Svetla puhovka je po pranju polna madežev…
To se je tudi meni zgodilo z dolgim belim plaščem.
Oblečenega sem imela 1x. potem sem se pa nekje fino umazala in sem ga morala dat prat.
Ven je prišel ves smrdeč, in z rumenimi fleki ( umazano perje in pušča barvo), pa smo ga dali še enkrat prat, pa še enkrat, sušila sem ga v kurilnici, potem sem ga nesla še sestri prat, pa v sušilnega….
Vglavnem zakjljuček zgodbe je tak, da je bil plašč opran vsaj desetkrat da perje ni več puščalo madežev, in je sicer samo blago lepo, ampak perja mi pa ni uspelo dobit nazaj v normalni položaj, ampak to bi še šlo.
Problem je v tem da sedaj karkoli oblečem mi pušča perje na oblačilih, in ne morem nikamor it z njim, ker ko se slečem sem vsa kosmata.
Aha, pa še to, včistilnico se ti ne splača nosit, ker jaz sem ga nsela in so mi rekla da bo pri njih isto ratalo.
Tako da operi ga še ene parkrat pa bo.
Če mi zna pa kdo svetovat, kako naj se znebim “operjenosti” bom pa tudi jaz hvaležna.
LP
Nazadnje sem dala prati že brez vsega, tudi brez praška.
Ker sem se že bala da mi bo vse skupaj razpadlo po tolikih pranjih.
Puh recimo da je sedaj nekako za silo spravljen nazaj in mislim, da je za med ljudi.
Samo jaz potem nisem, ko ga slečem:o))) Ker sem kot ena oskubljena kokoš.
Verjetno je, da je perje po tolikih pranjih razpadlo, in sedaj lezejo ven tisti mali drobižki, čez blago.
No včasih dobim tudi kakšen konkreten kos.
Prej tega ni bilo.
LP
Jaz sem nesla budno po tem, ko sem naredila tak prekrasen rezultat s pranjem doma, v čistilnico. So jo lepo očistili. Sem pa potem kasneje nesla v drugo čistilnico ki je bila cenejša, se je pojavila spet ista pesem, kot če bi bundo oprala doma. Pa še zadrgo so mi uničili. Tako da očitno tudi čistilnice niso enake. Rekla pa sem si, da nikoli več ne kupim svetle bunde, pa naj bodo še tako moderne. Vsake 2 tedna bi jo morala pucat. Sploh če se podim zunaj s hčerkico. V eni sezoni bi porabila za čistilnice kot če bi bila bunda zlata.
punce, dober poglejte kaj ste kupile. Prave puhovke so iz gosjega perja in so zelo drage.
Če pa ste kupile cenejšo “puhovko” pa ima ponavadi 5o {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} račjega in 5o{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} gosjega perja. Ta pa običajno pušča sledi in manjše puhke in ji skoraj ni pomoči. Pa tudi blago v katerem je puh je redkejše in slabše kvalitete, kot pri pravih puhovkah, ki so kot inlet za “plimoje” (puhaste odeje)
Jaz sem imela belo bundo, puhasto, isti problem, po pranju je bila rumeno flekasta. In so me gospe iz čistilnice poučile takole: naj dam bundo (samo bundo v pralni stroj!) oprat normalno s praškom, mehčalcem… vendar naj pred centrifugo dodam veliko suhih brisač in centrifugo na največje obrate. Poskusila sm, pa ne samo enkrat, bunda se pere že dve sezoni, pa nikdar več ni bila flekasta. Ko jo vzamem iz stroja, malo z rokami porazdelim perje in na stojalo, sušim na zrakuvendar obrnjeno proti radiatorju, da je čimprej suha.