Svoboda…
govora oz.pisanja-včeraj sem , priznam morda dal kakšen neumesten komentar na izplačilo regresa v šolstvu( oz.na splošno v državni upravi)-na koncu preberm post da naj Primož ustavi take neumestne debate in se mi zdi da tako pozivanje ne vodi nikamor-ne mislim da lahko kdo v imenu svobode govora govori in piše kar mu pade na pamet- ampak vsaka debata pač ima svojo dinamiko in samo zato ker nekomu to ni všeč potem pozivati k tako radikalnim ukrepom….)))) ali je morda bolje da začnem iskati apartmaje na morju preko foruma?
meni se ne zdi da je bilo tisto pisanje o regresu nizkotno, ker konec koncev sem prvi zato da se regres dejansko ukine , s tem da nam sorazmerno s tem povečajo plače, ne pa da se vsako leto čaka dobesedno kot pes na kost na regres, ki pa se dejansko ne uporablja za dopust( vsakdo ga ima pravico porabiti kakor hoče, da ne bo pomote) ampak za reševanje eksistenčnih težav delavcev- sam sem prepričan da je distribucija denarnega toka pri nas zelo nepravična in med gospodarstvom in negospodarstvom in se preveč ljudi šlepa na račun tistih ki ustvarjamo dodano vrednost
moja svoboda se neha tam, kjer se začne tvoja
ti pa si včeraj mejo krepko prestopil
ne vem zakaj bi se odpovedovali pravici do regresa. to je vsaj en način, da najbolj ogroženi delavci dobijo denar. povišanja plač namreč ne moreš kar tako uzakonit, ne da bi pol industrije grozilo s samomorom, poleg tega pa imajo delavci od samega regresa več, kot od plače, saj se na regres ne obračunajo prispevki – ki so itak astronomsko visoki.
če bi šli po tvoji poti si lahko ziher, da bi bili najbolj prikrajšani tisti, ki so zaposleni pri kakšnih privatnikih in že tako komaj, da dobijo ta regres, za tiste v “varnih” državnih službah bi bilo že v redu poskrbljeno.
sam sem zaposlen pri “privatniku” in imam dobro plačo, ki je redna , žalostno je to da veliki sistemi izkoriščajo delavce, ne pa kot je zmotno mnenje t.i. privatniki-zakaj zato ker privatnik takoj vidi kdo dela dobro in kdo slabo v velikih sistemih pa se lahko skriješ in kaj se zdaj dogaja na našem koncu- za povečanje proizvodnje se potrbujejo dodatni delavci, ki pa jih ni ker so tisti ki so bili dobri odšli ( tudi sam ne bi delal za ušvih 500 evrov v proizvodnji) in enostavno ni ljudi-in sedaj se dobivajo ljudje iz slovaške, romunije-edino te reveže še lahlo nategnejo
potem imaš s svojim delodajalcem srečo… verjemi, dosti ljudi je nima.
sicer pa, ali misliš, da “državne” firme ne nategujejo delavcev? koliko vrtcev junija vrže pol vzgojiteljic na borzo dela, da jim julija in avgusta ni potrebno izplačati plače? kje je potem tu socialna varnost?… da o tem, da lahko državne firme z lahkoto zaobidejo zakon o omejenem podaljševanju delovnega razmerja sploh ne govorim.
že dolgo velja da ima najbolj pokvarjena država največ predpisov in zakonov, ki jih potem še z lahkoto krši- koliko ljudi iz državnih služb poznam ki jim podaljšujejo delovno razmerje, čeprav je dovoljeno samo 2X- poznam pa eno in ji lahko samo čestitam ki je zaradi tega tožila bolnišnico kjer so ji 12 let samo podaljševali in je dobila tožbo in če bi vsi to naredili bi jih država dobila po p… in bi nehali s to prakso- lahko odpustijo 10,100 ali morda 1000 ljudi ne morejo pa si privoščit da bi vse ki so zaposleni na tak način ; stvar je v enotnosti-žal pa te ni in tako se država prepira z vami za ušvih 13 evrov regresa in s tem odvrača pozornost z resničnih problemov, je tako?