svinjske nogice
V tušu sem kupil dve svinjski nogici za 1,5 eur.Bili sta res sveži in full očiščeni.Sesekal sem vsako ja 4 dele in dal kuhat v posoljeno vodo.Ko je zavrelo sem pobral vso peno podobno kot pri juhi in jo vrgel stran.Potem sem narezal 4 stroke česna 1 večjo čebulo ,dva korenčka ,koren od peteršilja na drobne koščke in dal kuhat med nogice.Dodal sem mleti in celi poper.Kuhal sem dve uri .Potem sem dal na vroče olje dva štroka česna in malo moke in mlete paprike.Naredil začimbo in dodal nogicam.Kuhalo se je še 20 minut.Potem sem ugasnil in sedaj čakam,da se ohladi.Rezultat naj bi bil popolna zgostitev v žele in ko se ohladi se pobere na vrhu vse kar je maščobe in maščoba gre v smeti.Serviraš eno nogico polito z to izredno gosto in okusno omako.Lahko omako porabiš za polit po rižu.Prste oblizat mmmmmmmmmm.
Res je navadna žolca, v trgovini pod imenom tlačenka.Dobro je dodat še svinjski rep, nekaj kožic, cel poper, česen in čebulo, seveda pa brez potrebne navlake od korenja, peteršilja in paprike :)) Ko se skuha moraš dat hladit in vsake toliko časa premešat, da se enako razporedi preden se popolnoma strdi in se je hladno.
Drugič probaj pa pa belo kislo juho. V lonec zraven parkeljčkev daš veliko drobno zmiksane čebule, dodaš navaden kis, cel poper, sol ,kuhašpo potrebi, na koncu podmeteš z belo moko, da se primerno zgosti,ne preveč. Ko odstaviš dodaš zrno ali dav strenega česna.juho pred serviranjem precediš in dodaš parkeljček …za mačka zdarvit ko bog, meni je pa tudi drugače dobra, glede na to, da ne pijem
V ješprenj pa bolj paše kaj prekajenega, pa malo fižola v zrnju zraven :))
Res je navadna žolca, v trgovini pod imenom tlačenka.Dobro je dodat še svinjski rep, nekaj kožic, cel poper, česen in čebulo, seveda pa brez potrebne navlake od korenja, peteršilja in paprike :)) Ko se skuha moraš dat hladit in vsake toliko časa premešat, da se enako razporedi preden se popolnoma strdi in se je hladno.
Drugič probaj pa pa belo kislo juho. V lonec zraven parkeljčkev daš veliko drobno zmiksane čebule, dodaš navaden kis, cel poper, sol ,kuhašpo potrebi, na koncu podmeteš z belo moko, da se primerno zgosti,ne preveč. Ko odstaviš dodaš zrno ali dav strenega česna.juho pred serviranjem precediš in dodaš parkeljček …za mačka zdarvit ko bog, meni je pa tudi drugače dobra, glede na to, da ne pijem :-)[/quote]
prašički imajo parklje, kremplje imajo kure.
je pa tale zadeva, ki jo opisuje avtor res nekoliko podobna žolci, s tem, da še veeeeeeeeliko manjka, tlačenki pa niti približno ni podobna in je niti slučajno ne prodajajo v nobeni trgovini pod tem imenom.
Res je navadna žolca, v trgovini pod imenom tlačenka.Dobro je dodat še svinjski rep, nekaj kožic, cel poper, česen in čebulo, seveda pa brez potrebne navlake od korenja, peteršilja in paprike :)) Ko se skuha moraš dat hladit in vsake toliko časa premešat, da se enako razporedi preden se popolnoma strdi in se je hladno.
Drugič probaj pa pa belo kislo juho. V lonec zraven parkeljčkev daš veliko drobno zmiksane čebule, dodaš navaden kis, cel poper, sol ,kuhašpo potrebi, na koncu podmeteš z belo moko, da se primerno zgosti,ne preveč. Ko odstaviš dodaš zrno ali dav strenega česna.juho pred serviranjem precediš in dodaš parkeljček …za mačka zdarvit ko bog, meni je pa tudi drugače dobra, glede na to, da ne pijem :-)[/quote]
prašički imajo parklje, kremplje imajo kure.
je pa tale zadeva, ki jo opisuje avtor res nekoliko podobna žolci, s tem, da še veeeeeeeeliko manjka, tlačenki pa niti približno ni podobna in je niti slučajno ne prodajajo v nobeni trgovini pod tem imenom.[/quote]
No daj me razsvetli ,rosim :)) V talčenko pač narežejo meso in še druge slabše koščke mesa in to je edina razlika, osnova je želatina, ki vse skupaj drži in ja gre za identično zadevo slabšega okusa, kot narejheno doma.V nekaterih tlačenkah je več mesa, v drugih več kožic :))Ne se edelat pametno no, recepti so pa seveda lahko različni,zaradi mene lahko tudi zraven paprike vržeš cuker noter,ponaših koncih se pa dela tako kot sem napisal,preprosto in je okusno.
V tlačenko pač dajo še glavono, jezik in morda še kako meso, kar daš tudi v žolco,čemur rečemo po domače.Le da smo pri nas glavono in jezik dajali v dim. gre pa za isto stvar, vlijejo v nek ovitek in se strdi.
In še to,kot zgoraj pišejo o solati in omaki. Če pustiš to da se ohladi se strdi in lahko pripraviš kot solato, omake iz žolce pa še nisem probal in mi niti ni do tega.
prašički imajo parklje, kremplje imajo kure.
je pa tale zadeva, ki jo opisuje avtor res nekoliko podobna žolci, s tem, da še veeeeeeeeliko manjka, tlačenki pa niti približno ni podobna in je niti slučajno ne prodajajo v nobeni trgovini pod tem imenom.[/quote]
No daj me razsvetli ,rosim :)) V talčenko pač narežejo meso in še druge slabše koščke mesa in to je edina razlika, osnova je želatina, ki vse skupaj drži in ja gre za identično zadevo slabšega okusa, kot narejheno doma.V nekaterih tlačenkah je več mesa, v drugih več kožic :))Ne se edelat pametno no, recepti so pa seveda lahko različni,zaradi mene lahko tudi zraven paprike vržeš cuker noter,ponaših koncih se pa dela tako kot sem napisal,preprosto in je okusno.[/quote]
veliko besed si uporabil, povedal pa nič pametnega.
mimogrede, želatina je po količini glavna sestavina v žolci, v tlačenki jo je bistveno manj.
dobri sta pa tako žolca kot želatina, če sta v redu pripravljeni.
pa še to: v žolco gredo parklji, v tlačenko pa ne parklji, (če že, potem brez kosti, kar pa ni prav enostavno), kaj šele kremplji:-)))