tajska-malezija
Ola!
Prepotoval od Singapurja,cez Malezijo in jug Tajske do Bangkoka.Odvisno kaj te zanima :))
L.P.Ales
[email protected]
Zivjo!
Odvisno od kod in kam in kaksen nacin potovanja bosta imela. Po Tajskem tudi ce gresta po LP, se izogibajta obiskov ob dneh in urah, ko prihaja mnozicni turizem. Takrat je vse drazje tudi ob dobrih pogajalskih sposobnostih, pa tudi neprijetno je biti del take druzbe.
Tajska: Chang mai, rai, Kanchanaburi, Lopburi, za ljubitelje zgodovine Ayuthaya, ChiangSaen (Zlati trikotnik), plavajoce trznice (obvezno po in ne med turisticnimi obiski – takrat je sele zabavno trgovati…Bangkok zna biti dogodivscina….
Malezija: Cameroon Highlands (za popotnike Daniels Lodge Guest House), Penang (Teluk Bahang vasica)…
Obiscita kako potopisno predavanje.
lep pozdrav
Tajska .. konec maja že izven visoke turistične sezone, tko da nikjer ne bo pretirane gneče. Na vzhodni obali je takrat vreme nekoliko bolše, na zahodni (Krabi .. otočki) … že v začetku maja počasi zaključujejo sezono, zaradi razburkanega morja. Če se želiš potapljat .. izberi vzhodno obalo .. ali še bolje vzhodno obalo Malezije. Tajska je standard .. povsod že pretirano zahodnjaško … lansko leto sem se po šestih letih vrnila tja .. doživela šok .. edino mesto, ki se mi je res dopadlo je bilo Phang-Nga … med Puketom in Krabijem…. zelo neturistično in krasni ljudje .. je pa že bol muslimansko. Res da lani nisem šla na sever Tajske, so pa bili tisti organizirani trekingi po severu tajske že pred leti en velik turistični šmorn … nič posebnega.
Bangkok .. zelo zanimvo mesto, samo čas si je treba vzet … ne hodita na Kao San .. prenočišča so v stranskih ulicah veliko cenejša in tud bol urejena, hrana je pa sploh najbolša tista, ki jo delajo na ulici .. in ne tista v restavracijah. Poskusita Durian .. sadež.
Malezija .. zahodni del polotoka totalno zahodnjaški … vzhodni veliko bol tradicionalen. Bila pred leti v vasici Marang (Terengganu) .. noro … tudi Kota Bahru na SV … krasna stvar .. sploh tržnice … baje sta Perhentian otočka nora za potapljanje .. vprašaj na forumu Lonely Planeta … drugače je mene Malezija res pozitivno presenetila. Če mata čas .. pojdita še čez na Borneo.
Singapore … dobra hrana … zanimiva zgodovina … drago ..
uživajta .. če te še kej zanima .. praši
Barbara.
Zdravo.
Ce vaju zanima karkoli v zvezi z Malezijo in Singapurjam vama bo prav gotovo pomagala stran: http://www.klub-studentov-kranj.si Isci pod sport, potapljanje, prispevki clanov.
Ce vaju zanima kaj vec mi posljita mail in vama bom probal cim bolj tocno odgovoriti in v cim kranjsem casu. Lahko pa vama povem, da poznam Malezijo (po treh mesecnih obiskih) kar dobro. In tudi v SIngapurju sem bil dvakrat po nekaj dni. Tako da vprasanja na dan in vama bom odgovoril, ce bom le znal. Imam pa veze v Maleziji in se lahko o kaksni zadevi tudi pozanimam.
Lep pozdrav vsem popotnikom
Primoz
Zivjo,
med iskanjem raznih inf. o Tajski sem zasledila tvoje sporočilo. Rada bi izkoristila priliko in te vprašala par stvari. S fantom nameravava na Tajsko konec aprila. Kot sem oapazila svetuješ za potapljanje predvsem vzhodno obalo, še raje pa Malezijo. Kako si se pa prevažala? Z lokalnimi avtobusi? A si mela kaksne zaplete pri prečkanju tajsko-malezijske meje? Kaj pa “sea kayaking” a si opazila kje je za to najbolj fajn?
Bankog…. kateri predel nama predlagaš za prenočišče? A veš mogoče tudi ime ulice?
Zlati trikotnik…. Je to res tako zanimivo kot zveni? Kaj nama svetuješ na severnem delu?
Se nekaj..nevem več od kje imam to inf. ampak slišala sem za nek samostan znan po “flying nuns”. Ti kaj veš o tem?
Vsaka tvoja inf. mi bo zelo dobrodošla.
hvala v naprej in fajn se mej
ciao
Marina
cao Marina, res da nisem Barbara pa vseeno..
>Kot sem opazila svetuješ za potapljanje predvsem vzhodno obalo, še raje pa Malezijo.
Tao je zelo priljubljen za potapljanje, je lahko dostopen, zadosti divji, ..in zraven Pha Ngan, kjer najverjetneje želiš doživeti Party polnega meseca..
> Kako si se pa prevažala? Z lokalnimi avtobusi?
Po Tajski in Maleziji transport res ni problem. Turistični busi in minibusi, lokalni busi, vlak, primestni kombiji.. odvisno od globine žepa in želje po doživetjih.
> A si mela kaksne zaplete pri prečkanju tajsko-malezijske meje?
Malezijsci so bolj zahodnjaški kot mi, na tajski strani je korupcija. če greš z minibusom iz Hat Yai v GeorgeTown (organizirano) se na meji plača “pristojbina” 10B, ki naj bi pristala v žepu šoferja, pod uradno pretvezo da je za takso in neuradno za podkupnino policaju. Uradno takse ni. Varijanta iz Tajske- otok- Malezija je draga.
> Bankog…. kateri predel nama predlagaš za prenočišče? A veš
> mogoče tudi ime ulice?
Ko je Barba napisala, da ne prenoči na Kao San ulci, je pač mislila, da prenoči v okolici ampak v isti četrti, ki je v bistvu edina primerna za popotnike (drugje teško najti in ponekod belci nismo dobrodošli..) Super prenočišča so med Kao San in reko, v bistvu ulice okoli templa, ki gleda čelno na Kao San. (pa saj maš menda vodiča?)
> Zlati trikotnik…. Je to res tako zanimivo kot zveni? Kaj nama svetuješ na severnem delu?
Menda misliš drogeraški zlati trikotnik Burma-Laos-Tajska in ne poslovno središče v Koala Lumpurju!?
Severno od C. Mai je popularno hribsko mestece (vasica) Pai, od koder lahko bicikliraš dopoldne do toplih izvirov (termalna voda) in popoldne do ledenih slapov. Veliko boljših območij za trecking je v bližini Pai..
Iz C.Mai z lokalnim busom na sever v malo mestece od tam s čolnom poldnevni izlet do C. Rai kar je kar zabavno. Iz C. Rai lahko z lokalnim busom obiščeš tromejom kjer je muzej opija, blabla.
drugače pa je ves sever zanimiv, pod pogojem da ga raziskuješ sama..
> Se nekaj..nevem več od kje imam to inf. ampak slišala sem za nek samostan znan po “flying nuns”. Ti kaj veš o tem?
misliš najverjetneje za samostan zraven Kanchanaburi, ki mi je sam po sebi ena boljših regij. Z biciklom pojdi čez mesto s splavom na drugo stran reke in samo po cesti naprej (v smeri toka reke). Kraji so čudoviti za kolesarjenje, ob reki prostori za piknike, plavanje.. tempelj sicer ni daleč iz mesta. Po nekaj kilometrih boš na levi strani videla “vhod” kot na kavbojskih rančih (obrnjen leseni U) vsaj zdi sem mi!?, nasproti tega odcepa pa je frizerski salon. Samostan je slab kilometer od glavne ceste, ob samem vznožju hriba. Spodaj je en bazen z vodo na kateri meditira nuna. Zraven imajo še par slonov, ki se kar pasejo po okoliškem grmovju, nekaj velikih kač (ki se ne pasejo in so zaprte!). V hrib vodijo kičaste, rdeče stopnice, do pečine kjer živi(jo) nune. Zraven je buda stoje bočno kleče, leže, vse živo..
> Vsaka tvoja inf. mi bo zelo dobrodošla.
upam da..
> hvala v naprej in fajn se mej ciao Marina
malenkost
PS: Ker pišem na pamet ne vem za vsako mestece kako se napiše, če rabiš kej konkretno, bom pogledal po zapiskih,..
Jest sem sepljen proti vsem možnim in nemožnim boleznim ampak zaradi službenih potreb..
Ni slabo če si cepljena, če je pa potrebno, je pa drugo vprašanje.. Potencialnih nevarnosti je veliko, dejansko pa male možnosti da kaj dobiš!? Če boš jedla vse predpisane tablete za tisto regijo, se boš zastrupljala kot bi dobila neko bolezen.. antimalariki imajo nekaj stranskih učinkov (halucinacije, prebavne motnje, alergije na sonce) niso pa 100%.
Večina svetovnih popotnikov ne priporoča jemanje večine zdravil (ali pa vseh). Ampak ti isti se potem drogirajo z vsem kar jim pride pod roko in so tudi pod vplivom kemije..
Če slučajno zboliš – vesela novica: v Maleziji in Tajski imajo dobro zdravstvo, v okoliških državah pa je bolj porazno. Načelno ti bodo tam prej prepoznali in ozdravili tropske bolezni kot pa pri nas.
Uživaj in uporabljaj glavo. Če boš kaj pisala ali predavala o potovanju ne razlagaj bedarij (kot večina, ki se po dveh tednih počutijo misionarja in eksperta). Zavij malo iz glavnih ulic, govori z domačini in popotniki, probaj vso sadje na tržnici, tudi če ne boš nikoli vedela imena zanj, durijan ni nič posebnega, je kot parkelj za male otroke.. za plašenje naivnih turistov. Če ga občudujejo domačini, še ne pomeni da ga moramo mi. Jaz ga lahko jem, ampak zakaj bi ga če mi je pa npr. rambutan boljši.. Ostanke duriana oz. koščice namakajo v vodo – nastane neka alkoholna pijača, ki jo pijejo tudi muslimani, vmes se grejo kake igre na srečo za denar in so zadeti do konca.
Pravilo: cenejše je potovanje boljša je avantura.
Ali bi sel kdo z mano na Tajsko, Malezijo, Kambodzo,…??? (tocne destinacije se niso zacementirane -prva in druga sicer skoraj obvezno).
No kater konec sveta me to leto privlaci mislim, da je jasno:).
Kdaj? Kaj vem od konca maja do zacetka oktobra imam cas. Kako lepo je imeti veliko casa na razpolago za spremembo.
No ce bi kdo sel dol in se nima sopotnika… (seveda pridejo pucne in fantje v postev). Moj mail mas, pa se javi, ce zelis.
Fredi:
Na Tajskem je malo manj turisticni otok Lanta( na jugu).
Tja sem prisel iz Pi-Pija, ki je vedno drazji.
Pred par leti so na Lanti komaj dobili elektriko.
Bil tam predlani, v Dream Team-resorju. Imas tri stopnje konforta:
150Batov bungalov iz bambusa
250Batov zidani bungalov z ventilatorjem
450 Batov zidani bungalov s klimo.
Interneta ni.
Bil v onem na sredi. Bilo je ok, pekli smo barakude tudi.
Rentas moped in se vozis okoli.
lp
miran
make fun under asian sun
Sori,ker se nisem javil prej,sem bil odsoten(srednja Amerika).
Se pravi;Singapurja se resis hitro,je drag.Obisces Twin Tower v Kuala Lumpurju,gres na vzhod,mislim,da je mesto Batur,kjer obisces otok Kecil-ni razvitega turizma,zelo lep,na zahodu imas otocje Langkawi-turizem,so pa lepi otoki,potem moras na celino,da preckas mejo,in definitivno v narodni park tarutao,kjer lahko izbiras med 3-mi otoki.Ko Muk je zanimiv zaradi ene votline,katera je dostopna iz morja in sicer ob oseki-noro!!!
Lanta je tudi lepa,samo mi je bil bolj vsec pi-pi.Imas veliko dela tudi okrog Bankoka;npr:slapovi Erevan,blizu Reke Kwei.Vprasaj,ce te kaj zanima,L.P.Ales
Prelepa ja tajska vsaj zame,veliko sem dozivel,še več zelo mi je všeč ta njihova vera budizem,katera je najbolj odprta vera na svetu.Praznoval sem thai novo leto(sonkrovn),kjer si vsaj dva dni non-stop moker,saj te špricajo z vodo in te posipujejo z pudrom.Najbolj znan kraj je Chang mai,katerega praznujejo teden dni.Veliko bi lahko napisal,ampak takrat ko bi moral se ne spomnil..Ce katerega zanima kaj vec,mi naj poslje na moj mail [email protected],pa vam bom odgovoril.
pozdrav vsem
najbolj noro pa je bilo nočno življenje na otoku ko samui…….