Svoje vino, svatje od daleč, sosedje
Drage moje že poročene prosim za pomoč:
– ste v gostilni imele svoje vino in kakšna je bila potem cena postrežnine
– ste za svate, ki so prišli od daleč pripravljali kaj za pojest do takrat ko ženin pride po nevesto in ali ste jim urejali kakšno prenočišče – pri nas se namreč glede tega mal komplicira (pa ne midva, ampak starši)
– kaj pa sosedje – ste jim nesli po poroki pecivo, ste jih kaj vabili na pijačo
Mi smo imeli v petek (dan pred poroko) organizirano žurko (za sosede, prijatelje). Potem smo jim pa drugi dan po poroki nesli pecivo in konfete.
Mi smo imeli vse svate več ali manj od blizu, ampak smo jim ob prihodu k meni (preden je prišel ženin) pripravili celo pojedino, saj je tako v navadi.
Ko pa je prišel ženin z njegovimi svati, smo pripravili nekaj za pojesti tudi za njih.
Urša
Mi bomo povabili nekatere sosede (prve), moje in njegove. Svatom od daleč ne bomo urejali prenočišč, razen , če bo kdo zaprosil, jih bomo dali v kako sobo za goste in še kam (na srečo živimo v večjih hišah). prenočišče bomo zagotovili svatom iz tujine (tudi doma, ker je prostor). Prigrizek bo, da se ljudje malo podkrepijo pred obredi.
jaz ti svetujem, da čim manj kompliciraš in pripraviš glede na svoje zmožnosti. Če se te kdo zaprosi za prenočišče in nimate dovolj prostora, poprosi kake prijateljice ali sorodnike, ki živijo v hišah in imajo kako dnevno sobo ali sobo za goste. Tudi pri pogostitvi doma si stvar poenostavi. Če pa nimaš možnosti in seveda ljudi, ki bi stregli ipd. pripravite enostavno vnaprej več slanega peciva, sladkarije in še kake obložene kruhke, pa bo. Lepo praznujte in se ne obremenjujte.
Midva ne komplicirava, njegovi starši tudi ne, moji pa… Sicer se ne pustim, raje povprašam prijatelje in taščo, ki ne komplicirajo in ne paničarijo v stilu “kako bo pa to”, “na to in to pa ne smeš pozabit” in to ravno pri stvareh, ki se meni zdijo postranskega pomena, ampak skušajo pomagati, svetovati, namigniti, kako se to sicer ureja. Zato tudi vam hvala za namige…
– Midva nisva imela svojega vina, ker je cena vina potem ista, kot če piješ kar njihovega.
– Za vse svate smo pred mojim domom pripravili narezke, sadje in pecivo, saj so nekateri resnično prišli tešči.
– Glede prenočišč….mi smo rekli, da je v gostilni nekaj sob, da če hočejo, se lahko zmenimo….no, na koncu sta spali tam dve družini z majhnimi otroci, pa še to so si sami plačali (ker to ni tvoja skrb). Ko se je poročila sestra, so nekaj komplicirali glede prenočišč, da jih hočejo…ko pa je bil čas, da bi prespali, so pa vsi stisnili rep med noge in se peljali domov, zato pa pri meni nismo nič posebej rezervirali!
lp