Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Svetovna populacija, energija itd.

Svetovna populacija, energija itd.

Saj je vseeno, če nas prepričujejo ali pa ne. Prepričevanje le pomaga ljudem, da lažje sprejmejo tisto, kar je edina opcija.
Da lahko manjšina živi v izobilju, je nujno potrebna večina, ki živi v revščini in za njih ustvarja.

Ponata je bila bolj, da ni nujno da smo NIČ v svetu, saj imamo isto površino kot Izrael, ki pa ima 8mio prebivalcev, 11-ta svetovna vojaška velesila, 33ih po heritage freedom indeks, država strastno spodbuja znanost in razvoj, medtem ko pri nas bi najraj z betonom zalil vse inštitutte pa odprli trgovine gor.

Upam, da je ta pametnim kapnila primerjava, da imamo ogromno potenciala. No če ti bolj paše pa lahko postanem Švica, ki je 2x večja, ima pa cca 8mio, no pa rečmo da bi bli Švica, lepo 4mio prebivalcev, bi blo lih cool, bo bolje ? Izpostavil sem samo, da je majhnost lahko tudi moč/prednost etc.. Ne da nas skos hočejo poteptat, da smo nule in da moramo žret drek na kruh namazan.[/quote]

Daj no malo pomisli kdaj je Izrael nastal in predvsem čigav interes je (bil), da nastane ter zakaj. Če ne bi bilo supporta s strani Američanov, kaj bi bilo?

Boom: dobro pustmo tujce, kar pravm je, da lahko dosti naredimo tudi na tej mali zemljici. Jaz bi se fokusiral v medicinski turizem (real deal, ne teli pajzli sedaj – BOLNICE), R&D tech za CAR industry pa vsega boga centre in pa (basic) znanost. In za vse omenjeno imamo odlične pogoje, samo en z means bi nas mogel usmerit/spodbudit. No tok o tem. Mam dost za enkrat 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=llyiQ4I-mcQ

Nič, kaj pa naj revež naredi ? Če bom kaj preveč gobec otresal bom imel 0% možnosti za službo. Delal sem preko študenta, saj so nas nategoval, da študent (začaran krog, študenti smo bili ker si vsaj do dela prišel a zato k si delal kot študent te niso dobro plačali, ker študent=scum) ne rabi veliko denarja in da TRG odmerja plačilo dela, tako smo bili mnogi cenejši od POL-smetarske plače (k je mel bolniško, dopust, prispevke, regres, vse), mi smo delali samo če smo bli zdravi čeprav smo mogli obvladati vse, tekoče jezike, pisno, govoro, najnovejše tehnologije in bili gonilo razvoja in entuziazma, tisti od prej zaposleni so se praskali po jajcih, niso znal reč “jebi se” v tujem jeziku, niti emaila odpret, študenti smo to morali znati, drugač so te fuknl čez okn v smislu https://www.youtube.com/watch?v=x_hbSr4LXng… Če (prej) zaposleni kaj ni znal, pač to ni njegovo delo.

Poleg tega so ljudje z užitkom vlagali v nepremičnine, ko so rastle 10%+ na leto, a realno je bila PONZI shema nalimana na napremičnine, a ljudje so mislili da bo dejansko zaradi potreb rastlo v nedogled in še sedaj mislijo, da ZDEJ ZDEJ bo spet začelo 10% na leto, da bodo garsonjere po 1mio, saj kupcev je kukr hočeš, vedno, sploh pri teh plačah si bo pa ja vsak lahko privoščil, tako da bodo sam od tega žvel.

No in so z užitkom jedli jagode kapitalizma, ko so mnogi tako služili na nepremičninah in borznih rasti, da sploh niso delali, vozili so pa najnovejše avte, hvala bogu ane. So tudi mene motivirali, zato sem šel študirat biznis, ker sem dejansko verjel, da obstaja neko znanje za vsem tem…

No realnost, da bi se mladi odcepili, četudi v stara komunistična stanovanja, so se z rastjo nepremičnin oddaljevala, samo to nobenga ni zanimalo. Mi smo bili debili, ker smo še vedno doma, medtem ko so oni pri isti starosti imeli že OMG shit (hišo najmanj!), pač so bli sposobnejša generacija.

Vse prav, kapitalizem, razumem. Vsak naj se znajde po svoje, danes delaš za 400EUR na napotnico, jutri se ti zlomi noga in ti rečeju “marš u kurac, ne treba te više”, pride drug. Ok, noted. Kapitalizem, razumem.

A potem pride kriza, ponzi sheme, al tiste dejanske al tiste nalimane ne nepremičnine, borzo in polno bullshit stvari, propadejo, eni gredjo v penzijo, drugi so socialni primer, tretji živijo od prihrankov, na črno etc… In sedaj pa nas učijo, da moramo biti socialni, da moramo plačevati davke, sedaj že samo DDV 22% pa ni bil zadnji dvig, prispevki za rahlo sposobnejši kader so adijo pamet, za penzije/zdravstvo katere nam vsak dan povejo, da jih ne bomo videli, ne penzije, zdravstvo pa bo čedalje več samoplačniško ali pa bodo čakalne dobe daljše od okna za zdravljenje. In seveda, moramo biti pošteni, socialni in ne smemo iti v tujino, kjer bi si lahko ustvarili življenje, družino, že s plačo, moramo ostati tukaj, bratstvo, edinost. Dobro, sedaj razumem kombinacijo.

Privatizacija dobičkov (kapitalizem) in socializacija izgub (socializem). Pola, pola. Malo ovako, malo onako.

Reven nima kaj narest, žal.. Ja lahko se upiraš sistemu, imaš jajca in potem klošariš, kdo pa bo še poslušal enga k kaj reče čez sistem ? Taka zguba se pod mostom zapije.

Nekega dne pa bom morda imel dost suverenosti, možnosti ali denarja (pridobljenega v tujini), takrat pa bom morda kaj probal spremenit za prihodnje generacije, do takrat pa lahko samo gledam. Bi pa ogromno lahko naredili tisti, k so že v penziji, imajo dosti denarja, premoženja oz karkol, k niso 300EUR pred bankrotom.

se strinjam, sploh tisti k so šli v penzijo že pred 50im, gledel se jim je pa 10najboljših let pa take 🙂

Upam, da mi nav treba pojasnjevat kok je študent (bil) cenejši. Zdej so to malo zrihtal, sam mi smo bili pa sem takrat računal EKVIVALENT (like with like) – strošek za firmo (tisti k mate firme boste razumel) 2-3x cenej k en SCUM delavec, čeprav smo delali top shit stvari. Tisti k (ste) primerjate/l kaj študent dobi na svoj TRR pa svoj (takrat ko dela, ni bolan pa to; no bolniške, pokojnina, zdravstva, odpravnine, dopusta, regresa, ništa od ništa, ni prispevkov), boste itak mislili da smo študentje še preveč dobili. Če znate zračunat pol ok, če ne pa se vam itak ne bo dal dopovedat.

Sej ne rečem, vedno lahko rečemo/te “bi pa (prej) odprl firmo”, jah, to lohk itak vsakemu rečemu k kaj serje čez sistem ane ? Odpri firmo al pa pejt v tujino. Realno pa je, če hočeš dobit delo, no sedaj je še težje, je samo za eno pest faksov/programov, k se splača, drugače bol s srednjo iskati sredo, ostalo pa kasneje morda ob delu 🙂

Tko da rešitve v sloveniji so take.. Al imaš vrhunsko izbobrazbo, k ne more vsak Pahor delat z 2 ure treninga, je reguliran, tako da ne moreš delat prek napotnice. To so pa zdravnik, odvetnik pa še sem pa tja kakšn poklic…

Potem, da imaš vrhunsko, praviloma tehnično faks izobrazbo, drugač si samo overqualified, k tud to je bila ponzi, folk se je preseraval s faksi, zdej v krizi vidjo da so srednješolci cenejši pa praviloma še bol praktični, faks sam za peščico PRAVIH faksov, ne tist dipl.bullshit k nima ne (srednje) prakse, niti znanja. Da nav po moje, sem za faks vseh stopenj, sam da je al RIGHT, al pa če te res veseli, najbolje ob delu 🙂

Potem pa je v Sloveniji top, kot sedaj vidimo vsak dan.. Da imaš DRŽAVNO službo, najbolje tm ukol 1k neto), POLEG maš pa še FIRMO, al pa vsaj s.p. (popoldanski npr. – k pride ful skonto če si že zaposlen). To je good.

No tretje pa je, da si super uspešen oz dobiš/imaž premoženje za vlagat oz posle 🙂

Če pa nič od tega, pa čimprej v tujino, če ne misliš kle klošarit pa čakat na bolji život. To je moj pogled.

Lej zdej odzive “nism kriv, kwa si (bil) tok nesposoben” pa take..

Sedaj je mal drugač, dejstvo je, če ne bomo imeli neke socialnega čuta za dokler smo še nekak nacija, potem so alternative dost drugačne kot mislite. V globalnem svetu, free market, ima bolj malo ljudi pravo vrednost, saj je večina realtivno hitro nadomestljivih za mnogo nižje plačilo, tudi tisti z vrhunsko izobrazbo, tko da be careful what you wish for.

Tist k ne dela res nek super stvar (inovacije, OMG spretnosti), je nadomestljiv v nekaj tednih največ, jutr dobimo 1mio folka iz kjerkol, tud če ne znajo nič, se jih da za večino poklicev zelo hitro priučit, čeprav vem da si vsak želi da je nekaj posebnega. Evo ravno sem prebral, poštarji bodo stavkal 1jun, to lahko samo zato imamo en sistem, ker če ga neb mel, evo mamo sedaj polno ljudi k bi prišli v slo delat za 100EUR žepnine na mesec, pograd pa topli obrok bi razvažal pošto kot norci, tud če nimajo izpita bi jih hitro nadrilal, tko da če je kakšen kle za free market, katerega sem tudi sam preučeval in ima dosti pointov, samo ni pa popoln sistem, le kot dopolnitev. Za une super sposobne pa jih je tudi dost alternativ, če ne jih pa zgeneriraš v nekaj letih iz kergakol konca sveta, je dost “kadra”, populacije kukr čš.

Free market je morda super dopolnilo znotraj ene države, k ma neke vrednote pa to. Če maš pa na drug stran folk, k ma cel spekter izobrazb (zdravniki in vse kar hočeš dobiš) in spijo s spalko na najbolj zahtevnih mestih, na voljo skozi, izobraženi in zverzirani v p.m. Pa tud če so 100x manj sposobni od nas v povprečju, jih je še vedno toliko da jih dovolj najdeš za karkoli. Pač, moral se bomo odločit al totalna globalizacija al pa dobro razmerje vseh (lokalni komfort pa globalna menjava), ne pa lokalno mešanje z globalnimi kulturami, to pa ne vem kako bo, ker so ogromne razlike, čeprav ne zgleda.

V bistvu če bi omejil lastninjenje zemlje za tujce bi se poštimalo ogromno. Ker če mi neki uvažamo, damo za to v zameno naš denar in slej ko prej bodo morali tudi oni od nas kupiti (vsaj preko krožne kompenzacije) in se poštima. Kar pa je conflict je ta, da mi sedaj uvažamo iz kitajske vse živo, izvažamo sicer za enkrat po uvozno/izozni bilanci v svet še ravno 1:1, vendar lahko bomo samo še uvažali izdelke/storitve, medtem ko bodo lokalne firme usihale, tujci pa bodo v zameno za uvoz to potem pretvarjali v lastninjenje naše zemlje in če imajo zemlje, potem pridejo sem fizično s svojo kulturo (volilna pravica, stranka, statut) in kle se začne 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close