talent-zaslužek
Se že v naprej opravičujem ker ta tema ne paše ravno na ta forum, pa vendar ker vem, da ste tu zbrani z vseh vetrov bom zastavila vprašanje, če bi katera od vas morda lahko kako pomagala.
Torej, imam prijateljico, ki ima zelo velik talent. JE zelo ustavrjalna, inovativna in ročno spretna. Že celo življenje nekaj ustvarja, pravzaprav samo za krog prijateljev, svoje izdelke pa podarja. Po drugi strani pa je večidel nezaposlena. Občasno se zaposli honorarno ali za določen čas.
Je super ženska. Ustrežljiva, pripravljena pomagati, vživi se v druge ljudi. Skratka živi za druge in nekako sanja skozi življenje (pač umetniški tip).
No, včeraj pa mi je podarila punčko. Trup in glava iz gline, precizno izdelana resnično lepa z mnogimi detajli. Vsaka punčka, ki jo naredi je unikat. Nad to punčko sem bila totalno navdušena in začela sem resno razmišljati, da bi ona to vnovčila oziroma začela prodajati. Torej drage ženske, kaj narediti-kje pokazati te punčke. Kako naj ji pomagam, da bi ona s svojim delom lahko začela služiti????
Živjo,
podobno se je dogajalo z mojo svakinjo. Izdelovala je ročne voščilnice, izdelke iz gline, keramične pujske sreče. Ker ima res talent je to skušala vnovčiti. Njeni izdelki so bili vsem všeč, ampak nobena firma, ki se ukvarja s preprodajo tovrstnih umetnin, ni hotela odkupiti njenih del, češ da so “kitajske štance” cenejše, čeprav je kvaliteta na dnu.
Potem pa je po ne vem kakšni vezi prišla do Mladinske knjige. Tam so ji (sicer po smešno nizki ceni) začeli odkupovati njene pujske sreče in unikatne voščilnice. Naj povem, da za material zapravi več denarja, kot pa dobi za svoje izdelke- ampak ona je pač vesela, da so ljudem njene stvari všeč in to ji je zadosti-čeprav od tega ne more živeti.
lp,bina
Morda naj odpre kakšen s.p. in potem ponudi svoje izdelke različnim darilnim trgovinam, morda v kake cvetličarne, hodi naj na kake (manjše)sejme (ponavadi je potrebno malo plačat za najem prostora – mislim, da je v Škofji Loki vsak mesec en dan tak manjši sejem, kjer je za plačat samo 5.000 sit za stojnico), naredi naj spletno stran, najboljša reklama so pa tako zadovoljne stranke. Glede na to, da to že sedaj podarja prijateljem, ima verjetnos voje prve stranke že kar med njimi. 🙂 Morda ji na začetku lahko tudi vi pomagate s tem, da naredite malo reklame zanjo, npr. tam pred valentinovem, pa pred dnevom žena, pa za kake rojstne dneve …, ona pa naredi kake bolj tematsko obarvane izdelke. Upam, da ji bo počasi steklo. LP