Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika tamali slabo je

tamali slabo je

prosim, če mi kdo pove kako naj pripravim 3 letnega sina, da malo več poje. če bi bilo po njegovo bi živel samo od sira in čokolade. sadja in zeljenjave ne je, razen če vse spasiram. meso je samo če je mleto , kruh pa tudi samo za praznike. najraje je juho, polento in testenine, tako, da mu škroba ne manjka. ne vem pa , kako naj ga pripravim da bi pojedel tudi kaj sadja oz zelenjave. hvala, vsak nasvet bo dobrodošel.

Tudi mi imamo z našo 22. mes. podobne težave. Zelenjava je šla v promet samo miksana v gosto juhico. Tej smo dodali še meso. Sadje je lansko leto že jedla, proti jeseni jagode maline. Malo je jedla tudi mandarin.
Ko je pričela letos jesti pomarančo, smo imeli takšen obred. Sedeli smo za mizo in “mlaskali” pomaranče, ter govorili kako je dobro itd. Ko smo se jih že vsi dodobra najedli, se je le zgodilo in prvi košček je romal v usta. Ko pa je ugotovila, da je zadeva ukusna, je tudi sama začela jesti. Je pa bila pomaranča zelo sladka in sočna.
Krompir že nekaj časa je. Prva zelenjava, pripravljena na normalen način, pa je bila špinača. Najprej sva jo posejeli, nato vsak dan gledali, če je že kaj zrastlo, in končno nabrali in pripravili. In je šla v slast.
Predvsem moraš otroku vseskozi dajati na krožnik zelenjavo, ali sadje.
Nič koliko jabolk smo olupili, da sedaj lahko rečem, da je jabolko.
Pri kosili zahteva solato, vendar je skoraj ne poskusi, ne okisane, ne neokisane.
Vedno ji damo na krožnik tudi ostalo zelenjavo, korenje, cvetačo, vendar do sedaj neuspešno.
Sedaj, ko so na vrtu že jagode, jih tudi sama obira in je.
Pazimo tudi, da med obroki ne je. Vsaj ne med zajtrkom in kosilom.
Predvsem boš morala imeti še veliko potrpljenja, da ti bo uspelo. Če pa ne, mu enostavno zmiksaj zelenjavo in meso.

Želim ti veliko uspeha!

lp

zakaj mu pa npr. ne pripraviš sadne kupe? tako bo dobil največ sadja. Pripravi mu jo samo z limono brez dodanega sladkorja. jaz potem dodam še kakšen pomarančni sok, da je na dnu posode tekočina. Super je! Pazi, da uporabljaš sladko sadje: breskve, nektarine, lubenico, jagode, maline, jabolka, banane… Mislim, da se sadni kupi ne bo odrekel.

Draga Mojca,
tudi moj neješčeni triletnik je sedaj že zrasel v šestletnika in pripravljanje hrane zanj je cela umetnost. Iz vsega cirkusa okoli njegovega prehranjevanja me je najbolj izučilo le to, da bolj kot plešemo okoli njega, bolj nam on špila, he, he…

Potem pa pomislim nato, kako sem bila sama grozno izbirčna (in sem še sedaj) in ne vem zakaj naj bi sina silila z nečim, kar (trenutno) ne mara. Kako pa potem poskrbeti, da bo prehrana vseeno zdrava in kar najbolj pestra?

Takole:
Če otrok zavrača zelenjavo, ne pije mleka ali ne mara mesa, VITAMINE, KALCIJ in BELJAKOVINE nadomestimo z drugimi živili in sadnimi/zelenjavnimi sokovi:

VITAMINI
Če otrok zavrača zelenjavo:
– VITAMIN A: hruške, slive, suhe slive, breskve, mleko, jajca
– VITAMIN C: grejpfrut, pomaranče, melone, jagode, ribez

KALCIJ
Če otrok ne pije mleka:
– sir, jogurt, brokoli, zelena listna zelenjava, leča, sardine v olju in ostale ribe s kostmi, pomarančni sok obogaten s kalcijem, sezam

BELJAKOVINE
Če otrok ne mara mesa:
– leča, tofu, fižol, stročnice kombinirane z žiti, jajca, ribe, oreški, mlečni izdelki

OTROKA NE SILIMO S HRANO, a prav tako je napačno, če jedilnik v celoti prilagodimo le njegovemu okusu ali zanj pripravljamo posebne jedi. JEDILNIK NAJ BO ENOTEN ZA CELO DRUŽINO!

V predšolskem obdobju imamo starši osrednjo vlogo v otrokovem življenju, po nas se zgleduje in nas posnema. Če želimo vzgojiti samozavestnega in odgovornega otroka, ki bo imel zdrav odnos do hrane in hranjenja, upoštevajmo naslednja pravila, ki veljajo za otroke in starše:
1. UŽIVAJTE RAZNOVRSTNA ŽIVILA.
2. JEJ KADAR SI LAČEN.
3. PRENEHAJ JESTI, KO SI SIT.

če otrok noče jesti sadja in zelenjave, si pomagajte tako, da naredita zapeljivo sadno kupo, ali sadje(pa tudi različno zelenjavo) na krožnik zložite v kakšno posrečeno obliko(obrazek,…). zagotovo ga bo premamilo, saj ne pravijo zastonj, da jemo tudi z očmi!

New Report

Close