Super sočni mafini
Meni so dobri ti, ker so sočni zaradi višenj.
http://www.kulinarika.net/recepti/6065/sladice/schwarzwaldski-muffini/
Zadnje čase jih kar veliko pečem. Med bolj sočne mi spadajo banani muffini. Jih je pa treba znati prav časa peči, da jih ne presušiš, saj zaradi banan morajo ostati malo bolj vlažni. Drugače pas o bili borovničevi muffini pohvaljeni, da so bili naslednji dan super sočni.
Drugače pa največ delam čokoladne in sem ugotovila, da so najbolj sočni tisti, ki vsebujejo “butter milk” v angleških receptih, jaz dam kar navadni jogurt namesto tega.
1.recept:
1 jajce
10 – 15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
8 žlic olja
225 dkg ostre moke
1/2 pecilnega
150 ml mleka
za nadev poljubno sadje, čokolada, kava, kakav
peče se na 180 stopinj cca 15 – 18 min
2.recept:
SESTAVINE: (za 12 muffinov)
-230g ovsenih kosmičev
-5dl navadnega tekočega jogurta
-2 jajci-180g naribanih jabolk
-50g narezanih orehov
-1 pecilni prašek
-30g medu
-ščepec cimeta
-80g THE Whey vanilija (lahko se kupijo tudi vzorčki)
PRIPRAVA:
Najprej premešamo suhe sestavine: kosmiče, orehe, pecilni prašek, cimet in whey.
Posebej premešamo ostale sestavine: jogurt, jajce in med. To mešanico dodamo prvi. Na koncu dodamo še naribano jabolko in premešamo vse skupaj.
Modelčke napolnimo do ¾, pečemo na 200C cca. pol ure že v prej segreti pečici.
Na 1 Muffin
Kcal 243,23
Beljakovine 17,32
Ogljikovi hidrati 28,27
od tega sladkorji 5,72
Maščobe 7,97
dober tek želi
Vzeto nekje z neta, spečeno že 100x:
1. posoda – zmešaj z žlico, pa da ni grudic kakava ali moke)
200 g moke
1 vanili sladkor
1 žlica kakava – grenkega
1 žlica čokolade v prahu
2 žlički pecilnega
pol žličke sode bikarbone
2. posoda – zmešaj z metlico – ročno, toliko, da je dobro premešano:
2 jajci
175 ml mleka
3 žlice masla – predhodno razstopljenega
Vsebino 2. posode zlij v 1. posodo, razmešaj zopet z metico kar na roko.
Modelčke napolni do 3/4, jaz imam silikonske. Daj v vročo pečico.
Peci pri 185 stopinj (ne ventilatorska, ker bolj izsuši muffine), 20 minut (ne več, čeprav se ti morda zdi, da še niso) in nato pusti še 10 minut počivati, preden jih zvrneš iz modelčkov.
Dober tek!
delala sem jih po tem receptu nazadnje: http://www.tasteofhome.com/recipes/basic-banana-muffins
sem dala pa samo 2 banani in 1 dl jogurta.
In ker cmo čokoholiki, sem vmes dala še koščke temne čokolade ter na koncu še 2 žlici kakava v prahu. Kakav v praku sem samo 3 x obrnila, tako, da sem dobila “marmorne” kolačke.
Jaz jih pečem v silikonskih modelčkih (6 kosov za 3 € v Kiku), ki se mi super obnesejo. Pustim jih kar v modelčkih in se nič ne izsušijo.