Tako živijo nekje drugje…
Njihove predstave medsebojnih odnosov se popolnoma razlikujejo od naših predstav.
Kdor se odloči prebrati… bo izvedel kako živi ljudstvo Mosuo z jugozahoda Kitajske in kakšni so njihovi pogledi na moško – ženske odnose. :-))
Nadvse zanimive kulturne razlike. Mene tja pač ne vleče…
ja, o tem sem že brala.
ampak mene to ne zanima.
šit no, tole res ni zame.
Hm, ja… v nekem odročnem delu Kitajske… verjetno je tam bolj malo pismenih, kaj šele izobraženih in poskrbijo le za golo preživetje in nič več… Kreativnost in znanost sta jih verjetno obšla in živjo nekako tako kot v srednjem veku, le da uporabljajo novodobne gedžete ala hany pa to. Umrljivost otrok je verjetno precejšnja. Me prav zanima, zakaj takih družb ni več po svetu.
Zanimivo bi bilo vedeti kako preživi “avu” z nekaj neodgovornimi “azhe ami”, ki mu našibajo kopico otrok?
Hja, tudi če greš 30 km iz LJ prideš že v neki odročni predel SLO. :-))
Kar se tiče umrljivosti… ne verjamem, da je večja kot v bilo katerem odročnem delu kitajske. Pazi Kitajska je na eni strani blišč (mesta) in na drugi beda (podeželje).
Glede na to, da se na kitajskem rodi veliko več moških kot žensk se meni postavlja dilema, Zakaj je temu tako. Je razlog v tem, da so kitajčki bolj sposobni štepati moške potomce, ali pa je morda razlog v tem, da je zaradi politike enega otroka močno zaželjen spol edinega dovoljenega otroka – moški.
No ti “indijanci” vsaj ne zavržejo novorojenega otroka, če je rojen z “napačnim” spolom.
Upam, da ti je znan podatek, da danes na kitajskem pri mlajši generaciji znaša primankljaj žensk nekaj 10 mio.
Biznis… če slovenci že uvažamo Ukrajinke, dajmo še izvažat slovenke na kitajsko. :-))))
Sicer pa je vse v kulturnih razlikah. Tile indijanci (za razliko od nas civilizirancev) nimajo problemov z ljubosumnostjo, dojemanjem partnerja kot lastnine, porokami in obljubami o zvestobi, družinskim nasiljem, skrbjo za otroke po razpadu zveze, strahom, da te baba obere do kosti… tko da bi pa vseeno pričakoval, da kdo najde v tem kaj pozitivnega.
Tako ali drugače imajo neka pravila, ki se jih morajo držat, da stvar funkcionira. Groza za forumske anarhiste 😛
Si moreš mislit, da te ženska vrže iz “cvetoče sobe” še pred zoro ti bi pa rad še malo poležal?
Najbrž mora pazit, da te ne ožame do konca….
Tako ali drugače imajo neka pravila, ki se jih morajo držat, da stvar funkcionira. Groza za forumske anarhiste 😛
Si moreš mislit, da te ženska vrže iz “cvetoče sobe” še pred zoro ti bi pa rad še malo poležal?
Najbrž mora pazit, da te ne ožame do konca….[/quote]
…te bo ziher vzela kaka potrebna stara mama. Če te pa še ta noče greš pa v “vaški hotel” oz. “moško hišo” – ber v vaški azil za brezdomce.
Če niste dojeli – moški so tam potrošno blago.
Hja, tudi če greš 30 km iz LJ prideš že v neki odročni predel SLO. :-))
Kar se tiče umrljivosti… ne verjamem, da je večja kot v bilo katerem odročnem delu kitajske. Pazi Kitajska je na eni strani blišč (mesta) in na drugi beda (podeželje).
Glede na to, da se na kitajskem rodi veliko več moških kot žensk se meni postavlja dilema, Zakaj je temu tako. Je razlog v tem, da so kitajčki bolj sposobni štepati moške potomce, ali pa je morda razlog v tem, da je zaradi politike enega otroka močno zaželjen spol edinega dovoljenega otroka – moški.
No ti “indijanci” vsaj ne zavržejo novorojenega otroka, če je rojen z “napačnim” spolom.
Upam, da ti je znan podatek, da danes na kitajskem pri mlajši generaciji znaša primankljaj žensk nekaj 10 mio.
Biznis… če slovenci že uvažamo Ukrajinke, dajmo še izvažat slovenke na kitajsko. :-))))
Sicer pa je vse v kulturnih razlikah. Tile indijanci (za razliko od nas civilizirancev) nimajo problemov z ljubosumnostjo, dojemanjem partnerja kot lastnine, porokami in obljubami o zvestobi, družinskim nasiljem, skrbjo za otroke po razpadu zveze, strahom, da te baba obere do kosti… tko da bi pa vseeno pričakoval, da kdo najde v tem kaj pozitivnega.
Vaš link[/quote]
Žal je resnica veliko bolj krvava in sem kar malo presenečena, da ne veš. Na Kitajskem so pravzaprav šele pred cirka dvema desetletjema detomor dojenčic označili za kaznivo dejanje, prej se je to popolnoma toleriralo. Veliko je tudi splavov ženskih plodov. Tako da je ta primanjkljaj žensk nekaj deset milijonov posledica načrtnih splavov ter detomorov.
Kitajci tudi sicer ne slovijo ravno po tem, da bi nevemkako spoštovali nedotakljivost človeškega življenja, tako da en novorojenček oz. pardon, novorojenka gor ali dol, who cares.
Saj oni so tud tradicionalisti in jim prav lepo laufa. Tako kot nam. :))
…te bo ziher vzela kaka potrebna stara mama. Če te pa še ta noče greš pa v “vaški hotel” oz. “moško hišo” – ber v vaški azil za brezdomce.
Če niste dojeli – moški so tam potrošno blago.[/quote]
Sploh ne bo držalo. V članku je celo poudarjeno, kdo bi lahko na to pomislil. Zakaj bi bili potrošno blago? So svobodni in lahko gredo s koliko ženskami SAMI hočejo. Torej niso potrošno blago, ker se sami odločajo. Blago lahko rečeš nekomu, ki si ga drugi podajajo, kot predmet in pri tem sam nima nobenega vpliva.
Ja super se imajo. Nihče ne tlači nikogar, oba spola sta enakopravna, koncept,
ki pri naših forumaših vzbuja nelagodje in odpor. Pri nas ne gre drugače, kot da
je en spol “glavni” , a ne? Sploh ne dojemamo, da je to mogoče. Al je dec ta glavni,
al je pa copata. Drugega ni, ne obstaja.
Poroka je itak samo ostanek poslovne transakcije, kjer je ženska postala LASTNINA
določenega moškega. Kor krava, kamela, konj. Še dandanes ženska prevzame po
poroki možev priimek, da se ve, da je NJEGOVA.
In je čist ironično, da v poroko najbolj silijo ženske – da se je moški otepajo, še sploh
danes, ko ženska brez poroke komot preživi.
Ja, takale ureditev je čisto praktična. Za otroke poskrbi skupnost, seks je svoboden
in brez obveznosti, slabe vesti, travm – za oba spola, zveze so neobremenjene in
ne poznajo posesivnosti, ljubosumja, naveličanosti, nasilja,
Bravo kitajci.
Če niste dojeli – moški so tam potrošno blago.[/quote]
Kako so potrošno blago? Živijo v svoji družini skupaj s sestro, mamo, očetom, brati strici… Skrbijo drug za drugega, ni ločitev in travm pri razhodih, če si ženska umisli novega moškega. Itak mora novi partner zapustit njeno sobo pred zoro. 😉
Otroci odraščajo z znanimi ljudmi iz svoje družine, nimajo prepirov o stikih in se ne vpletajo v nove “starše” in njihove peripetije. Ni boja za preživnine in ni odhodov “na svoje”, ni prilagajanja vedno novim partnerjem svojih staršev in izgovorov, “če bo mami/oči srečna z novim, bodo srečni tudi otroci…”
Čisti tradiconalisti 😉
Škoda je le, da ta skupnost izumira, če ni že. Menda se samo še nekaj vasi upira in vztrajajo pri svojem.
Mene pa zanima, kako imajo urejeno tisti, ki jih nobena ne povabi v sobo.
Mislim, ziher majo tud take.
A za te se ti zanimaš? :)))
Pa saj nisi še tako stara, da bi morala te pedenat… 😀
Drugač pa mislim, da so na istem kot naši forumski “rokometaši” 😛
Margot, bo treba prebrat knjigo. 🙂 Za letošnji dopust gre tale z menoj.
Drugač pa mislim, da so na istem kot naši forumski “rokometaši” :P[/quote]
Ja veš da :))) Mi je takoj padla v oko poslovna priložnost :)))
Ne, čisto tako me zanima. Kako imajo rešeno to zadevo, da ne pride do kakšnih ljubosumnih izbruhov, češ, nekaj v tej računici ne štima …
Ja, res je. O tej knjigi je že Pajki pisal in sem si jo rezervirala v knjižnici.
Mene pa zanima kako je lahko nekdo tok neki obdan z ženskami in kao redno seksa, če se na forumu z Markoti pa Matjažkoti dr.ka po cele dneve.
Drugač pa mislim, da so na istem kot naši forumski “rokometaši” :P[/quote]
Ne, čisto tako me zanima. Kako imajo rešeno to zadevo, da ne pride do kakšnih ljubosumnih izbruhov, češ, nekaj v tej računici ne štima …
[/quote]
Hmmm…, če punce res tako menjavajo, po moje še manjka fantov. 😛
To ti bo pa On_ kako knjigo predlagal. To on obvlada. 🙂
Ja ne res. Uspešni ljudje z miljardami, obdani s hudimi prasicami {študentkami}, pa skos na nekih potovanjih, športniki,…Kako mu rata vse to uskladit?
No, no, kolikor mi je jasno, ste ti & Co. prisegali le na eno pravilo, kar se tiče zvez, družine in seksa, ki je precej daleč od njihovih – kot edino pravo in naravno.
[/quote]
Hmmm…, če punce res tako menjavajo, po moje še manjka fantov. :P[/quote]
Lej ti njega :))) Pa saj niso vsi za ponucat menda???
p.s.: nabijanje slabe vesti zaznano :))
Forum je zaprt za komentiranje.