Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Svetovna populacija, energija itd.

Svetovna populacija, energija itd.

Trenutno je v zakonu tako, da se razlika krije iz proračuna da. Pokojninski model je morda res tako planiral pri nas, kot praviš, se opravičujem, če tega nisem upošteval/napisal, samo ne verjamem da so mislili tako veliko korekcijo kot je sedaj oz. šele prihaja. Prosim pa, če imaš vir kako je bil nastavljen prvotni pokojninski sistem, če ga imaš, ker me res zanima. Glede drugega dela se pa čisto strinjam, da so zluftali pa to in tudi jaz mislem, da je sploh pri nas, ogromno rešitev. Jaz osebno mislim, da bi nas moglo biti 5milijončkov v Sloveniji 🙂 Poglejte kaj se vse da, Izrael je TAKO VELIK KOT SLOVENIJA po površini! Jih je 8mio, so pa svetovni igralec na skoraj vseh področjih jih je potrebno upoštevat, zato ker vlagajo v prave stvari in tudi mi lahko postanemo pomembni igralec vsaj v EU, imamo veliko potenciala, pa zelo blizu smo, samo nekaj stvari bi bilo potrebno spremenit oz spravit v pogon.

Pokojninski modeli so bili v osnovi narejeni na drugačnih predpostavkah kot se je izkazala sedanja realnost.
Pač življenska doba se je bistveno povečala, rodnost padala =staranje prebivalstva; razmerje vplačevalec:izplačevalec se je pošteno znižalo in sili k 1:1.

RAZMERJE:
Pri nas je bilo še 1984 bilo razmerje 3:1, 1991 že 2:1, 2013 1:38 in pada, konvergira proti 1:1… http://www.zpiz.si/wps/portal/cognos/msp/razmerje_med_zav_in_upok/razmerje_zavupok_po_letih

Svet:Leta 1950 je v državah OECD-ja za enega upokojenca delalo 7,2 delavca, leta 1980 5,1 in leta 2010 le 4,1. Po projekcijah bo leta 2050 na enega upokojenca prišlo le še 2,1 delavca. V EU-ju je razmerje še slabše: leta 2010 je za enega zaposlenega delalo 3,5 delavca, leta 2050 pa po projekcijah le še 1,8 delavca.

To nimaš pojma, žal. Nekdo ti je nafiljal glavo z nesmisli, da sam nisi več sposoben trezno razmišljat… 🙁

Pokojninski sistem je bil zamišljen tako, da se v dobi, ko je vplačevalcev več kot prejemnikov z viškom sredstev financira gospodarstvo, ko se situacija obrne pa se s prihodki iz gospodarstva pokrije razliko.
Mi (v slo) smo pa višek denarja, ki je nedavno še bil, porabili za malverzacije (izbranci so si napolnili račune v tujini), gospodarstvo razprodajamo za drobiž, politiki nas pa prepričujejo, da bomo bolje živeli, če bomo za mezdo delali pri tujcih, ki bodo pokupili nekoč ustvarjeno družbeno premoženje….
Potem se pa najdejo celo razni Matkici, ki poveličujejo Hitlerja in Stalina….češ, da je preveč ljudi na svetu in da je v tem problem. Je res nas je preveč, če vzamemo za zgled/merilo “razviti svet” in njegovo potrošništvo.
Pa res ne bi mogli živet drugače?[/quote]

Pa ti si naravnost genijalen. V pameti as, asova.

Ne rabi se spremenit politično-ekonomska ureditev, to spremenijo potrošniki, politika ne more določat kar vse povprek ali morajo ljudje kupit telefon za 500€ ipd…… Se pa strinjam načeloma, samo ljudje to rešijo ne strategija sistema.

Jaz ne govorim da ni nikjer uporaben, govorim o tem, da so v naše glave vbijali na ”tone” zadev ki so nekoristne, ker so nas z njimi ”prehitro” tlačili, in smo porabili naš čas in energijo v neproduktivne dele…. ki jih danes ne uporabljamo in smo jih večinsko tudi pozabili.

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

To nimaš pojma, žal. Nekdo ti je nafiljal glavo z nesmisli, da sam nisi več sposoben trezno razmišljat… 🙁

Pokojninski sistem je bil zamišljen tako, da se v dobi, ko je vplačevalcev več kot prejemnikov z viškom sredstev financira gospodarstvo, ko se situacija obrne pa se s prihodki iz gospodarstva pokrije razliko.
Mi (v slo) smo pa višek denarja, ki je nedavno še bil, porabili za malverzacije (izbranci so si napolnili račune v tujini), gospodarstvo razprodajamo za drobiž, politiki nas pa prepričujejo, da bomo bolje živeli, če bomo za mezdo delali pri tujcih, ki bodo pokupili nekoč ustvarjeno družbeno premoženje….
Potem se pa najdejo celo razni Matkici, ki poveličujejo Hitlerja in Stalina….češ, da je preveč ljudi na svetu in da je v tem problem. Je res nas je preveč, če vzamemo za zgled/merilo “razviti svet” in njegovo potrošništvo.
Pa res ne bi mogli živet drugače?[/quote]

Glavni problem tega (po moje neumnega) sistema je to, da konstantno manjka za ”70” let denarja, pa najsi bo to zaradi inflacije in menjave držav, ali pa zaradi porabe prvotnega denarja za gradnjo železnic šol ipd…..

Pokojninski sistem bi bil čisto ok, v smislu kot je nastavljen, samo eno veliko napako ima, ker v njem nikoli ni denarja, ker skoz plačuješ solidarno generaciji ki je danes upokojena….. tudi ko je teoretično bil višek (nekoč) je tisto spet bil denar od drugih, ne od tistih ki so ga takrat prejemali, in to je fundamentalna napaka……

Žal vidim samo dve realni rešitvi pokojninskega sistema (zraven tega morečega stanja quo ki ga imamo zdaj)

1. Ali bomo spremenili nedotakljivost pokojnine, in ko bomo spreminjala stopnjo pokojnine (zdaj je nekje okrog 57% če se ne motim) in bomo za nazaj preračunali VSE pokojnine, ker je izrazito ne-fer da nekdo ki se je upokojil X let pred tabo in je delal enako delo in imel enako plačilo dobiva pokojnino morda tudi 40% višjo od tvoje….. bi znalo bit dejansko diskriminatorno tole.

2. Ali pa bo država presekala tole ”škodljivo” prakso Bismarcka in končno prešla na sistem, ko vsak varčuje zase, in gre v pokoj ko mu paše. Prednost tega vidim predvsem v tem, da danes, če nekdo umre leto dni preden gre v penzijo, bo njegovo vplačilo ”izginili” če bi varčeval vsak posamezno, bi lahko ta denar podedovali otroci ki bi se zaradi tega lahko prej upokojili….. danes je to onemogočeno, zaradi državne ”konfiskacije” vplačanega denarja pod krinko ”solidarnosti” do tistih ki so se upokojevali pri 55tih…..

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

No še najbolj pošteno bi bilo, da pokojnina postane dejansko tole kar je v osnovi bila namenjena, torej da preživiš ”jesen” svojega življenja v ”miru” in torej bi morala pokojnina biti enaka za vse ljudi(ja komunistično) ker nenazadnje, upokojenci bi morali imeti samo dovolj denarja da niso lačni in da so pod streho, to je pač enako vsakemu pa najsi je prej imel 3.000€ ali 560€ plače….. to je potem za mene solidarnost.

Ja, res. Manjkajo nam samo še Palestinci. Predlagam, da začnemo tako obravnavat Avstrijce in si začnemo prisvajat Koroško, da bomo tam lahko reševali nastanitvene probleme tako kot jih Izrael na zahodnem bregu.

Jaz dobro vem kaj so vse govorli delavcem (mojim staršem in starim staršem on On_-emu). Zato so ljudje danes SHOCKED. Marsikaj so govorili, sedaj so pa ljudje jezni. Tisto kar so ta stari vplačevali so kar njihovi vrstniki lepo sproti ven pojedli pa zluftali, oni pa mislijo da je nekje zakopan zaklad, kamor so vlagali. Ja so vlagali, samo so na drug stran njihovi vrstniki ven pobirali (so šli v penzijo ko so bli 30-40 etc., dajali so si OMG penzije.), poleg tega pa so še medgeneracijsko premoženje prodali za drobiž oz sami sebi brez kupnine (kupili so kuro tako, da so jo odplačali z jajci k jih je nosila – pa še to za (pre)kratek čas, se prav za 0 EUR). In vse to On_, tvoji vrstniki zlo verjetno, ne od nas, na njih bodi jezen, ne na nas reveže, k smo podedovali samo DAVKE, prednosti pa nam vsak dan režejo pod nogami. In kolikor vem imamo mi PAY AS YOU GO sistem, se pravi iz prispevkov vplačevalcev, manjko pa za enkrat še krije proračun, ni bilo pa to že v štartu zaželjeno, čeprav verjamem, da so vam marsikaj nategovali ja.

Sistem(i) pri nas in drugje…
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/vesligaj1241.pdf

Dejmo mal uradnih dejstev
Primanjkljaja iz proračuna RS ne bo mogoče financirati,”
http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/domument_o_modernizacji_25-9-09.pdf

Ponata je bila bolj, da ni nujno da smo NIČ v svetu, saj imamo isto površino kot Izrael, ki pa ima 8mio prebivalcev, 11-ta svetovna vojaška velesila, 33ih po heritage freedom indeks, država strastno spodbuja znanost in razvoj, medtem ko pri nas bi najraj z betonom zalil vse inštitutte pa odprli trgovine gor.

Upam, da je ta pametnim kapnila primerjava, da imamo ogromno potenciala. No če ti bolj paše pa lahko postanem Švica, ki je 2x večja, ima pa cca 8mio, no pa rečmo da bi bli Švica, lepo 4mio prebivalcev, bi blo lih cool, bo bolje ? Izpostavil sem samo, da je majhnost lahko tudi moč/prednost etc.. Ne da nas skos hočejo poteptat, da smo nule in da moramo žret drek na kruh namazan.

Jaz imam malo drugačen predlog s katerim bi lahko vsaj nekoliko napolnili pokojninsko blagajno in sicer: družba vlaga kar nekaj sredstev v izobraževanje mlajših generacij in v primeru ko se nekdo zaposli in dela čisto nekaj drugega kot tisto za kar se je izobraževal ali da opravlja dela, ki bi jih lahko tudi z nižjo izobrazbo kot jo je dosegel (recimo da je diplomiral, zdaj pa servisira računalnike), da bi razliko teh sredstev moral vrniti, morda prav skozi prispevke za pokojninsko zavarovanje.

Jaz dobro vem kaj so vse govorli delavcem (mojim staršem in starim staršem on On_-emu). Zato so ljudje danes SHOCKED. Marsikaj so govorili, sedaj so pa ljudje jezni. Tisto kar so ta stari vplačevali so kar njihovi vrstniki lepo sproti ven pojedli pa zluftali, oni pa mislijo da je nekje zakopan zaklad, kamor so vlagali. Ja so vlagali, samo so na drug stran njihovi vrstniki ven pobirali (so šli v penzijo ko so bli 30-40 etc., dajali so si OMG penzije.), poleg tega pa so še medgeneracijsko premoženje prodali za drobiž oz sami sebi brez kupnine (kupili so kuro tako, da so jo odplačali z jajci k jih je nosila – pa še to za (pre)kratek čas, se prav za 0 EUR). In vse to On_, tvoji vrstniki zlo verjetno, ne od nas, na njih bodi jezen, ne na nas reveže, k smo podedovali samo DAVKE, prednosti pa nam vsak dan režejo pod nogami. In kolikor vem imamo mi PAY AS YOU GO sistem, se pravi iz prispevkov vplačevalcev, manjko pa za enkrat še krije proračun, ni bilo pa to že v štartu zaželjeno, čeprav verjamem, da so vam marsikaj nategovali ja.

http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/domument_o_modernizacji_25-9-09.pdf%5B/quote%5D

Poglej, saj nekdo, ki danes zadosti pogojem za penzion, je delal 25 let v našem kapitalizmu i 15 let v Yugokomunizmu. Za politične odločitve nosimo odgovornost vsi. Tudi ti in prav zanima me, kaj si ti do prinesel, da se nekaj spremeni?

Jaz bi predlagal tri razrede pokojnin.
450 €
550 €
In
700 €. 700 je maksimum in več si ustvari sam.

V roku petih let bi bilo smiselno porezati (odvzeti) vse pokojnine, ki so višje od 800 €

Pokojninski sistem je bil zastavljen po Bismarku, potem so ga veleumni politiki spreminjali zavoljo lasnih kratkoročnih interesov in ga izmaličili do nerazpoznavnosti in sedaj trobezljajo, da je nevzdržen…
Seveda je nevzdržen, če pa so vmes pokradli sredstva, zafurali gospodarstvo, zje*ali socialo in scl sistem…itd

…če bi vsem tistim, ki so izropali sistem in državo posekali kradljive roke v komolcih.

Noben sistem pokojnin ne bo dober, če se dopusti, da ga vmes izropajo.

Ja sej ti pravim, edini res fair shit pri nas je to, če si nad 65let, ti lepo krijejo zdravstvo pa še 465EUR dobiš na mesec, samo dediščine NEMA po tebi 🙂
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/varstveni_dodatek/

Tudi jaz mislim, da bi morala biti pokojnina le OSNOVA za preživetje, se prav recimo če si nad 65 in si tok let živel tukaj, dopolnjeval družbo in nimaš nič (si pač stimuliral gospodarstvo!), potem ti da družba 500EUR/mesec, zdravstveno zavarovanje (brez zlorab seveda, pa da paziš nase etc..), za samo ne pustiš nič oz. vse ostane družbi.

POLEG tega ima pa lahko država še druge produkte, sheme, sklade, kjer seveda lahko privablja OPCIJSKA vplačila, DODATNO penzijo pa karkol, sam če se sesede se pač sesede, če pa bo OMG donos pa super. Ampak osnovna vloga bi morala biti le to kar sem napisal, VARNA STAROST, ne pa da si folk (spremeni zakon za trenutek) nagrabi milijone (potem k si nakrade, ga spet spremeni nazaj, požge most za sabo) potem pa še 2k na mesec penzije k naj bi mu reveži plačevali.

Kako boš to povedal tistim ki so začeli delat danes recimo po poklicni šoli in so stari 18/19 let? A so oni tudi odgovorni?

Tako je, se absolutno strinjam, zato pa morajo ljudje sami vsak individualno poskrbeti za svoj denar, če ga bodo zgubili ali zagemblali potem ne bodo mogli krivit drugih ker so sami krivi, tako bi ljudje lahko šli v penzijo ko bi želeli, lahko bi se odločili in zapravljali vse in delali do smrti…..

Samo kaj ko to ni v ”socialnem duhu” ker bodo pač umsko zaostali in nesposobni ter neinteligentni svoj denar zapravili…… ampak to ni naša krivda….. ne moremo tolčt dol po uravnilovki sposobnih zato da bodo ljudje lahko mislili malo ali nič in dobili pokojnine.

http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/domument_o_modernizacji_25-9-09.pdf%5B/quote%5D

Veš kaj je dejstvo?
Da so pred cca15leti ZDRUŽILI pokojninsko blagajno, ki je imela višek sredstev s proračunom z izgovorom, da je nehigiensko, da se država zadolžuje, medtem, ko ima pokojninska blagajna presežke.
Takoj, ko so denar zmetali skozi okno so začeli cviliti, da proračun ne more pokrivati pokojninskega primanjkljaja…. In to se dogaja z načrtno kampanijo skozi medije.

Ja sej ti pravim, edini res fair shit pri nas je to, če si nad 65let, ti lepo krijejo zdravstvo pa še 465EUR dobiš na mesec, samo dediščine NEMA po tebi 🙂
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/varstveni_dodatek/

Tudi jaz mislim, da bi morala biti pokojnina le OSNOVA za preživetje, se prav recimo če si nad 65 in si tok let živel tukaj, dopolnjeval družbo in nimaš nič (si pač stimuliral gospodarstvo!), potem ti da družba 500EUR/mesec, zdravstveno zavarovanje (brez zlorab seveda, pa da paziš nase etc..), za samo ne pustiš nič oz. vse ostane družbi.

POLEG tega ima pa lahko država še druge produkte, sheme, sklade, kjer seveda lahko privablja OPCIJSKA vplačila, DODATNO penzijo pa karkol, sam če se sesede se pač sesede, če pa bo OMG donos pa super. Ampak osnovna vloga bi morala biti le to kar sem napisal, VARNA STAROST, ne pa da si folk (spremeni zakon za trenutek) nagrabi milijone (potem k si nakrade, ga spet spremeni nazaj, požge most za sabo) potem pa še 2k na mesec penzije k naj bi mu reveži plačevali.[/quote]

Samo pri tem predlogu, da ne podeduje ničesar po tebi noben, bi bilo problematično, kdaj bi potem ti to ukinil? Ker lahko pred vlogo za pokojnino ”prodaš” vse za 1€ sinu ali komurkoli? Kdo bo to pregledoval, ali pa prodaš bajto greš v najem in daš keš otrokom itd itd itd. Pač jaz ne vidim nboenega vzvoda ki bi potem to blokiral, ali pa bi bil izrazitno destimulativen do tudi NAJMANJŠEGA ustvarjanja.

Najbolj pošteno bi po moje vseeno bilo da vsak dobi izplačilo bruto plače in sam plačuje zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ali ”špara” sam kako ve in zna….. samo tu nastane problematika tistih ki so trenutno v pokoju, malo predn jim, ali že dalj časa vplačujejo, ali jih izplačat, ali za njih ohranit sistem kot je dokler ne bodo ”izumrli” kot vrsta vplačevanja in izplačevanja.

Glavna problematika tega pokojninskega sistema za mene je nepoštenost do nekoga ki umre pred penzijo in njegov denar ”izgine”……. to je za mene prisilno solidarno….

Kako boš to povedal tistim ki so začeli delat danes recimo po poklicni šoli in so stari 18/19 let? A so oni tudi odgovorni?

Tako je, se absolutno strinjam, zato pa morajo ljudje sami vsak individualno poskrbeti za svoj denar, če ga bodo zgubili ali zagemblali potem ne bodo mogli krivit drugih ker so sami krivi, tako bi ljudje lahko šli v penzijo ko bi želeli, lahko bi se odločili in zapravljali vse in delali do smrti…..

Samo kaj ko to ni v ”socialnem duhu” ker bodo pač umsko zaostali in nesposobni ter neinteligentni svoj denar zapravili…… ampak to ni naša krivda….. ne moremo tolčt dol po uravnilovki sposobnih zato da bodo ljudje lahko mislili malo ali nič in dobili pokojnine.[/quote]

Pa ti si….omejen. 🙁

Kje boš pa hranil ta privarčevan denar? Doma v štunfu?

Saj ti zjebe*o sklad, banko, sproducirajo inflacijio….itd in tvojih prihrankov ni več.

A zato ker se je nekdo okoristil s tujim denarjem bi ti porezal pokojnine?

Ma, kdor je oddelal 40let in vplačeval naj ima

Samo kaj ko to ni v ”socialnem duhu” ker bodo pač umsko zaostali in nesposobni ter neinteligentni svoj denar zapravili…… ampak to ni naša krivda….. ne moremo tolčt dol po uravnilovki sposobnih zato da bodo ljudje lahko mislili malo ali nič in dobili pokojnine.[/quote]

Pa ti si….omejen. 🙁

Kje boš pa hranil ta privarčevan denar? Doma v štunfu?

Saj ti zjebe*o sklad, banko, sproducirajo inflacijio….itd in tvojih prihrankov ni več.[/quote]

Nisem omejen, to so spet tvoje neumne ideje, zato pa je potrebno imeti državno banko, ki ne posoja denarja ampak je tam izključno za shranjevanje prihrankov državljanov in državljank….. to je enostavno naredit, če obstaja volja, takšno vrsto hranilnico bi lahko sproducirali ljudje sami če bi bila volja. (in zakonska podlaga)

Kar se pa tiče inflacije itd. pa če bo resnično prišlo do hiperinflacije, se bo ponovila zgodba leta 1939….. potem bodo moji prihranki itak nerelevantni.

Sicer pa kdo je dejal, da moraš hranit denar za pokojnino v obliki €€€? Kaj če kopuješ zlato, ali če kopuješ zemljo, ali kupiš sonarne panele, porihtaš hišo da boš dobro samozadosten (ne 100% ampak se približaš temu) itd…. opcij je dovolj, če ti meniš da je hranjenje za pokojnino samo v €€€ potem pa ti jaz ne morem pomagat, kdo je omejen se vidi po tem 🙂

Ah ji je polno 🙂 Ni vse tako neumno pa retarded kot zgleda oz bi še bistveno dodelali. Poglej sedaj smo hvala bogu, to boš razumel, pospešeno IT (cloud) družba. Kar hočem povedat je, da so take stvari oz bodo goljufive. Vse se ve, vse se da pregledat al direktno, avtomatsko z IT al pa preko podrobnejše analize. Dober sistem, sledenje, avtomatizacija in kazni, pa se vse poštima, verjem 🙂 Če zavestno nategneš družbo tako, si ga najebal pač. Dost folka fejka revščino, lažni stečaj pa vse živo. Takega bi jst dal javno potem na supervizor alike. Še bolš pa je, da uni k claimajo nad 65let pa da nimajo nič, lepo v supervizor pa jih bo folk iSpy že preveru, verjem, noben nav gledal goljufivih parazitov, sploh ob NAGRADI (5k EUR) če ga razkriješ.

No tok no, sej mislm da smo vsi v tej temi na isti strani, čeprav morda ne zgleda. Bo pa prišla sprememba tko al drugač, verjemte. Eni vidim, da ste zanimivo doumljivi, morda se kdaj srečamo in naredimo BYPASSE, k trenutn sistem je zamašen oz pušča. lepo transparentno, avtomatizirano, bypassanje, pa bi mel vsi polne riti, pa mlado prebivalstvo. It can happen. Will see (soon). 😀

Mene zanima zakaj bi DVA osebka, obadva enako let delovne dobe, ampak čas upokojevanja 2 ali 3 leta narazen, sproduciral različne pokojnine? A ni to diskriminatorno? Ko za enako časa vplačevanja in enako stopnjo vplačil dobiš različne pokojnine?

Najmanj kar bi se moralo bi se morale pokojnine letno preračunavat na novo stopnjo, enostavno NE BI SMELO biti tako, da za enako časa vplačevanja in enako delovno dobo, dobita dva različne pokojnine z odločbo zaradi leta ko sta se upokojila.

Ah ji je polno 🙂 Ni vse tako neumno pa retarded kot zgleda oz bi še bistveno dodelali. Poglej sedaj smo hvala bogu, to boš razumel, pospešeno IT (cloud) družba. Kar hočem povedat je, da so take stvari oz bodo goljufive. Vse se ve, vse se da pregledat al direktno, avtomatsko z IT al pa preko podrobnejše analize. Dober sistem, sledenje, avtomatizacija in kazni, pa se vse poštima, verjem 🙂 Če zavestno nategneš družbo tako, si ga najebal pač. Dost folka fejka revščino, lažni stečaj pa vse živo. Takega bi jst dal javno potem na supervizor alike. Še bolš pa je, da uni k claimajo nad 65let pa da nimajo nič, lepo v supervizor pa jih bo folk iSpy že preveru, verjem, noben nav gledal goljufivih parazitov, sploh ob NAGRADI (5k EUR) če ga razkriješ.

No tok no, sej mislm da smo vsi v tej temi na isti strani, čeprav morda ne zgleda. Bo pa prišla sprememba tko al drugač, verjemte. Eni vidim, da ste zanimivo doumljivi, morda se kdaj srečamo in naredimo BYPASSE, k trenutn sistem je zamašen oz pušča. lepo transparentno, avtomatizirano, bypassanje, pa bi mel vsi polne riti, pa mlado prebivalstvo. It can happen. Will see (soon). :D[/quote]

Ja saj je, samo se mi zdi, da je tvoja ideja v stilu tega kar je govoril doktor v prispevku ”solution that creates problems” v stilu Nila in rodovitne zemlje ob poplavljanju ko so ga zajezili za elektriko in ustvarili XY novih problemov.

Rešitev za to mora biti taka, da na ”državnem” nivoju ne ustvarja dodatnega dela, novih zaposlitev in dodatnih stroškov, in menim da je za tole najbolj realno izplačevanje bruto plač……

Mene zanima zakaj bi DVA osebka, obadva enako let delovne dobe, ampak čas upokojevanja 2 ali 3 leta narazen, sproduciral različne pokojnine? A ni to diskriminatorno? Ko za enako časa vplačevanja in enako stopnjo vplačil dobiš različne pokojnine?

Najmanj kar bi se moralo bi se morale pokojnine letno preračunavat na novo stopnjo, enostavno NE BI SMELO biti tako, da za enako časa vplačevanja in enako delovno dobo, dobita dva različne pokojnine z odločbo zaradi leta ko sta se upokojila.[/quote]
Te razlike so zato, ker se dnevno spreminja nekaj kar bi moralo bit načrtovano za dolgoročno obdobje, zato, ker se je zrušil sistem in se sedaj saomo še pokrpava nastale luknje in se ne išče celovitih dolgoročnih rešitev.

Matkič, avtomatiziran IT pokojninski sistem Tracka vse BAZE, interaktivno.. Nobene administracije, online daš claim za penzijo (maš online certifikat), program prever tvojo starost (65+=OK), prever vse možne registre/transakcije (supervizor, zemljiška knjiga, avto, bančni računi etc etc…) s history vred in dobivaš, potem pa je še statistični kontroling k je zelo učinkovit in efficient, poleg tega pa maš online možnost dati prijavo za kogarkol, saj bi bili morda prejemniki javni kot so bile sedaj kar plače in honorarji davčnih uslužbencev. Kdor plača ma vpogled, javnost vplača in ima vpogled.

Sej glej, to kar ti namiguješ, zelo redki ljudje ki kaj imajo bodo tako živeli (k klošarji oz Jason Bourne) zato da bi dobili tistih usranih 500EUR. Se prav da ne bodo imeli nepremičnin na svoje ime – živeli bodo v najemu, avta nikol več na svoj ime, nikol šli več z avionom nikamor oz. v tujino, nič več z bančnim računom kupovali, nobene transakcije. Že sam prek baz veš kok pofitaš ven ? Toliko, da tudi če jih nekaj zgoljufa, se bolj splača kot kontroling, se prav formula, katere rezultata se bojiš – da so stroški kontrole dražji od prihranka, je in huge favor tukaj, sploh vs. sedaj. Potem ko postaneš prejemnik pa se tracka vse, kot na CSD k preverjajo vse potem (izpiske in vse).

Vedno bodo anomalije pa prevaranti ane, popolnega sistema ni, samo tak IT (auto) based je po moje najbol efficient. Morda bo res nekdo 10let prej prepisal nepremičnino, avto prodal, hodil peš, denar imel naložen nekje v tujini, od družbe pa vlekel 500EUR/mesec… Samo to že sedaj delajo 🙂 Bi bil pa tak sistem daleč najbol fair efficient, kriteriji pa kontroling je pa stvar študije kajne, sam smer sem nakazal.

In ja z On_em se strinjam, težko denar nekam varno naložiš, ker se lahko KARKOLI.

Pravzaprav bolj ko poznaš ekonomiko/ekonomijo in zgodovino vidiš, da je praktično vse risky za naložit in državne pokojnine, so daleč najbol varne nasploh, kaj niso ? Zato sem in fav. obeh pristopov. Država mora imeti neko osnovno vlogo, za osnovno socialno varnost, kar je bil tud smisel pokojnin. Potem imaš pa svobodo da vlagaš kamor ti paše, al v dodatne državne programe/sheme za dodatne stvari, al privat al se greš posel, investicije al pa če vse zluftaš. Sam vloga države pa je ravno ta, da imaš eno osnovno varnost v družbi, sploh za primer ko vse propade. Pa vsak misli, da je bol pametn in da so bili prejšni neumni.

Folk se je smejal 100k+ slovencem k so nasedli v catch&cash, a potem so kasnejši nasedli v sklade, potem nepremičninski balon, razne posle, pač tako pride in zelo dobro je, da imaš ŠE ZADNJO varovalo, sploh k si 65+, da imaš lepo v družbi za zdravstvo pa neko penzijo, ker pri 65+ začet iz 0… Zakaj ne bi imeli najboljše od obeh svetov.. Imaš za vsak primer 500EUR/mesec zagarantiran (+zdravstvo etc..) če si 65+, temu primerno tud plačuješ davke/prispevke, k bi bli bistveno nižji kot sedaj, ostalo pa kakor te je volja, če si SUPER SMART/LUCKY boš mel morda še dodatne penzije 5k/mesec, če pa nisi oz maš nesrečo al karkol, boš pa še vedno lahko dokaj ok živel na starost. No Matkič, tukaj je matematika, EKSTREMI pri odvodovih se ravno s tem ukvarjajo, kako najti BEST of both world (dveh parametrov etc) 🙂

http://www.rtvslo.si/radiomaribor/oddaja/7

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close