Tadebeli(-e) sami sebe farbate
EnaEna109, 07.11.2024 ob 10:44
Jaz se nič ne izmikam,,da sem debela.Pač rada jem in kaj naj.
Po moje vsi radi jemo in vsi radi jemo dobro, ampak ko si debel, uživaš mogoče pol ure na dan, takrat ko ješ, vse ostalo so pa muke Tantalove, ker biti debel je full-time job, to te cel dan psihično in fizično obremenjuje, in obratno, ko si fit, si cel dan navdušen nad tem, da si fit, dobro zgledaš, prav so ti mejhne cifre, ne potiš se brez veze, privlačen si za nasprotni spol, sproščen in samozavesten. Tvoj mentalni ton, ko si fit, je toliko boljši, kot ko si debel, da je absolutno vredno vložka.
Na koncu gre za to, koliko ti je biti fit pomembno, če ti je, boš imel disciplino jest zdravo in s primernim obsegom kalorij, in trenirat 3x na teden po eno uro.
Je pa gotovo lažje biti fit, če imaš denar, zato je biti fit danes statusni simbol, debelost pa bolezen revnih, rabiš denar, da si lahko špogaš zdravo hrano, čas za športanje, osebnega trenerja, opremo…
Sploh če prej nisi treniral, je osebni trener dobra ideja, da ti sestavi program vaj glede na tvoje cilje, da poskrbi, da vaje pravilno izvajaš, da gre čim manj energije v nič, in da te motivira, da prideš na trening in da si pri vsaki ponovitvi fokusiran in daš vse od sebe.
€20-30 na uro, vse skupaj, čez prst, recimo jurja, ni poceni, ampak gledano potem za nazaj je ta vložek vase in svoje zdravje in počutje verjetno najboljša investicija, ki si jo kdaj naredil.
To so samo izgovori, ne rabite veliko denarja, sploh pa ne osebnih trenerjev.
90 procentov vsega je hrana, ostalo pa je lahko hitra hoja, hoja v breg ali tek. Pa še kakšne vaje za moč kot so sklece, trebušnjaki in poskoki iz počepa.
Pri hrani pa je glavna poanta, česa ne jesti. Nobenih sladkarij, alkohola, sladkih pijač, bele moke, belega riža, ocvrte hrane in predelanih mesnin.
Na razpolago pa imate tudi veliko kvalitetne in poceni hrane kot je zelje, solata, jajca, piščančje meso, cenejše vrste rib, konzervirane sardele, manj mastni jogurti in kefirji itd.
Mene ni, 07.11.2024 ob 16:43
Res je, sam zdaj se bodo debeluhar i spet usuli… Spet floskule kako je fajn bit debel zaradi morebitne bolezni, pa stradanje, podhranjenost… Normalne porcije so za debeluhe stradanje, ker so vajeni prenažiranja. Ko se želodec navadi na manj (in to je zelo hitro) ni to nobeno stradanje. Bolni in bolehni so debeluh bolj od normalnih/vitkih. Da se pa zapustiš zaradi morebitne bolezni je pa slab izgovor. Debeli prej in več zbolevajo in suhi je nič slabše ne odnesejo ob kakšnih dolgotrajnih boleznih. Pa tudi oblezijo prej debeli, saj se že itak težko gibljejo. Koliko so pa v resnici srečni in zadovoljni s svojo težo, ker pač radi papcajo se pa vidi v kakšnih oddajah kot je Življenje na tahtnici…
Tudi vitki radi dobro jemo ampak se nam življenje ne vrti okoli hrane oz. jemo da živimo, debeluhi pa živijo zato, da jedo
“Stradanje” ne pomeni samo premalo jesti, ampak tudi pojesti sicer količinsko dovolj, a premalo hranilnih snovi. In njegova žena strada….. ne kalorij, ampak strada vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin…… Ni vse samo v kilaži, ampak mora biti prioriteta zdravje. Ti nič ne pomaga vitka postava, če nisi zdrav, ampak shiran, šibak, z oslabljenim imunskim sistemom. V takem primeru nisi nič manj v nevarnosti za bolezni kot debeluhi. Vitki ljudje, ki so zdravi, nič ne stradajo. V bistvu pojejo kar veliko, le da je pametno izbrano in se poleg tega dovolj gibajo. Pri njih ni zjutraj samo kava in do kosila nič…..
pingo doce, 08.11.2024 ob 21:28
To so samo izgovori, ne rabite veliko denarja, sploh pa ne osebnih trenerjev.
90 procentov vsega je hrana, ostalo pa je lahko hitra hoja, hoja v breg ali tek. Pa še kakšne vaje za moč kot so sklece, trebušnjaki in poskoki iz počepa.
Pri hrani pa je glavna poanta, česa ne jesti. Nobenih sladkarij, alkohola, sladkih pijač, bele moke, belega riža, ocvrte hrane in predelanih mesnin.
Na razpolago pa imate tudi veliko kvalitetne in poceni hrane kot je zelje, solata, jajca, piščančje meso, cenejše vrste rib, konzervirane sardele, manj mastni jogurti in kefirji itd.
@pingo doce.. itak da ne rabiš veliko denarja za imet vitko športno telo niti osebnega trenerja.. važno je edino zdravje, ker bolan in poškodovan ne moreš vadit.. drugače pa vsak dan pol ure intenzivnega plesa odlična vadba za telo in dušo in lepo postavo..
Anonimno 1865, 08.11.2024 ob 23:05
Pri 170 cm in teh kilah, tvoja žena ni vitka, ampak koščena.
Ce bi samo vedel, kako bo njegova videt cez deset let pri tej kilazi. Imela bo zgubano kozo po celem telesu, po rokah, bedrah, trebuhu po obrazu, ker bo koza izsusena, brez mascob kot papir. Poznam eno taksno, ki je stradala, pravi da je imela zatrk, kosilo je bilo jogurt in malcek musli in nekaksna vecerja. V svoji starosti 50 let je Imela potrebo po samohvali, predvsem svoje riti, ki jo je pilila na pilatesu. Obraz je ze zdavnaj povedel, da jih vec kaze.
In vidis, jaz sem imela idealno tezo, nic stradala, jedla dokaj zdravo, se gibala. Lahko recem vse z malo truda, lahko bi pojedla kar sem hotla, ker si zadovoljen sam s sabo, nimas potrebe po samohvali in potrjevanju, se ne vtikujes v nacin zivljenja drugih ljudih, oz. tujcev. Edino, ko vidim, da meni bliska oseba lahko ima zdr. tezave zaradi nezdravega sloga, potem poskusam malce opozorit in to samo v primeru, ko sem siher, da ne bo uzaljena.
@Pingo Doce: zanimiv nik 🙂 Sem sicer raje hodila v Continente, ampak pogrešam pa grški jogurt (2%) in sveže stisnjen ananasov sok iz Pinga.
Btw, se strinjam tudi z zapisom, da ne bom povsem off-topic. Kdor rabi motivacijo za cardio in vaje z utežmi, si lahko najde tudi na YT trenerja.
Anonimno 10362, 08.11.2024 ob 23:42
Ce bi samo vedel, kako bo njegova videt cez deset let pri tej kilazi. Imela bo zgubano kozo po celem telesu, po rokah, bedrah, trebuhu po obrazu, ker bo koza izsusena, brez mascob kot papir. Poznam eno taksno, ki je stradala, pravi da je imela zatrk, kosilo je bilo jogurt in malcek musli in nekaksna vecerja. V svoji starosti 50 let je Imela potrebo po samohvali, predvsem svoje riti, ki jo je pilila na pilatesu. Obraz je ze zdavnaj povedel, da jih vec kaze.
In vidis, jaz sem imela idealno tezo, nic stradala, jedla dokaj zdravo, se gibala. Lahko recem vse z malo truda, lahko bi pojedla kar sem hotla, ker si zadovoljen sam s sabo, nimas potrebe po samohvali in potrjevanju, se ne vtikujes v nacin zivljenja drugih ljudih, oz. tujcev. Edino, ko vidim, da meni bliska oseba lahko ima zdr. tezave zaradi nezdravega sloga, potem poskusam malce opozorit in to samo v primeru, ko sem siher, da ne bo uzaljena.
Tudi jaz imam pri tej višini toliko kg kot avtorjeva žena pa prav nič ne stradam. Pravzaprav pojem vse, kar mi paše in niti ne zdrave hrane. Se pravi, suha sem brez tega, da bi se obremenjevala s tem, kaj bom pojedla, tako kot ti, avtorica. Boš rekla, da bom jaz pri 50 zgubana, ti pa ne?
Ime ali vzdevek, 09.11.2024 ob 09:08
Biti zdravo fit ali vitek je najvišji statusni simbol. Odraz discipline in načelnosti. Tu so izvzeti plastični približki (izgled dosežen z operacijo). Zdravo telo in postavo si ne moreš izposoditi ali kupiti, zahteva posameznikovo fizično in psihično investicijo na dnevi ravni.
@Imealivzdevek, se pravi, če be moreš statusa doseči z dedovanjem (aristokracija) ali delom in iznajdljivostjo (Joc igralniški) ali spretnim jezikom (NPM), ga pa s stradanjem?
Najcenej varianta za pridobivanje statusnega simbola pravzaprav :))))
Kriza iz Pariza, 07.11.2024 ob 10:08
Bereš tukaj gor pišejo ženske, da imajo 80+ kg, da ne vejo kako shujšati, ampak “nič ne jedo.” Mhm. Če se pri taki kilaži postiš samo 24 ur takoj zgubiš 2 kg. Bašete se ko živali. Odvisni ste od hrane, z njo se tolažite. Vsi zafrustrirani, ker ste debeli, tolažite se pa s hrano. Ironično kaj ne. Moja žena po dveh otrokih, visoka je 170 cm, tehta pa 52/53 kg. Prehranjujemo se “po italijansko, mediteransko.” Italijanom se življenje ne vrti okrog žretja kot vam. Zjutraj samo kafe, za kosilo kakšna solata, venera riž, veliko rib, losos, kakšna pašta v MANJŠIH količinah, piščanec. Ona največkrat je ajdovo kašo, češnjeve pomidorčke in eno jajce za protein. Zvečer pa ne je, (razen če greva kam ven na večerjo) tako da se ne redi. Kar se športa tiče, moja žena hodi na pilates, da ima lepe vitke mišice, ne tiste grde nabite bulke kot jih imajo fitnes bejbe. Enostavno se ne znate pametno prehranjevati.
Kjer se v kempih v lonce derejo italijanke, vidiš same okrogle riti kot lavor. Super za tvojo ženo. Upam, da ji boš znal stati ob strani tudi če jo pohabi kaksna bolezen, ker tako kriticno ocenjujes njene vitke mišice in formirano telo, da bi ji že moralo biti jasno, da je njen izgled pogoj za tvojo naklonjenost. Bog se je usmili, če jo bo zdelala mena. Ti boš takrat verjetno nategval druge vitke mišice.
Ps. do pred desetih let sem jedla vse in imela skladno sportno postavo s kar nekaj kilami več. Zdaj več ni tako, ker zato, da bi bila vsecna nekemu staremu nergastemu prdcune bom za kosilo pojedla stiri cesnjeve paradajzke. Na srečo pa je moj mož normalnen in ceni pri nama predvsem kar sva, kar sva dosegla in se rad druži z mano tudi, če nimam ošiljene riti.
Fedr, 09.11.2024 ob 09:40
@Imealivzdevek, se pravi, če be moreš statusa doseči z dedovanjem (aristokracija) ali delom in iznajdljivostjo (Joc igralniški) ali spretnim jezikom (NPM), ga pa s stradanjem?
Najcenej varianta za pridobivanje statusnega simbola pravzaprav :))))
@Fedr
Imeti denar ni statusni simbol. Največje bogastvo se odraža na odličnem krvnem izvidu, ki pa je (praviloma) dosežen takrat, ko telo funkcionira na optimalnem nivoju.
Poglej koliko je zanimanja za Ozempic (semaglutid) na primer, navkljub znanim in neznanim neželenim učinkom. Ljudje bi dali vse, da bi bili vitki, ampak res vse. Vse, razen odpovedati se slabim življenjskim navadam. Nihče se ne bi odrekel pretiranem prehranjevanju in vnosu alkohola. Raje plačajo za “čudež”, mnogo od njih pa se ne zaveda, da se bo teža povrnila nemudoma ob prenehanju, ker se njihove življenjske navade ne bodo spremenile in tu je ta “catch” – v glavi.
Ime ali vzdevek, 09.11.2024 ob 12:34
@Fedr
Imeti denar ni statusni simbol. Največje bogastvo se odraža na odličnem krvnem izvidu, ki pa je (praviloma) dosežen takrat, ko telo funkcionira na optimalnem nivoju.
Poglej koliko je zanimanja za Ozempic (semaglutid) na primer, navkljub znanim in neznanim neželenim učinkom. Ljudje bi dali vse, da bi bili vitki, ampak res vse. Vse, razen odpovedati se slabim življenjskim navadam. Nihče se ne bi odrekel pretiranem prehranjevanju in vnosu alkohola. Raje plačajo za “čudež”, mnogo od njih pa se ne zaveda, da se bo teža povrnila nemudoma ob prenehanju, ker se njihove življenjske navade ne bodo spremenile in tu je ta “catch” – v glavi.
Imam skoraj 80kg, stara skoraj 50, kri že desetletja krasno. Res idealne vrednosti. Nobenih zdravstvenih težav. Niti znakov predmenopavze zaenkrat ne. Za razliko od mojih prijateljic, vse normalne postave do zelo suhe. Imajo vse možne težave. Na bolniški sem bila nazadnje 16 let nazaj ko sem si na smučanju zlomila roko. Redno hodim v hribe, igram tenis in plavam. Za zraven še pilates dvakrat tedensko. Kondicije imam več kot večina mladih. Ampak če bi me pa videl bi pa mislil da sem na robu smrti bajsa 🙂 Pa sem zelo zdrava, tudi zdravo jem, samo količine prevelike. Predelane hrane in junk food sploh ne maram. Alkohola ne pijem, kadim ne. Pod stresom tudi nisem 🙂 Bi bilo fajn ja da sklestim par km, zaradi sklepov. Ampak da pa misliš da je ena pri 50kg bolj zdrava kot jaz….no to je samo predsodek. Lahko da je katastrofa. Ker ni vse v kilah.
Debeli debili vedno najdete butast izgovor za lastno zanemarjenost.
Kot je recimo to, da rabiš veliko denarja, da si fit in imaš izklesano telo. To je seveda butast izgovor lenuhov, ki se jim ne da kuhati in biti fizično aktivni.
Zdrava hrana je poceni in bolje kupiti manj in tisto kvalitetno, kar kupiš.