Naslovnica Forum Starševski čvek Tahikardija – aritmija – vsakodnevno življenje

Tahikardija – aritmija – vsakodnevno življenje

V zadnjih letih se soočam z “srčnimi” težavami.
Imam občasne tahikardije (srčni utrip blizu 200 udarcev na minuto, ki trajajo lahko tudi več kot uro, včasih dve)… Sem v zdravniški obravnavi, kjer pa niso našli nič konkretnega.. Torej je možno (oz. precej gotovo) da mi to povzroča stres, ki se ga pač ne da fizično izmeriti…
Zanima me, kako se tisti, ki imate podobne težave, soočate s tem. Vas skrbi? jemljete kot del življenja? Kako se umirjate v takšnih epizodah? Imate kak poseben ritual za to?
Imate zdravila? Katera?
Hvala za morebitno deljenje izkušenj.

Aja, moja starost 45, v meni nisem (preverjeno s hormonskim testom), drugih posebnih zdravstvenih težav nimam, razen prevelika teža.
Se pa trudim rekreirati, gibati, hoditi in seveda zdravo jesti.

Pozdravljena,

ja – nisi edina. Jaz sem imela 1x napad tahikardije s pulzom 158/min – iznenada. Ker sem bila sama in to je bilo zvečer/ponočije bilo stanje še huje. Nasledji dan so mi na urgenci rekli, da je vse ok… da gre za psihične težave. No od tega sta sedaj minili že 2 leti in pol. Stara sem 23 let in imam anksioznost.Ni me sram povedati. Sem tesnobna in panična. Sicer je že nekaj časa stanje dokaj umirjeno, nimam več napadov hitrega bitja srca, ni paničnih napadov, se pa še vedno cca 1x na mesec pojavi tesnoba in strah, ki traja 1-3 dni.Ne jemljem zdravil, občasno obiskuej psihologa – ki mi pa ne pomaga dosti. Pomagam si sama in sicer s dovolj gibanja (kolo), barvanje mandal, poslušanje glasbe, ki sprošča, avtogeni treningi… preusmerjanje misli. Težko je, težje je bilo, sem se pa v teh 2 letih naučila, da je to del mene in, da se morem sprejeti takšno.Hudo je, ker včasih postanem tako tesnobna, da spet mislim KAJ ČE je pa res nekaj narobe s srcem/glavo.. biločem.. misli sobčasihpremočne in me popolnoma potrejo, takrat rabim nekoga, da me ”strezni”.

Srečno!

Aritmije ali motnje srčnega ritma

Kaj so aritmije, kakšne poznamo, kako se zdravijo? Vse to so vprašanja, ki si jih zastavljamo, ko nas prvič doleti nepravilno bitje srca.

Znano je, da srce običajno utripa z 60 do 100 udarci na minuto. Če srce bije prehitro potem govorimo o tahikardiji, če bije prepočasi imenujemo ta pojav bradikardija. Lahko pa se nam pojavijo prezgodnji utripi srca temu pojavu pa pravimo ekstrasistole.

Bradikardija je pojav, kjer se srčni utrip spusti pod 60 udarcev na minuto. Tako nizek utrip imajo navadno dobro trenirani rekreativni ali profesionalni športniki. Če pa to nismo pa to lahko pomeni bolezensko spremembo oz. motnjo pri prevajanju električnih impulzov. Seveda je potrebno obiskati zdravnika, ki bo ugotovil vzrok za težavo in seveda ustrezno zdravil. No v skrajni sili lahko vsadijo tudi srčni spodbujevalnik (pace maker).

Tahikardija je nasplošno pojav, kjer je srčni utrip hitrejši od normalnega kar pomeni več kot 100 udarcev na minuto. Začne se povsem nepričakovano in lahko tudi sama od sebe preneha. Pojavi se lahko bolj ali manj pogosto in tudi traja različno dolgo. Poznamo: preddvorne in prekatne tahikardije.

Glavne oblike preddvorne (supraventrikularne) tahikardije so:
– paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT, SVPT, PAT): nenadna in kratkotrajna atrijska tahikardija,
– atrijska fibrilacija (AF): migetanje preddvorov in
– atrijska undulacija : plapolanje preddvorov.

Kot rečeno pa poznamo tudi prekatne (ventrikularne) tahikardije (VT) in prekatno fibrilacijo (VF). Čeprav nobena oblika aritmij ni nenevarna pa je vendarle preddvorna ali atrijska aritmija nekoliko manj nevarna od prekatne aritmije. Preddvorno aritmijo lahko poizkusimo ustaviti tudi sami (ali pa to storijo v ambulanti) in sicer tako, da si močimo obraz z mrzlo vodo ali napenjamo, kot da želimo iti na veliko potrebo pri tem pa si zamašimo nos in usta ali z masiranjem določenega dela vratne arterije ipd. Če pa je oseba srčni bolnik pa je potrebno oditi v bolnišnico.

Pri prekatni aritmiji gre za hitro utripanje prekatov običajno nad 150 udarcev na minuto. Pojavi se povsem nepričakovano. Ker hitro poslabša delovanje srca se pojavijo znojnost, težko dihanje, lahko tudi izguba zavesti. Zato moramo takoj poiskati zdravniško pomoč, saj je dosti bolj nevarna. To pa zato, ker se lahko stopnjuje v ventrikularno fibrilacijo, kjer se prekati ne krčijo pač pa le dregetajo z zelo visoko frekvenco. Srce v tem primeru ne opravlja več funkcije črpalke, in tako kri ne kroži po telesu. To pa lahko privede do zastoja srca, kar pa zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. V nujnem primeru lahko za njeno zaustavitev oziroma oživitev prizadetega uporabijo elektrokonverzijo.

Tako za preddvorno, kot prekatno in ostale vrste aritmij obstajajo učinkovita zdravila. Za zaustavitev lahko uporabijo zdravila v obliki tablet ali injekcij. Če je aritmija trdovratnejša in je ni mogoče zaustaviti z zdravili lahko napravijo elektrokonverzijo. Kot dolgoročna rešitev za odpravo aritmij pa obstaja tudi možnost radiofrekvenčne ablacije ali vsaditev defibrilatorja (ICD), ki v trenutku, ko zazna aritmijo sproži preko elektrod speljanih do srca električni sunek, ki vzpostavi normalni srčni ritem.

Pomembno pa je, da se aritmij oz. motenj srčnega ritma ne ustrašimo in ne ravnamo panično. Seveda je občutek neugoden in zoprn in težko prenašamo razbijanje srca. Zato je potrebno poiskati zdravniško pomoč, kjer nam bodo posneli EKG ali napravili holter (24 urno snemanje srčnega ritma) srca ali katero drugo preiskavo potrebno za ugotovitev razlogov za motnje srčnega ritma. Predvsem pa moramo še naprej živeti kolikor je le mogoče še naprej normalno. Izogibati pa se je potrebno dejavnikom, ki lahko povzročijo motnje ritma, kot so pretirano čustvovanje, stres, telesni napor, previsoka telesna temperatura itd. Skratka z motnjami srčnega ritma se da lepo in kvalitetno živeti, seveda pa morajo biti zdravljene. Predvsem pa se jih ne smemo ustrašiti a tudi ne podcenjevati.

Povzeto iz knjige Vse o srcu, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
VIr: Vaš link

Ko se izključijo organske motnje srčnega ritma – tudi koncentracija kalija v krvi, ko so vsi izvidi srca ok, greš k psihologu. In to pomaga.

Avtorica, takšna sem tudi jaz. Tudi jaz imam včasih 200 udarcev na minuto. Grozen občutek, vem. Ob tem se ti tudi pritisk dvigne 🙁
Tudi moje srce zdravo, tako so vsaj ugotovili na pregledu, vse baje na osnovi živcev. Dali so mi Lexaurin, ki bi ga naj jemala po potrebi. Zdaj imam že kar nekaj mesecev mir.
Drugače pa….ko čutiš, da ti bo srce zdivjalo, lahko to preprečiš. Globoko zajemi zrak, napni mišice, kot da hočeš zrak izdihniti, vendar ga ne. Ne dihaj. Tako ostani kolikor pač zdržiš. Meni je na ta način že večkrat uspelo srce umiriti, še preden je “zalaufalo”.

Hvala vsem 🙂

…..jebalo v najtežjem življenjskem obdobju. To je v starosti 28-35 let.Takrat te jebe vse po spisku. Eksistenca v službi, otroci, stanovanje, prilagoditev na zakon, taščo, tasta, navajanje na ženo (moža)….

Vsa obdobja so kasneje lažja in to mine.

Priporočilo: v prostem času se dosti gibaj. Najbolje je po gozdu (hrib)

Meni je spodnji in zgornji pritisk rasel v nebo in od kar imam konstantno terapijo, prav lepo živim.

New Report

Close