Tamlada me je napipipi
No, pa je počilo tudi pri nas. Pa človek noče nič slabega, pa evo …
Zdaj pa res ne vem, če je to res tako grozno. Vnuk je star skoraj eno leto in zadnjič sem ga pazila eno popoldne, da je snaha pač šla po svojih opravkih.
Naredila sem nekaj fotografij in jih ponosno objavila na svojem FB. To sem naredila prvič in ko je snaha to videla, je šla v luft, češ kaj si dovolim, pa da se slik otrok ne objavlja in naj jih takoj zbrišem.
Prisežem, jaz sem bila popolnoma brez besed, ker mi na misel ni padlo, da je kaj takega prepovedano ali da se ne spodobi.
Sem šla pogledat na njen zid, koliko fotk od tamalega ima objavljenih, in res jih nima, oz. vsaj tako ne, da bi se videl obraz.
Ok, sem šla in sem zbrisala, da bo mir. Ampak seveda se sedaj drži name, kot da sem ji otroka ugrabila, en pa malo pofotkala.
Sedaj pa se res sprašujem, sem res naredila tako megalomansko napako?????
Meni ne bi bilo tole všeč niti približno. Ja, verjemi, vprašati moraš. Glede fotografij je pravilno vprašati tudi če sploh smeš slikati. Jaz vedno pazim, da če slikam svojega otroka, da ostali ne pridejo v fotko pa če se skupaj recimo več otrok igra se pred slikanjem preveri pri vseh starših če se lahko slika.
Lej, fotke pridejo na fb, tam se pa potem neki označi z imenom in priimkom, potem pa daš še mimogrede ful enih osebnih stvari gor, pa se te podatke lepo poveže. Pač, ne. Mi otrok ne dajemo nikamor tako, da se obraz prepozna.
Da, objavit sliko otroka na fb je kar kardinalna napaka, da pa niti ni tvoj, pa še bolj. Sicer jaz kot snaha nisem nikoli na tak način odreagirala, ker imam zlato taščo, ampak obcutljivo kot mimoza, sem se pa približno tako počutila, ko je ostrigla prve kravžljčke našemu tamalemu. Je vrelo v meni, da bi jo lahko v grabo porinila, ampak sem ji po enem dnevu kuliranja nesla seznam, kaj vse ji ni dovoljeno ter ji razložila, da sem zelo jezna. Ne jezna, temveč besna zaradi las., vendar bom to kot odrasla razumna oseba šla preko tega zavoljo dobrih odnosov. In sva še sedaj spoštljivi druga do druge.
Po mojem mnenju je takole. Krivda na vseh straneh.
Jaz sem svojim staršem in moževim že takoj ob rojstvu povedala, da ne želim nikjer in nikoli nobenih objav fotografij. Da se seveda lahko slikajo, ampak izključno za lastno rabo.
Tudi midva z možem otrok nikjer ne objavljava. Imamo neskončno mnogo fotografij, delamo albume, skupaj jih pregledujemo in se spominjamo. Jih pa nikoli ne objavljamo, jih nimamo shranjenih v oblakih in podobno.
Torej, če ste bili tako dogovorjeni kot mi, potem ja, si naredila fejst veliko napako. In predvsem izkazala izjemno nespoštovanje mnenja svoje snahe in svojega sina.
Če pa niste bili dogovorjeni, je pa krivda na obeh straneh. Lahko razumem snahino jezo. Vsekakor pa ni prav, da se je tako znesla nad tabo.
Ja,ampk v šoli in povsod so pa otroc poslikani in na spletu,kar je noramlno, saj živimo v digitalni dobi. Ali imaš otroke zaprte doma? Babe ste čedalje bolj prsmojene in zarukane, to je dejstvo.
[/quote]
Glej, vsak po svoje. Če sem zato prsmojena in zarukana, pa naj bo tako.
Je pa bistvena razlika med slikanjem v šoli med nekimi dejavnostmi, naravoslovnimi dnevi in podobno, ko gre za slikanje skupine in ko se otrok morda znajde na eni od stotih slik in ni nikjer poimenovan. Nekaj popolnoma drugega pa je objava na poimenskem profilu na fb.
p.s. V šoli sem podpisala, da dovolim slikanje in objavo. Ker mi je logično, da so to spomini na otroštvo in da gre za slikanje skupine, razreda.
Glej, vsak po svoje. Če sem zato prsmojena in zarukana, pa naj bo tako.
Je pa bistvena razlika med slikanjem v šoli med nekimi dejavnostmi, naravoslovnimi dnevi in podobno, ko gre za slikanje skupine in ko se otrok morda znajde na eni od stotih slik in ni nikjer poimenovan. Nekaj popolnoma drugega pa je objava na poimenskem profilu na fb.
p.s. V šoli sem podpisala, da dovolim slikanje in objavo. Ker mi je logično, da so to spomini na otroštvo in da gre za slikanje skupine, razreda.
[/quote]
Saj pravim, betice mate sfuzlane kot purji drek, ni čudno da je večina otrok danes čustvenih in mentalnih invalidov.
V šoli moraš podpisat, da dovoliš objavo.
Pol imaš sliko pevskega zbora in na njej 1/3 otrok z zamegljenim obrazom.
Jaz bi prvič ob objavi slik na FB mirno prosila, da naj slike izbriše in jo povedala, da ne želiva, da se slike objavljajo na netu.
Če bi pa mi otroka ostrigla brez mojega dovoljenja pa bi Z N O R E L A in perje bi frčalo. Ni rečeno, da ne bi brez kakšnega kravžla ostala še tašča hahaha – isto velja tudi za mojo mamo sestro BF sosedo itd itn se razume.
Osebno mi je ta “fobija” pred slikanjem tuja. Sicer se sam ne slikam, morda imam na svoji strani en “selfie” z ženo, in to je to.
A če bi tašča (že davno pokojna) na svojo stran dala sliko našega “sončka” to pač ne bi bil konec sveta. Če to krši tvoje “prepričanje” se jo lepo prosi, da se v bodoče tega vzdrži, ker te moti.
Nikakor pa ni to nek velik “greh” proti človeštvu, da bi bila zaradi tega neka “slaba volja”. Zagotovo ženska tega ni naredila iz neke zlobe ali ker bi te hotela jeziti, preprosto se ji je to zdelo “normalno” (kot je bilo za večino do nekje 10 let nazaj, ko je to kar naenkrat postal “kardinalni prekršek”). Ona pač o tem ni bila obveščena (kot verjetno še o marsičem drugem ne)
Jaz isto ne dovolim privat objav slik mojega otroka ali česar koli o njem. Pač o njem objavi šola če kje na kakem tekmovanju uspe. Privat risbic, pesmic, pisem božičku … pa ne.
Slikanje v šoli je eno, to ni privat. Privat fotk, zgodb, … pa ne. Ne bo objavljeno nikjer kako se je plavat naučil z babi na morju, kostanje nabiral s stricem itd.
Digitalno identiteto si bo delal sam. Do takrat pa nihče nič o njem. Iz spleta pa se bo o njem izvedlo le kar šola, glasbena, objavi za dosežkov.
Ne gre za nobeno fobijo pred slikanjem, ampak za prepoved objave na družabnih omrežjih.
Ne bit preveč pameten, kaj je bilo pred 10 leti, ker pred desetimi leti babice niso imele fejsbuka.
Pri skokovitem razvoju tehnologije, prepoznavi obrazov in shranjevanju objavljenih vsebin do sodnega dne res ni čudno, da starši svojih otrok nočemo tako izpostavljat. Največja težava je to pojasnit naivni in računalniško polpismeni babici z odklenjenim fb profilom, ki je sveto prepričana, da njene objave lahko vidi samo sosedova Francka, ker jih je pač njej na zid nalimala.
Ne gre za nobeno fobijo pred slikanjem, ampak za prepoved objave na družabnih omrežjih.
Ne bit preveč pameten, kaj je bilo pred 10 leti, ker pred desetimi leti babice niso imele fejsbuka.
Pri skokovitem razvoju tehnologije, prepoznavi obrazov in shranjevanju objavljenih vsebin do sodnega dne res ni čudno, da starši svojih otrok nočemo tako izpostavljat. Največja težava je to pojasnit naivni in računalniško polpismeni babici z odklenjenim fb profilom, ki je sveto prepričana, da njene objave lahko vidi samo sosedova Francka, ker jih je pač njej na zid nalimala.
[/quote]
Točno tako. Tudi jaz sem morala vbiti v glavo svoji mami, da ne dovolim nikakršne objave naših slik. Ker ona bi, ko so pa otročki tako cukrčkani. No way. Sedaj razume mojo prepoved, ampak po mojem še sedaj misli, da sem pač samo zoprna.
Pri nas ni bilo nikoli teh težav, ker smo znotraj razširjene družine vsi proti objavljanju otrok na družabnih omrežjih.
Med prijatelji smo se pa v štartu ob prvih nosečnostih pogovorili, tako da tisti, ki slike svojih otrok sicer objavljajo, vedno pazijo, da otrok tistih, ki smo proti, ni zraven. (Je pa občutno manj takih, ki objavljajo slike svojih otrok, smo večinsko proti)
Snaha bi ti morala svoje stališče povedati vnaprej oz. če nisi bila prepričana, da to dovoli, bi jo morala vprašati. Ni prav, da te je nadrla, samo tudi ti si ravnala napačno.
[/quote]
Je hujše o d fobije, gre az mentalno invalidnost, ki je v nasprotju z zdravo pametjo in realo.