Sušilec – DA ali NE
unicuje, 29.04.2023 ob 17:55
Peter Pan781, 27.04.2023 ob 20:48
nimam susilca, 27.04.2023 ob 20:19
Imela sem kombiniranega, a ga nisem kaj dosti uporabljala za susenje, zdaj imam navaden pralni stroj.
Priznam, da bi v casu, ko je gladno, a ni gretja, vcasih prav prisel za susenje posteljnine, brisac in kavbojk, ampak za tiste max 10x na leto se mi ga ne da kupit in delat nov razpored v kopalnici.
Glede unicevanja perila je pa tako, da racunaj, da se perilo toplotno obdela in to sigurno vpliva na tkanino.
Imam bele majce ze vec kot 10 let, ki so se vedno blescece bele. Prijateljica je kupila enake ob istem casu, perilo susi v susilcu, menja bele majce letno ali na dve leti, ker barva ni vec bela. Podobno z ostalimi oblacili.
Meni je smisel oblacil, da so mi vsec in ce so mi vsec, jih rada neskoncno dolgo nosim, zato perem, susim in likam zelo pazljivo. Ce rada menjas oblacila, potem susilec ni problem.
Zakaj bi se v sušilcu uničevala barva? To se zgodi v pralnem stroju….
Drigače se vam splača ga lupiti v energetskem razredu a++. Sicer se začnejo pri 600 EUR, vendar porabi pol manj elektrike in dela na nižji temperaturi….
Vsaka toplotna obdelava perila unicuje tkanino in barvo.
Se pravi,da perete v mrzli vodi in ne likate?
Ostanite pri predpotopnih zadevah, ker sušilec ne bo ok za vas.
Potato101, 29.04.2023 ob 18:35
Imava pralno-susilni stroj, pa se susilca zalaufala lih 2x, toliko da sem sprobala zadevo. Cunje zmeckane v 3pm, boben je sicer za 8kg, susi pa max 5kg, kar pomeni 2 uri pranja in se 2x po 2 uri susenja. Sej kul, cunje imam obesene in potem pobrane 1 2 3.
Če nimaš ravno nek poden od stroja, pa če nisi dala preveč perila, ne more biti zmečkano. A to, ko sušiš in potem pobereš, na koncu pa še likaš, je tudi 123? Saj ne da prepričujem (nima smisla, ker ste neomajni v svojih prepričanjih), samo eni pač niste za uvedbo sodobnih aparatov. Radi delate po starem in boste vedno našli tisoč in en razlog zakaj da nekaj ni dobro. Ste pa res manjšina, zato imamo danes vseeno kup strojev, ki nam (večini) vendarle olajša delo.
da se videt, 27.04.2023 ob 20:14
Skoraj na vsakem oblačilu, ki ga kupim je oznaka, da ni primerno za sušilec.
To drži. Skoraj ni več kosa, ki bi se lahko sušil v sušilcu.
Vseeno pa ga jaz sušilec imam, za obdobja, ko je zunaj premrzlo, prevlažno za sušit. Seveda uničuje perilo, kar se vidi koliko je filter obložen z vlakni. Temu se ne da ognit.
V mojem krogu sodelavcev, sorodnikov in prijateljev ga imajo praktično vsi. Samo trije so brez. Velika večina suši v njem skoraj vse. Tudi če piše, da ni za v sušilec. Danes so že tako dobri, da imajo možnost sušenja na res nizki temperaturi. Celo programe za volno imajo. Tako da ja, lahko se suši vse. Da uničuje perilo? Nič posebnega, prej bodo luknjice zaradi pralnih strojev in visokih obratov ter agresivnih čistil. Je pa velik plus, da ne uporabljamo mehčalca, prišparamo pa tudi pri likanju. Skratka meni je nujno potreben stroj, podobno kot pomivalni. Če crkne, grem takoj po novega.
Moj partner mi ga je kupil in privlekel domov ko sem rodila prvega otroka. Sama sem bila jezna, da kaj je zapravljal. Je rekel, da se ne bos talo j….. s teh cunjah. Danes da mi crkne ga grem sama kupit.
Sušim vse, razen partnerjevih delovskih hlač.
Dam po 10 uri zvecer susit in zjutraj ob 6h pred službo zložim ali pa dam v sušilec ob 6h zjutraj in zložim ob 5h popoldne ko pridem iz službe. Nič zmeckano.
Otroska oblacila rdece barve so se vedno sveže rdece barve, nic sprano.
Tašca je dobila pralin stroj 2 v 1. Prvo kot prvo se ne da cèle žehte na enkrat posušit, drugič ji pa tako mečka, da to ni normalno.
Tako da imam izkušnje in z mečekanjem in brez mečkanja. Sedaj pa òdvisno kaksne srece si pri izbiri.
Imam, 27.04.2023 ob 21:32
KRneki, 27.04.2023 ob 21:01
Sušilec je uporaben samo za družine z zelo majhnimi otroci, ki veliko menjajo obleke ali pa družino ne glede na starost, v bloku brez balkona. Drugače pa vsekakor ne.
1. Uničuje obleke zelo, pobira barve, krči. Kdor trdi drugace laze.
2. Skoraj vse obleke imajo etiketo, da ni primerno za sušenje.
3. Če hočeš, da je dokaj ravno iz njega, moraš biti suženj zlaganja, takoj, ko konca. Torej čakati doma. Primeren za tiste, ki so cele dneve doma.
4. Poraba energija je velika. Tudi, če imaš toplotno crpalko.
5. Mi ga uporabljamo samo za spodnje perilo, posteljnino, deke..itd. Niti nogavic ne dajemo več notri. Jih je škoda.
Lp
Nič od tega ne drži, sem opisala že prej. Pa lažem tudi ne. Skrčilo se ni nič, barve so normalne. Kako misliš, da moraš biti cel dan doma, da posušiš perilo? Večina strojev po končanem sušenju intervalno še vedno rahlja perilo, da se ne mečka. Tudi za pranje je fajn, če si doma. Klasično sušenje zahteva obešanje perila, klinčkanje, vmes moraš kaj obrniti, kontrolirati če je suho, pobrati, zlagati, likati. Pri sušilcu zlagaš samo 1x, na koncu. Nobenih kupov opranega in zmečkanega perila ni več. Moj stroj ima toplotno črpalko in veliko programov sušenja. Elektrika stane isto kot prej. Držim se pa nižje tarife.
Vidim, da je ta stroj cela znanost, verjetno so se o pralnem stroju podobno pogovarjali pred 60 leti, kako se lepše opere v potoku ali kuha v loncu na štedilniku, še najbolj čislano pa je bilo ročno pranje. No povejte, kdo še danes pere ročno.
Za sušilni stroj sem dobila pred nakupom en kup napotkov od prijateljic. Ena ne upa sušiti puloverjev in majic, da se skrčijo pravi, druga vse perilo po pranju raztegne preden jih da v sušilec, kot da ga bo obesila na štrik, določene kose posuši na pol in pol na zraku, nogavic in perila raje ne suši v stroju itd.
Imam; popolnoma se strinjam…
KRneki; ne vem kazga sušilca si ti kupu ampak nam v 11ih letih še ene cunje ni uničil… Logično je, da ko se perilo medeseboj drgne, da nekaj blaga tudi pobere (to se lepo na filtru vidi), ampak tudi ko se zunaj na soncu suši zbledi barva in se perilo uničuje. To se tako ali tako z vsakim pranjem.
Zmečkanost: gor imaš timer s katerim prilagodiš čas, kdaj boš imel čas, da perilo zložiš ter tudi po sušenju stroj še vedno vsake tolko obrne, da ni zmečkano…
Elektrika:
– za normalno uporabo ni nič kaj dražje
– uporabljat nočno cenejšo tarifo, če se le da za vse velike porabnike (to so vse naprave z grelci)
Imamo pa enga od gorenje, tko da še rezervne dele lahko za normalen denar dobim in sem ga tudi že 2x lahko sam popravil.
Skratka, vsak se sam odloča. Tudi mi zunaj sušimo, ampak pozimi ne vem kako bi to speljali, sploh s 3mi mulci…