Suhi kvas -kaj naj specem
Prosim za idejo. Medtem ko brišem kuhinjske omarice sem se spomnila da imam samo suhi bio kvas, včeraj kupljen, svežega sem pa pozabila kupit. Prvič sem vzela tako za hec bio kvas v vrečki. Suhi kvas zelo redko uporabljam, tako da niti ne vem kdaj sem ga sploh nazadnje.
Bi nekaj ko s čiščenjem kuhinje končam še spekla, samo ne vem kaj?
Kakšen predlog? Pa da ni preveč sladko in brez margarine, te skoraj ne uporabljsm, ne maram.
Nimam ideje?
Sladek kruh, pletenico, buhtlje…pogosto delam.
Nekaj bi, pa ne vem kaj, da izkoristim dopoldansko kuhinjo, popoldan prosto.
Kaj pride dobro in uspe s suhim kvasom, hvala!
Danes zjutraj sem ugotovila, da nimam kruha. Pogledam v hladilnik in vidim, da tudi kvasa nimam. Svežega namreč. Sem pa dobila suhi kvas.
V posodo sem dala moko (naredim kar približno), žličko soli, dobro premešala, dodala dva suha kvasa, dobro premešala, malo olja in na koncu še mlačno vodo. Vse skupaj sem dobro zgnetla s kuhalnico in potem obdelala še ročno. Sedaj mi testo vzhaja v tisti zaprti posodi.
Nato bom ponovno zgnetla, dala vzhajat in potem bom spekla kruh.
Drugače pa peciv nimam navade peči s suhim kvasom (npr. potice, sladkega kruha), tako da neposrednih izkušenj nimam, vendar po moje ravno tako uspe s suhim kvasom kot s svežim.
Zame sicer bolj za zimo, ampak ker je lih dež… če se vam bo ljubilo delat…
Tudi meni so na misel prišli cimetovi polži.
Jaz jih delam po tem receptu: http://www.kuharija.si/content/cimetovi-pol%C5%BEi
In je isto vseeno suh ali sveži kvas, nima veze.
Zame sicer bolj za zimo, ampak ker je lih dež… če se vam bo ljubilo delat…
https://www.youtube.com/watch?v=Kibux6TUXMg%5B/quote%5D
Mjami, kako zgleda tole dobro!
Meni se pa peče kruhek. Lep deževen pozdrav vsem.
Hvala za napisano in ideje. :))
Trenutno delam kar ponavadi – pletenico z rozinami(za vzorec) in bom kot nekdo predlaga še orehove polžke.
Hvala!!!
(Včasih se mi ne da kaj naredit, ker bi raje kaj drugo, potem pa vseeno naredim in se dobesedno igram s testom, hujše kot otrok :))) )
ČE KATERI pride kdaj prav:
Če boste delale pletenico ali sladek kruh, itak je testo mehko, še bolj mehko je če se doda sladko smetano. Aja pa še rozine v smetani namočene če ni ruma pri roki.
(na 1 kg moke cca. 1 dcl smetane – lahko manj)
Po vrhu pa jajce in smetano namazat…
Mmmm diši ta mehkoba :))