Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tašča mi je rekla …

Tašča mi je rekla …

Moja tašča mi je pred kratkim rekla nekaj v stilu: “Vsaka ženska mora imeti doma šivalni stroj, kot imamo pečico.”

Priznam, da sem jo samo čudno pogledala … Ampak zdaj me res zanima:
📍 Ali vi imate šivalni stroj doma? Ga kdo sploh uporablja?
📍 Bi rekli, da je danes to še nekaj “osnovnega” ali bolj relikt preteklosti?

Zelo me zanima vaše mnenje – pa naj bo iskreno!
(Morda pa sem edina, ki nima pojma o šivanju in sem nekaj zamudila 😂)

Relikt preteklosti.

Mama ga ima, včasih še kaj šiva.

Na podsrehi sta Bagat Jadranka od babice (Šivilja privat)in un lep Gritzner litoželezen, na kateremu je prababica šivala blago za dežnike, ker so imeli obrt dežnikarstva in se je dežinike nekoč tudi izdelovalo.

Ne splača se, razn za dušo, al pa če se greš kaj ustvarjanja-npr sestra vedno modelira neki z njim za pusta, da so otroc “custom made”, ne da so vsi copy paste Spidermani al pa gusarji iz Lidla.

Je mal krivo zašito, ampak dela.

Odgovor na objavo uporabnika
Covid 2021LE, 24.06.2025 ob 20:14

Relikt preteklosti.

Mama ga ima, včasih še kaj šiva.

Na podsrehi sta Bagat Jadranka od babice (Šivilja privat)in un lep Gritzner litoželezen, na kateremu je prababica šivala blago za dežnike, ker so imeli obrt dežnikarstva in se je dežinike nekoč tudi izdelovalo.

Ne splača se, razn za dušo, al pa če se greš kaj ustvarjanja-npr sestra vedno modelira neki z njim za pusta, da so otroc “custom made”, ne da so vsi copy paste Spidermani al pa gusarji iz Lidla.

Je mal krivo zašito, ampak dela.

Zadnje case, glede na ponudbe v trgovinah, prav pogresam sivalni stroj, vcasih kot mlada punca sem si sivala sama s pomocjo mame, imam starega od mame, se na nozni pogon, sem si ze nekaj ogledovala sivalne stroje za domaco uporabo, a nisem se nastudirala, kaj sploh rabim.

Sem na sredi štiridesetih… Mama me je, ko sem še živela doma, naučila šivati na njen šivalni stroj.

Če kaj rabimo ji nesemo, da si krajša dneve, šiva tudi za bratovo družino in družino njene sestre in njenim potomcem…

Doma nimam šivalnega stroja in ga ne bom imela, razen če ga podedujem po mami.

Jaz ga imam. Znam osnovne stvari – skrajšat hlače ali rokave, zamenjat zadrgo, kaj zarobit in podobno.

Je pa bolj redko v uporabi, še največkrat za krajšanje hlač.

Imam, za kako zadrgo zamenjat, našit kako krpo na hlače za delat je še vedno v uporabi.

Imam, za lastno veselje in zadovoljstvo. Se mi zdi da je mladini vse odveč. Pol pa ne vedo kaj bi sami s sabo

Imam ga tudi jaz, takega na noge. Naša tamlads je prišla k bajti zelo mlada za današnje čase. Ma me vedno znova preseneča. Mi je sama izrazila željo če jo naučim kako se šiva. Sem ji rekla lej pridi ko se odločiš oa pokažem. Je ratala taka mojstrica da sme prav ponosna nanjo, sin se mi je pa zahvalil. Za 30 let je dobila nov šivalni stroj od mene. Jokala je od sreče

Pika pri piki, 24.06.2025 ob 20:20

Sem na sredi štiridesetih… Mama me je, ko sem še živela doma, naučila šivati na njen šivalni stroj.

Če kaj rabimo ji nesemo, da si krajša dneve, šiva tudi za bratovo družino in družino njene sestre in njenim potomcem…

Doma nimam šivalnega stroja in ga ne bom imela, razen če ga podedujem po mami.

Se mi kar smili tvoja mama, ves svoj čas porabi za šivanje za celo žlahto.

Tako kot mora vsak dec znat menjat eno žarnico pa pipe, pa varovalko pregledat pa kej prebelit, mora vsaka normalna gospodinja znat kakšno zadrgo zamenjat pa hlače skrajšat. Ne prvega ne drugega sedaj večina ne zna.

Za šivanje nisem nikoli imela veselja in tudi moja mama ne. Na roke znam zašiti gumb in  zarobiti spodnji del trenirke ali kavbojk ter še kakšno malenkost, če se strga in še ni za stran. Nikoli sploh nisem pomislila, da bi imela šivalni stroj, pa grem proti 70. Se pa bežno spomnim iz otroštva, da je mama kdaj dala delat kakšen kostim ali poletno obleko šivilji in sem šla z njo na probo.

Moja tasca ga ima.

Jaz znam zasit samo kak gumb.

Je pa naucila mojo hcer

Mogoce zdaj mlajso generacijo (okoli 30) bolj zanima sivanje?

7945

ni fse v tem da moraš znat. je pa fajn.  ti ne rabiš nič. že tvoj zapis fse pove. da si čudno pogledala.  ženska , ki je žena ne bi čudno pogledala ampak bi rekla, ja res je.  če i čudno pogledala pomeni da si alf samica, samsotojna ženska.  nisi žena.  če nisi žena pač nisi vredna nič.  to je isto kot kombinirke iz  plastike. kaj češ z tem. ko trikotna kola na avtu,  ko 150 kilski pecikl.  ko  trikotni bazen , globok 20 centi.   ko ferarri – 2.0 tdi.,  ko ženska  z družboslovjem. ko  pipa brez vode, ko mokra brisača, ko mokra rlica wc papirja. že raumeš?

dala ti je vedet, da si ničvredna in če bi lahko, bi raje videla drugo žensko namesto tebe.

Tvoja tašča vse najboljše ve.

nimam, imela pa sem, pa veliko sem tudi ročno šivala, moj ročni šiv je bil izjemno raven in enakomerno dolgi šivi, da sem tudi na račun tega slišala veliko pohval, kako mi to sploh rata. jah spretni prstki in oster um..

Ojoj…

Anonimno 3469, 24.06.2025 ob 21:59

7945

ni fse v tem da moraš znat. je pa fajn.  ti ne rabiš nič. že tvoj zapis fse pove. da si čudno pogledala.  ženska , ki je žena ne bi čudno pogledala ampak bi rekla, ja res je.  če i čudno pogledala pomeni da si alf samica, samsotojna ženska.  nisi žena.  če nisi žena pač nisi vredna nič.  to je isto kot kombinirke iz  plastike. kaj češ z tem. ko trikotna kola na avtu,  ko 150 kilski pecikl.  ko  trikotni bazen , globok 20 centi.   ko ferarri – 2.0 tdi.,  ko ženska  z družboslovjem. ko  pipa brez vode, ko mokra brisača, ko mokra rlica wc papirja. že raumeš?

dala ti je vedet, da si ničvredna in če bi lahko, bi raje videla drugo žensko namesto tebe.

Imaš dva vola in plug?

Nekje je en stroj, se je pred leti mož nekaj matral šivat, zdaj pa smo tako po jusu, da ne rabimo nč krajšat, fršluse pa nesem zamenjat v eno šivalnico, če je res dražja stvar, drugače je že cenej novo kupit.

Jaz ga imam, moja mami in tašča tudi.

Imam šivalni stroj in kdaj tudi kaj zašijem npr. kakšen utrgan žep, zaplato, skrajšam hlače, naredim kuhinjske cunje… Sem pa pred 20, 30 leti precej šivala (hlače, lajbče, reklce), samoiniciativno, ker mi je bilo všeč, pa že takrat sem bila bolj redka ptica. Pred leti sem naučila tudi sinove nekih osnov, ma ne vem, če jim je kaj ostalo. Dandanes se ne splača, greš in kupiš nove cote.

Ne, nimamo.

Imam 49 let.

Šivalnega stroja nimam. Ga je imela moja mama in ga ima sedaj moj oče. Ko je mama umrla, se je poskušal naučiti šivanja.

Mene šivanje nikoli ni zanimalo.

Če je bilo treba res kaj zašiti, kak trak, majhni otroci — je to na roke naredil mož. Si je tudi kupil lep komplet za ročno šivanje. Uporabi morda 2krat na leto. Če.

Pa drugače mož kuha samo izjemoma npr.

Popravila zadrg, krajšanje hlač in podobno, opravi šivilija.

Ima šivalni stroj tudi moževa mama in ko se ji je pokvaril, je bila cela panika.

Smo ji kupili drugega za darilo.

Trenutno so žal tudi šiviljska dela podcenjena.

Vem, da ni cela znanost. Če bo slučajno treba, se bom že naučila. V skoraj 50ih letih ni bilo potrebe, kajti tudi odpadel gumb reši mož, za vse ostalo pa je gospa, ki se s tem ukvarja.

Pa še zanjo ni veliko.

Tudi moji tašči ni prav, da ne šivam in zato tudi nikoli ni hotela npr. popraviti/zamenjati zadrge za nas. Ker to so menda osnovna gospodinjska dela.

Prav. Se ne čutim prikrajšano.

Imam že čez 60!

Moje mnenje, 24.06.2025 ob 21:03

Tako kot mora vsak dec znat menjat eno žarnico pa pipe, pa varovalko pregledat pa kej prebelit, mora vsaka normalna gospodinja znat kakšno zadrgo zamenjat pa hlače skrajšat. Ne prvega ne drugega sedaj večina ne zna.

In ja, znam tudi šivati, ja hlače si skrajšam sam in tudi zadrgo sem že menjal!

A seveda tudi žarnice, pa spucat odtoke znam!

In skuhat pa oprat ter zlikat tudi!

Ja točno tako. Ko sem se poročila sem najprej šla na šiviljski tečaj. Za poročno darilo sem dobila šivalni stroj.

Sem se kar precej naučila, znala sem po krojih iz takratne Burde mrsikaj zašit. Danes npr. skrajšam hlače, pošijem kaj strganega, ipd. Žal naša tamlada ne zna prišit niti knofa.

New Report

Close