Tale odgovor me je močno zaskrbel!
6 mes, da ne rabiš zaščite, če dojiš? Haloooo??? Človeka spoštujem, samo vse ima pa svoje mere. Da ne bi slučajno katera še res verjela!!
Prav imaš Skr bna, jaz sem rodila 9.3 potem sem krvavela skoraj 5 tednov in točno 9.5. sem dobila M, vem, da Dr Pušenjak pravi, da je to samo krvavitev in ne prava M, toda kljub polnemu dojenju do otrokovega 8 meseca sem imela jo imela redno vsak mesec pri njegovih 6-7 mesecih zanosila in bi verjetno še prej, če ne bi pazila. Žal se je potem po spontanem vse spremenilo in jo potem skoraj 1 leto ni bilo.
Meni se zdi, da ima Pušenjak pogosto ena svoja merila – npr. ležanje ne pomaga, Dabroston tudi ne, DHT je brezveze,… zakaj pa potem to drugi ginekologi delajo?
Samo je treba povedati, da je super, da ga imamo in da mu nikakor ne želim ugovarjati, ga spoštujem in z iskalnikom se tam najde res vse, kar človeka s tega področja zanima. Ne vzamem pa vedno njegovega mnenja za suho zlato.
Mogoče pa je bil k takemu odgovoru napeljan zaradi politike za zvišanje rodnosti :-))
Par postov nižje:
Avtor: Stanko Pušenjak
Datum: 28-03-07 23:43
Torej ste rodili pred manj kot 4 meseci in ste ponovno noseči. Se vam to ne zdi malce neresno za odraslo mamo dveh majhnih otrok, da po dveh prejšnjih CR ne poskrbite za ustrezno kontracepcijo vsaj za leto dni?!? Sicer upam, da ne bo kaj narobe, ker obstaja povečano tveganje za rupturo maternice pred PDP ali vsaj ob prvih resnejših popadkih, zato se o vodenju nosečnsoti pogovorite s svojim ginekologom.
Malo čudno vse skupaj.
Pa sicer ga zelo spoštujem in tudi zaupam. Samo tokrat je pa res malo mimo ustrelil.
Sem malo razmišljaja in mislim, da je tako napisal individualno tej ženski, ker pri 1. baje do 10 meseca ni imela M ob dojenju. Pa vendar se mi zdi zgrešeno, ker itak ne veš, kdaj bo M in ovulacija je pa 2 tedna prej,itak pa je vsak porod drugačen in prav tako tudi poporodni potek, res bi bilo dobro, če bi malo razložil zadevo!
Duška? Nad čim? Nad tem, da človek, ki je načeloma strokovnjak, zavaja? Če je to zate dajanje duška, tudi prav. Zame je bistveno, da je to neresnica in da bi marsikatera ženska lahko rekla, da se pač zanese na strokovnjaka in doživela kruto presenečenje. Pušenjaka cenim, cenim njegov trud, ki ga vsakodnevno vlaga v ta forum precej let, zlahkoto prenesem njegov cinizem in včasih pikrost, vseeno pa ne morem kar zamižat in mu kimat, če trdi nekaj, kar preverjeno in dokazano ni res in kar lahko žensko, ki mu verjame, zelo veliko stane. Navezala pa sem se točno na post, ki ga je pripela kitty – par vrstic nižje je precej ostro okrcal mamico, ki se je očitno držala njegovega nasveta in ji serviral, da je dolžna poskrbet za zanesljivo kontracepcijo za leto dni.
Še enkrat: dojenje NI zaščita-pa ne glede na to, kdo to trdi!! To je moj point moj “dušek”.
Je pa ji ponudil možne načine kontracepcije v prvih šestih mesecih. Ne vem edino kje so kondomi.
In dva posta višje mu še ista pove podatek, da je stara 35 let in nekadilka zato ji omeni še sterilizacijo in KT po prenehanju dojenja.
Je pa prvi del stavka vseeno čuden.
Jaz pa mislim, da se je enostavno zmotil. Morda je hotel napisati, da hormonska zaščita ob polnem dojenju ni potrebna ali kaj podobnega. Je težko poleg vsega dela, družine tako ažurno odgovarjati na tako maso vprašanj. In moramo priznati, da je pri odgovorih res hiter. Me pa zanima, zakaj je tako težko napako priznati (skrbnin komentar) :)))))
Saj že vrabci čivkajo, da dojenje NI zaščita… Včasih se mi zdi, da strokovnjaki ne razumejo, kolikšno težo imajo njihove besede. Včeraj sem v Dojenčku prebrala odgovor doc.dr. Boruta Kobala z Ginekološke klinike v Ljubljani na temo poporodne kontracepcije. Zatrdil je, da se Depo provera daje vsakih šest tednov in čeprav dobro vem, da injekcije držijo tri mesece (12 tednov) in zaupam svoji ginekologinji, me je kar streslo.
Odgovor dr. Pušenjaka o nosečnosti tako kmalu po drugem (!) CR se mi zdi skoraj upravičeno oster. Nobena oblika kontracepcije nima Pearlovega indeksa 0, torej lahko pride do nosečnosti tudi ob uporabi zaščite, če je ženska res noro plodna. Je možno, in zaradi tega je ne gre “kregat”. Zaskrbljena spraševalka pa kontracepcije ni omenila, zato je očitek neodgovornosti kar na mestu.
Jaz sem tista, ki je vprašala:)) Tudi mene je odgovor malce presenetil, je pa res, da sem prvega dojila dolgo in intenzivno. Mislim, da je bilo res povprečje na 2-3 ure. Morda zato…Se pa vseeno panično bojim, da bi hitro zanosila po CR. Kar se pa tiče kondomov-ob redni uporabi, smo tako ”pridelali” drugo dete…sploh ne vemo kako:)).
Lepo vas prosim…dojenje zascita…danes se pa ja ve kej so meje…lepe so pobozne zelje, ampak najbolj sigurno je,da sami na tem kaj naredimo…
jst sem pozabla samo eno tabletko vmes in potem jedla naprej…pa so mi govorle,da ni opcije,da bi zanosila…mnja dones mi doma skace navihan triletnik…ne zanasam se vec na nic, le nase 🙂