kovidu, zamenjaj delo ali pa psihoterapija. Nosila sem masko skoraj 30 let precej ur na dan, samo med malico ne. Nobenih problemov, pa drugi na enakem delovnem mestu tudi ne.
Definitivno obišči najprej dermatologa, da presodijo, če je kaj posebnega narobe s kožo. Probaj večkrat na dan uporabiti nežno hidracijsko pršilo (pakirani so kot neke vrste lak za lase, ampak so v trgovinah na predelu krem za obraz) ter takoj zatem nanesi kremo s hialuronsko kislino, da ujameš vlago v koži (ena izmed uporabnic ti je priporočila kremo od lux factorja, ki je tudi meni všeč). Če ti koža okoli ust razpoka, bi znalo pomagati tudi, da kakšno uro pred spanjem naneseš kremo, da se dobro vpije, in šele potem dodatno zaščitiš z nečim okluzivnim