Sušilec – DA ali NE
S partnerjem se seliva in imava moznost nabavit locen pralni in susilni stroj. Trenutno imava starejsi pralno-susilni stroj (2 v 1), ki ne funkcionira v redu (zelo mucka, slabo susi). Baje samostojen susilec bolje deluje.
Ima pa moja mami tudi samostojen susilec in ga zelo malokrat uporablja. Ona raje obesi, ker ji vseeno unicuje cunje. Zame sicer ni tako vazno, partner pa hodi v srajcah v sluzbo in ne bi rada unicevala cunj.
Kolikor se pogovarjamo ima danes vecina susilca in jih ne moti obraba cunj. Eni sploh radi pogosto novo kupujejo.
Kaksne so vase izkusnje s susilci?
27 aprilcek, 27.04.2023 ob 19:44
S partnerjem se seliva in imava moznost nabavit locen pralni in susilni stroj. Trenutno imava starejsi pralno-susilni stroj (2 v 1), ki ne funkcionira v redu (zelo mucka, slabo susi). Baje samostojen susilec bolje deluje.
Ima pa moja mami tudi samostojen susilec in ga zelo malokrat uporablja. Ona raje obesi, ker ji vseeno unicuje cunje. Zame sicer ni tako vazno, partner pa hodi v srajcah v sluzbo in ne bi rada unicevala cunj.
Kolikor se pogovarjamo ima danes vecina susilca in jih ne moti obraba cunj. Eni sploh radi pogosto novo kupujejo.
Kaksne so vase izkusnje s susilci?
pri nas z njim susim v slabsem vremenu, predvsem je to od oktobra do konc marca in v primeru da je kaj nujno oprat pa ni napoved suhega vremena par dni. Meni cunj ne unicuje, se ko bi rada, da se kaj skrci, se mi ne. Prav mi pride tudi za susenje kovtrov, povstrov, sploh ko je kak otrok bolan. V lepem vremenu susim zunaj, tudi sedaj, pa tud ce ne sije sonce, samo piha, posusim vec strojev in tudi hitreje, kot pa da na eno zehto laufa susilec 3 ure. V tem obdobju kot je zdaj oz cim je sonce, se cunje posusijo na striku v eni uri, poleti se hitreje. Tudi zato, mi takrat susilca ni smiselno laufat. Tako da razmisli o nacinu zivljenju, o lokaciji…haz npr cunj ne bi susila zunaj na stran ki je neposredno obrnjena na cesto sploh, ce je ta bolj prometna.
Meni se krasno obnese.
Mehčalca sploh ne uporabljam več.
Premecem iz pralnega v sušilni stroj. Nedrcke in občutljive stvari v vrečki, kar v sušilca.
Seveda pa glej etikete, česa ne smeš dati v sušilec.
Srajce in bluze skoraj zlikane dobim ven. Seveda pa nekih jopič z zadrgami ne perem in ne sušimo skupaj. Pa, ko je posušeno takoj vzamem ven.
Imam več različnih programov, tako, da prilagajam.
Meni je zakon. Destilirano vodo iz susilca uporabim za likalnik.
Imela sem kombiniranega, a ga nisem kaj dosti uporabljala za susenje, zdaj imam navaden pralni stroj.
Priznam, da bi v casu, ko je gladno, a ni gretja, vcasih prav prisel za susenje posteljnine, brisac in kavbojk, ampak za tiste max 10x na leto se mi ga ne da kupit in delat nov razpored v kopalnici.
Glede unicevanja perila je pa tako, da racunaj, da se perilo toplotno obdela in to sigurno vpliva na tkanino.
Imam bele majce ze vec kot 10 let, ki so se vedno blescece bele. Prijateljica je kupila enake ob istem casu, perilo susi v susilcu, menja bele majce letno ali na dve leti, ker barva ni vec bela. Podobno z ostalimi oblacili.
Meni je smisel oblacil, da so mi vsec in ce so mi vsec, jih rada neskoncno dolgo nosim, zato perem, susim in likam zelo pazljivo. Ce rada menjas oblacila, potem susilec ni problem.
Pri nas pride zelo prav. Danes npr. ne, je bilo zunaj na štrikih hitreje posušeno. V dežju, pozimi … pa je super. Pa za puhovke, kovtre, povštre. Aja – pa ko je treba od danes na jutri zadeve oprati in posušiti.
Jaz nimam občutka, da bi nam tako zelo uničeval perilo. Pa ne kupujemo veliko (saj nihče ne mara hodit po trgovinah, no pa tudi finance).
Pred dobrega pol leta sem kupila svoj prvi sušilec, Bosch. To je bila ena boljših odločitev. Vse sušim v njem, perilo je mehko, lepo, brez muck, kar je posebej dobrodošlo pri črnih tkaninah. Živim v stanovanju in tista stojala na balkonu ali v stanovanju so mi vse živce požrla,pa še likanja je bilo veliko, zdaj minimalno. S pranjem in sušenjem imam naenkrat veselje in malo dela. Poleg tega ima človek lahko veliko manj oblačil in drugega tekstila na zalogi, saj je lahko vse sproti oprano in posušeno. Pri majhnih otrocih, ki vse prerastejo je to velik plus. Aja, na stojalu ne bom več sušila, tudi poleti ne. Račun za elektriko ni nič višji kot prej.
nimam susilca, 27.04.2023 ob 20:19
Imela sem kombiniranega, a ga nisem kaj dosti uporabljala za susenje, zdaj imam navaden pralni stroj.
Priznam, da bi v casu, ko je gladno, a ni gretja, vcasih prav prisel za susenje posteljnine, brisac in kavbojk, ampak za tiste max 10x na leto se mi ga ne da kupit in delat nov razpored v kopalnici.
Glede unicevanja perila je pa tako, da racunaj, da se perilo toplotno obdela in to sigurno vpliva na tkanino.
Imam bele majce ze vec kot 10 let, ki so se vedno blescece bele. Prijateljica je kupila enake ob istem casu, perilo susi v susilcu, menja bele majce letno ali na dve leti, ker barva ni vec bela. Podobno z ostalimi oblacili.
Meni je smisel oblacil, da so mi vsec in ce so mi vsec, jih rada neskoncno dolgo nosim, zato perem, susim in likam zelo pazljivo. Ce rada menjas oblacila, potem susilec ni problem.
Zakaj bi se v sušilcu uničevala barva? To se zgodi v pralnem stroju….
Drigače se vam splača ga lupiti v energetskem razredu a++. Sicer se začnejo pri 600 EUR, vendar porabi pol manj elektrike in dela na nižji temperaturi….
Odpoved tv, 27.04.2023 ob 20:34
Kupila mi ga je mama, sama ga ne bi nikoli.
Ko perem sinove obleke – ga uporabim, ker je alergik in njegovih oblek ne sušimo zunaj.
Med tednom, ko perem najine z možem ga ne uporabljam.
Obleke iz sušilca so dosti bolj zmečkane kot obleke, ki jih sušim na stojalu.
Ko se pokvari – ne bom kupila drugega.
Zmečkana oblačila iz sušilca so praviloma tkarat, ko daš vanj sušit preveč perila in/ali daš na prehud sušilni program.
Sušilec je uporaben samo za družine z zelo majhnimi otroci, ki veliko menjajo obleke ali pa družino ne glede na starost, v bloku brez balkona. Drugače pa vsekakor ne.
1. Uničuje obleke zelo, pobira barve, krči. Kdor trdi drugace laze.
2. Skoraj vse obleke imajo etiketo, da ni primerno za sušenje.
3. Če hočeš, da je dokaj ravno iz njega, moraš biti suženj zlaganja, takoj, ko konca. Torej čakati doma. Primeren za tiste, ki so cele dneve doma.
4. Poraba energija je velika. Tudi, če imaš toplotno crpalko.
5. Mi ga uporabljamo samo za spodnje perilo, posteljnino, deke..itd. Niti nogavic ne dajemo več notri. Jih je škoda.
Lp
Ga imam in ga skoraj ne uporabljam. Mogoče enkrat na dve leti.
Veliko lepše se posuši, če obesim, ni zmečkano, oblačila se ne krčijo, se ne uničujejo. Iz sušilca je vse v nulo zmečkano, če takoj ne zložiš. To se mi pa ne ljubi zraven stat, kdaj bo nehal.
Hči ga je kljub temu nabavila in zdaj tudi njej stoji. Mogoče kdaj pozimi da v stroj, če ima posteljnino, ki ni tako občutljiva. Ostalo raje na stojalo zvečer in zjutraj je suho. ALi pa ven in je suho v eni uri.
KRneki, 27.04.2023 ob 21:01
Sušilec je uporaben samo za družine z zelo majhnimi otroci, ki veliko menjajo obleke ali pa družino ne glede na starost, v bloku brez balkona. Drugače pa vsekakor ne.
1. Uničuje obleke zelo, pobira barve, krči. Kdor trdi drugace laze.
2. Skoraj vse obleke imajo etiketo, da ni primerno za sušenje.
3. Če hočeš, da je dokaj ravno iz njega, moraš biti suženj zlaganja, takoj, ko konca. Torej čakati doma. Primeren za tiste, ki so cele dneve doma.
4. Poraba energija je velika. Tudi, če imaš toplotno crpalko.
5. Mi ga uporabljamo samo za spodnje perilo, posteljnino, deke..itd. Niti nogavic ne dajemo več notri. Jih je škoda.
Lp
Nič od tega ne drži, sem opisala že prej. Pa lažem tudi ne. Skrčilo se ni nič, barve so normalne. Kako misliš, da moraš biti cel dan doma, da posušiš perilo? Večina strojev po končanem sušenju intervalno še vedno rahlja perilo, da se ne mečka. Tudi za pranje je fajn, če si doma. Klasično sušenje zahteva obešanje perila, klinčkanje, vmes moraš kaj obrniti, kontrolirati če je suho, pobrati, zlagati, likati. Pri sušilcu zlagaš samo 1x, na koncu. Nobenih kupov opranega in zmečkanega perila ni več. Moj stroj ima toplotno črpalko in veliko programov sušenja. Elektrika stane isto kot prej. Držim se pa nižje tarife.
Vidim, da je ta stroj cela znanost, verjetno so se o pralnem stroju podobno pogovarjali pred 60 leti, kako se lepše opere v potoku ali kuha v loncu na štedilniku, še najbolj čislano pa je bilo ročno pranje. No povejte, kdo še danes pere ročno.
Za sušilni stroj sem dobila pred nakupom en kup napotkov od prijateljic. Ena ne upa sušiti puloverjev in majic, da se skrčijo pravi, druga vse perilo po pranju raztegne preden jih da v sušilec, kot da ga bo obesila na štrik, določene kose posuši na pol in pol na zraku, nogavic in perila raje ne suši v stroju itd.
Tudi če piše da ni primerno za susilcase skorj vse da posusit v susilcu….razn ok volnenih oblacil…..mi damo se superge v pralni in v susilni stroj…..sam pac izberes program z nizjo temperaturo susenja…..je pa res treba oblacila takoj uzet iz susilca ko posusi ker jih zlahkoto zlikas ,dolocenih pa sploh ni treba….. pa se noro mehke se
krneki
Ok jst sicr nevem katerga susilca vi mate….. ampak tole napisan je cist kontra mojmu susilcu . In tko kot je že gor komentar…..susilc nima bene veze z barvami…..v susilca das lahko belo majco in crno skupi…..pa nebo nc drugac…..pralni stroj je tist k obarva…..elektrike pa naš porab na eno susenje 1.5 kwh…..se prau cca 25centou…..smo prav sprobla z merilnikim porabe….
Tudi jaz si ne predstavljam več, da nimam susilca. Ko je lepo vreme susim zunaj, drugace pa v susilcu. Razen volnenih puloverjev, srajc in kaksne bluze, gre vse ostalo v sušilec. Nimam kje drugje susiti. Vlage zaradi susenja v prostoru pozimi, ki nastane zaradi cunj po radiatorjih ali stojal s perilom, si ne morem privošcit. Res nimam obcutja, da bi susilec poškodoval perilo. Saj ima program za bombaž, kovtre, obcutljivo ipd.
Sušilni stroj, ki je bil moj prvi je bil kupljen pred 29. leti.
Sedaj imam 3. in vedno so sluđili svojemu namenu.
V njih sem sušila VSE. tudi volnene in svilene zadeve.
Smo v bloku in blizu imamo Toplarno, pruh, cesto in ni pogojev za obešanje perila.
Do sedaj se ni uničil niti en kos. Res pa je da holahopk in modrcev pa ne sušim v sušilcu.
Tudi uničenja nisem opazila. Se v filtru res nabirajo vlakna. minimalna, ato so tudi lahko ostanki papirnih robcev, ki so se svaljkali po žepih(otroci). ter ostalo( lasje, kake drobtine, prah…..).
Res pa je, da je pri prvih uporabah nujno potrebno dobro prebrati navodila o vrstah programov.
Vedno pa sem doma, ko sušim, ker oblačila gredo direkt iz sušilca na obešalnike oz. jih zložim in ne pomnim, kdaj sem omela v rokah likalnik.
Preden pa sem imela sušilca, smo sicer obešali perilo na vrvi, ampak je pa gospodinjska likalna postaja odtehtala, da je olajšala likanje.
Cena elektrike ni nič višja zaradi uporabe sušilnega stroja.
Peter Pan781, 27.04.2023 ob 20:48
Zakaj bi se v sušilcu uničevala barva? To se zgodi v pralnem stroju….
Drigače se vam splača ga lupiti v energetskem razredu a++. Sicer se začnejo pri 600 EUR, vendar porabi pol manj elektrike in dela na nižji temperaturi….
Vsaka toplotna obdelava perila unicuje tkanino in barvo.