Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Švinglanje?

Švinglanje?

Eno vprašanje: V razredu imamo že več let interni dogovor, da pred pisanjem preizkusa učence opozorim, da pospravijo švinglce. Nato učenca, ki ga še dobim pri prepisovanju, enkrat opozorim, če pa še nadaljuje s prepisovanjem, pa mu test vzamem in mu ne glede na napisano dam negativno oceno. Tak dogovor so sprejeli učenci sami in se z njim strinjajo.

Sedaj se je to zgodilo moji kolegici. Dvema učencema, ki sta goljufala večkrat kljub opozorilom, je vzela testa in jima dala negativni oceni. Prišla je v šolo mama od učenke in povzročila kar nekaj problemov kolegici. Ravnatelj predlaga, da bi preizkus oziroma ocene razveljavili.

Meni se to ne zdi prav, saj neko avtonomijo pa učitelj mora ohraniti. Če bo sedaj popustila, se ji bodo učenci norčevali, je ne bodo jemqali resno, saj bodo vedeli, če jih bodo dobili pri goljufanju, bodo mamice to že porihtale.

Ima učitelj kakšno zakonsko zasnovo, da učencu lahko vzame test, ko at goljufa?

Pomoč!!!

Ja, najbolje, da so učitelji lepo tiho, ubogljivi; učenci in njihovi starši pa glavni.
sem 1000{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da je mama tega učenca, vplivna in iz”višjega sloja”; mi ni potrebno povedat zakaj, a ne?!
Če se motim, se opravičujem.

Ne vem pomagat. Samo namig, da daj v naslov se besedico plonkanje, ker švinglanja glih ne razumejo vsi…

Toncka

a “plonkanje” pa vsi razumemo?
:))

potem naj da…….prepisovanje. pa bo prav. :))

Saj je vseeno, švinglanje, plonkanje, prepisovanje, goljufanje…… Dejstvo je, da rabi kolegica pomoč. Je pa res, da je mama sama učiteljica, njena uboga hči pa nikoli ni dobila nižje ocene od 4, pa je vedno ful pridna,…. Ok, saj je res, samo se pa je treba držati nekih pravil.

aha, ja, to pa je to; ko so starši, ko dobi otrok slabo oceno, takoj v luftu…..kot, da bo zaradi tega konec sveta. No ja, vsaj jaz ne bom nikoli razumela takih staršiv. Sori.

In, oprossti, sploh nisem odgovorila na vprašanje: ne vem pomagati. žal. Upam pa, da bo kolegica uredila tako, da bo prav zanjo in za učence.
Srečno.

Hvala, acjom.

Poskusi na forumu učitelji in učenci, tja zahaja kar nekaj učiteljic.
Ampak glede na pred časom odprto temo, da otroka ne smeš vprašati za kazen oziroma ga kaznovati z negativno oceno…. Najbrž mu pa smeš predčasno vzeti test in oceniti tisto, kar je napisal do tistega momenta. Ravnatelji so pa tudi ene r…i, če se ne upajo postaviti na stran učiteljev.
Se mi pa zdi hecno, da si starši vzamejo čas za takšne stvari, da za vsak cvek, ma kaj za vsak cvek, za vsako malo bolj grobo besedo letijo v šolo, drugače so pa tako blazno zaposleni in ne morejo nikakor prej priti po otroka, če ta recimo zboli….

Mogoče vzame test in da drugega. Če imajo teste A in B. Seveda če se to zgodi sredi ure ima tista oseba pač manj časa za pisanje. Pa še eno oceno nižjo dobit.

------------------------------------------- Nasmehni se, nekdo te ima rad=)

Na srednji šoli je takole:

citiram Pravilnik o ocenjevanju znanja v SŠ:

15. člen
(kršitve pravil)

(1) Če pri pisanju pisnih izdelkov ali pri drugih oblikah ocenjevanja znanja učitelj zaloti dijaka pri uporabi nedovoljenih pripomočkov, pri prepisovanju oziroma drugih kršitvah predpisanih pravil ocenjevanja, ga oceni z negativno oceno.

Kak pravilnik, ki pojasnjuje, kako je s tem na oš, pa še iščem.

Hvala, hrček, daj poskusi najti še kakšnega za Oš.Tudi jaz iščem, pa ga ni.

Tvoja kolegica naj stoji za svojimi odločitvam. Le tako se bo izognila temu, da je ne učenci, ne starši, še najmanj pa kolegi učitelji ne bi jemali resno. Ravnatelj pa sicer lahko predlaga neko rešitev, vendar je učitelj na svojem področju še vedno suveren. Tudi, če bi se tvoji kolegici le zdelo, da švingla, ima za moje pojme pravico vzeti test. Glede negativne ocene pa bi morala biti že bolj prepričana, da je dekle plonkalo. Ker, če je, je negativna ocena(glede na dogovor) popolnoma upravičena. Naj pač dobi možnost popravljanja negativne ocene tako kot vsi, ki bodo pisali enko. Čim bo deležna drugega tretmaja od ostalih, bodo (tudi ostali) dobili informacijo, da je kolegici žal za nastalo situacijo, kar pa se ne sme zgoditi.

Sem mama nisem pa učiteljica.

Najbolje, da rečemo da šolo samouprvno vodijo učenci in starši ! :))

Mislim, da ima učitelj vso pravico narediti, ker je naredila kolegica. Če bi moj otrok prišel domov s cvekom in takšno obrazložitivijo bi dala učiteljici prav in se še z otrokom pogovorila v tej smeri. Kazen mora biti ! Takojšnja in vzgojna !

Lp,

Marjana

Ne vem kam gre ta svet.

Kje so časi, ko so lahko učitelji otroke s šibo.
Zdaj so pa vse samo ljudje ne.

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Nič nisem našla. Ne v pravilniku o ocenjevanju v devetletki, ne drugje.
Glede na to, da bo treba očitno res ponavljati test, bi jaz naredila takole:
tistim, ki prepisujejo, se sicer ne upošteva cveka, se jim pa določi nov datum (seveda šele po tem, ko starši vložijo ugovor na oceno – pravilnike je treba upoštevati). Ta datum je seveda kasnejši in manj ugoden kot datum za tiste, ki ocene samo popravljajo. To je pomembno, saj lahko drugače učitelji pričakujejo nenaden porast plonkanja, narediti pa ne bodo mogli popolnoma nič.
Pri meni je ‘nagrada’ za prepisovanje vedno nezadostna ocena, je pa res, da jaz potem, ko učenci oceno popravijo, pri zaključevanju upoštevam samo boljšo oceno.

Kaj pa na spletni strani Ministrstva za šolstvo in šport – gor imajo veliko pravilnikov,…

Sicer pa se strinjam s predhodnicami – če si tako pogumen, da plonkaš, potem tudi nosi posledice – je že prav, da je naredila tako – red mora biti.

“Ravnatelj predlaga, da bi preizkus oziroma ocene razveljavili.”
Ta pa je …
Jaz ne bi popustila. Če bi ravnatelj res težil, bi mu razložila, da bom zahtevala roditeljski sestanek, kjer bom idejo mame in to, da on to idejo podpira predstavila ostalim staršem.
Prepričana sem, da ravnatelj na kaj takšnega ne bo pristal, saj bi tako razkril svojo nesposobnost in pristranskost.

V osnovnošolskih pravilnikih nikjer ni določeno, kako sme učitelj reagirati ob podobnih dogodkih, torej menim, da je učitelju dovoljeno, da sam strokovno presodi, kaj je najbolje.

Meni se pa zdi hudo problematično, da se je tole vprašanje sploh pojavilo na temle forumu.

SEVEDA je prepisovanje – švindlanje, plonkanje etc. – prepovedano. In če prepisuješ, dobiš kazen. Negativno. In če to učencem ne preide v kri, če se ne zavedajo resnosti tega prekrška, potem pridejo do fakultete, kjer najdejo na netu eno seminarsko nalogo, jo skopirajo copy-paste in ko ti to ugotoviš, zavrneš nalogo in ga pokličeš na zagovor, te prav nerazumevajoče gleda. In se sploh ne počuti krivega.

Tu gre sicer za nekaj drugega – ne za kršenje avtorskih pravic in avtorskega dela, ampak za prekršek kot tak – ampak kazen mora biti. Nobenega ponavljanja, zakaj pa? Seveda naj ima potem učenec možnost popraviti oceno (recimo ustno), se javiti, in tudi jaz bi kot učiteljica malo zamižala na eno oko in tiste ocene ne bi upoštevala tako “čisto zares”, ampak tudi odličnjaki se morajo zavedati, da pravila veljajo tudi za njih. Navsezadnje so že tako določila mila – da učenca še enkrat opozoriš – in več res ne moreš zahtevati, ne moreš nenehno igrati policaja, ki te nihče resno ne jemlje. Sama se še zelo dobro spomnim, da sem v 4. razredu OŠ dobila cvek – ker sem med kontrolno klepetala s sošolko, in to kljub opozorilu. Seveda je bil to zame popoln šok, ampak sem si zapomnila. Sem pa bila sicer zelo dobra učenka, tako da ni bilo nič tragičnega, pa vendarle – lekcija je bila.

Ma ne vem no kaka so pravila, sam meni ni prišlo niti na misel da bi se pritožila ko me je profesorca na faksu zalotila in sem lahko kar pospravila in šla z nenarejenim izpitom domov. A lopovom, ki jih policija dobi med ropom banke je treba tud dat možnost da pobegnejo?

*****……Tak dogovor so sprejeli učenci sami in se z njim strinjajo……*****

kdo ti bo pa verjel tole.

Učenci so tak dogovor sprejeli kvečjemu pod prisilo ali grožnjo, ali pa si jih s kakšno zvijačo pretentala. Prostovoljno že nebi pljuvali v lastno skledo.

Ne vem, kakšna so pravila, ampak če je učencem vnaprej znano, da prepisovanju sledi cvek, ne bi smelo biti dilem.

Kot je rekla Penelopa: če učenci počnejo, kar se jim zazdi, se jim pozneje, na faksu, ne zdi nič narobe, če oddajo copy-paste seminarsko nalogo. Tak človek še srednje šole ni vreden, kaj faksa.

O starših, ki drvijo v šolo za vsako figo, če njihova princeska/angelček zabrede v težave, pa itak ne gre izgubljati besed.

Tudi jaz ijim vzamem test, če imajo listek ali, če prepisujejo. Zato, pa so na začetku navodila kaj lahko in česar ne smejo. Učitelj je na tem področju suveren in mu ravnatelj ne more ukazat kaj naj naredi.

Lahko pa kolegica razveljavi test in jima napiše opomine, ker sta goljufali, če bi slučajno ravnatelj nanjo zelo pritiskal.

Tudi meni je oče prišel, da ga zanima postopek odvzema, sem očetu povedala, da naj ga bo sram, da ga zanima postopek odvzema ne pa samo dejstvo, da je goljufala in…… Na koncu se je strinjal, da res ne bi smela goljufati.

LP Neja

sploh ne razumem več tega sveta,sama mislim da so tudi učitelji velikokrat ,milo rečeno smotani,ampak starši in otroci pa so groza,groza.Ne znam vama pomagati,samo jaz sploh nebi opozarjala ampak samo vzela in dala 1.Enako pričakujem, če bi to delal moj otrok,da se mu brez opozorila vzame in da enko.Nek red pa že mora biti.

Svašta, kaj se dogaja. Sploh ne morem verjeti, da se učenka prikaže doma, pove, kaj se je zgodilo, in mati ji da celo prav in gre v šolo….mislim….

Meni se je zgodilo, da sem sošolki dovolila, da je nekaj prepisala iz mojega testa, profesor je to videl in mi vzel test in mi dal 1. Brez besed sem sprejela kazen in ni šans, da bi to sploh doma pripovedovala ali se celo pritoževala.

In tako bi ravnali tudi moji otroci (ali pa so že, jaz za to ne vem…:))

Ta mati sigurno nima prav in učiteljica mora vztrajati pri svojem.

se še danes v živo spomnim našega razrednika v srednji šoli, ki je vedno pred kontrolko na veliko napisal skoraj čez celo tablo: PP=1 kar je pomenilo: poskus prepisovanja je enako šus-u!!!! :-))))
je bil avtoriteta, ni kaj! brez besed, a učinkovito.

ampak danes so ŽAL drugačni časi….

New Report

Close