Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sušenje paradižnika

Sušenje paradižnika

Mene pa zanima, če kdo pozna postopek sušenja paradižnika, ki ga je sicer mogoče kupiti v Italiji.

Recept za sušenje paradižnikov je bil objavljen na straneh Kulinarične Slovenije na klinaričnem Forumu.

Sušeni paradižniki
Za sušenje so primerni paradižniki sorte Roma (pelati). Paradižnike prerežete na polovico (po dolgem), z žličko izdolbete semena tako, da ostane samo meso (semena in vodo, ki ostane, lahko porabite za kakšno omako), posolite in postavite na vroče sonce (obstaja varianta, da jih sušite v sušilcu, ampak tega še nisem poskusil). Sušenje je odvisno od temperature – najbolje pa boste vedeli kdaj so dovolj suhi, ko bodo na otip podobni suhim marelicam. Istočasno posušite kar nekaj rožmarina in kakšen na drobno zrezan pekoč feferon. V kozarčke nadevajte posušene paradižnike, vmes vlagajte rožmarin, poprova zrna, malo feferonov (ne preveč, da ne bodo preveč pekoči) in na koncu vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Nekateri dajejo notri tudi druge začimbe (suha bazilika, timijan ipd. – to je odvisno od okusa). Tako vloženi paradižniki morajo počivati vsaj 1 mesec v temnem in hladnem prostoru, da se vse dišave premešajo. Zadeva je odlična.

LP Peter

Peter najlepša hvala! Letos sem nekaj eksperimentirala in ven je prišlo nekaj obupno slanega, kar sem sedaj namočila v olivno olje. Tole bo pa za drugo leto!

Draga Taša,

če vam ne bo uspelo posušiti paradižnika, ga lahko kupite ( večji marketi ), jaz sem ga, je malce dražji, ga pa zelo malo porabiš.

Pozdrav,

Polona

New Report

Close