Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Tašča napovedala težave

Tašča napovedala težave

Konec novembra imam rok – to je prvi vnuk v obeh žlahtah
Tašča živi 80 km vstran od nas. Mi2 živiva sama – se pravi tudi moji ne živijo v bližini.

Včeraj pride tašča s tastom na obisk in, ker je bila pred kratkim na dopustu, jo tako iz vljudnosti povprašam, če še ima dosti dopusta za izrabit.

In mi reče, da si 10 dni špara, da ga bo lahko koristila, ko bo dojenček tukaj in da naj ne skrbim, če ne bo na rok, ker si lahko ona tudi zamakne dopust.

AAAaaAAAAaaaa kaaaakoooprooosiiiim????

Prosim za navodila, ker mi je tisti hip samo sapo zaprlo…naj povem, da to ne pride v poštev.
Obisk in kakšno popoldan z dojenčkom ja, ampak 10 dni (to je 2 tedna skupaj) pa ni šans – sploh pa ne, ko bom friško iz porodnišnice :S:S:S:S

Zakaj ji pa nisi direktno (na lep način) povedala?

SEM SIGURNA DA NE BO PORABILA 10 DNI ZA TO DA BO PRI VAS NON STOP-kak dan ja?

a je rekla da bo?

nova
Uredništvo priporoča

Kar sprejmi pomoč in se pusti razvajati, če je kolikor toliko normalna tašča. Imam 4 otroke in pri nobenem nisem imela nobene pomoči, pa bi bila zelo hvaležna za to.
Je pa res, da če ne preneseš tašče ji pač naj mož pove, da sta se odločila, da bosta sama poskrbela za naraščaj.

Ja, povej ji naj si dopust raje špara, ko bo otrok star kaj vem koliko, ko ti pač paše, ampak glede na to, da je tvoj prvi otrok in se želiš z njim na začetku ukvarjati sama z možem pač ne pride v poštev, da bo visela pri tebi, če zameri pač naj zameri, boš imela vsaj mir, če bo pa hotela otroka videti se bo pa že ohladila.
Naj ji da vedeti to, tudi tvoj partner, očitno ni neki mamin sinek, če ne živite skuaj, se je bil očitno sposoben odtrgati z njenega cuclja…

lepo naj ji tvoj partner pove kako in kaj.
jaz sem kar mojega zadolžila, da je vsem povedal, da v porodnišnici nočem nobenih obiskov in potem, ko sem prišla domov jih je tudi povedal, da naj nas vsaj kak dan pustijo, da se uštimamo.

mislim, kako ljudje nič ne razmišljajo…sploh taki bi lahk vedeli, ki že imajo otroke, da takrat rabiš mir.

Kaj pa tvoja mama? Bi (želi, lahko) prišla? V tem primeru ji reci:hvala, sem že zmenjena s svojo mamo. Tašča??!! Ne, hvala. No, sem in tja se najde tudi tandem snaha/tašča, ki zelo dobro funkcionira. Po tvojem pisanju sodeč, vidve ne pašeta tja ;). Ali ji pa reci, da bo mož doma (dobi itak nekaj dopusta) potem boš pa komot sama.

Pa jao punce no.
Lepa navada je bila včasih, da je porodnica po porodu poležavala…kar nekaj časa.
Če je bilo treba ali pa ne :-))
In v tem času so sorodnice (največkrat tašča ali mama) poskrbele za gospodinjstvo, kuho,
pranje, ostale otroke (če jih je kaj bilo) …vse – da si je mamica lahko odpočila. Ker moških
takrat ni bilo blizu sploh.
Ženska HOČE POMAGAT. Jasno, da je treba to prej napovedat oziroma vprašat – kakšne
vrste pomoči rabiš ali pričakuješ, ampak res ne rabiš tlele traumirat – pomisli raje, če bi ti
za kakšen dan mogoče res prav prišlo, da bi ti pomagala – ji pač poveš, da 10 dni ne rabiš,
da tri dni bi ti pa ful pasalo….ne pa takoj histerije zganjat, da ti hoče tašča najmanj ukrasti
otroka in prevzeti komplet gospodinjstvo za vse večne čase….

no, malo umirite konje, da se vam da za vsako malenkost sekirat. mogoče špara dopust za to, da ti bo na razpolago, če jo boš potrebovala, in ne zato, da se bo praktično preselila k tebi za tistih 10 dni. mogoče ti želi skuhat za par dni, prit in polikat oblekice, pospravit, verjetno ne bo kar spala pri vas.

hočem povedat, da verjetno ima dobre namene in ni treba takoj na nož. ko bo čas in če bo omenjala kakšno pretirano prisotnost, ji naj mož pove kaj in kako.

me pa ne neha presenečat vaša negativna nastrojenost, takoj pihate, stokate, se jezite, živcirate za vsak drek po domače povedano… ampak seveda za taščinimi hrbtom. ker Monovke pa imajo odgovore na vsa vaša blazno življenjska in blazno pomembna vprašanja. malo bo treba odrast, ob prihodu otroka pa je za to sploh skrajni čas.

Zelo lepo od nje.

Včasih je začetek težak in takrat še kako prav pride nekdo, ki je pripravljen kaj skuhat, pospravit, dat prat, obesit, zlikat … Saj ne bo sedela na robu tvoje postelje in se slinila nad dojenčkom.
Če se boste pa odlično rihtali brez nje, bo pa že sama pokapirala in se spravila nazaj domov.

Jaz bi ji lepo rekla, da hvala ampak da si želiš ravno na začetku imeti mir in se posvetiti sama svojemu dojenčku. Kasneje pa lahko kaj pomaga, če bo želja…ampak prve dni pa želiš imeti izključno zase, za spoznavanje ….

No moja tašča se je pa direkt naselila pri nas – ker živimo 50 km stran od nje se ne bo vozila sem in tja, ker to pa je preveč zanjo.

In pomagala ni tako, da je prala in kuhala in pucala ampak je bila pomoč zanjo to, da bi jaz imela otroka samo tedaj, ko ga je treba podojit, kupček bi pa že ona podirala in ga uspavala in previjala itd. Ker ona to pa ja bolj obvlada, kot jaz, ker navsezadnje je ona 3 otroke gor spravla jaz pa še nobenega in nimam pojma.

Jaz pa bi imela tačas čas pospravit pa skuhat.
Jok brate odpade.
Smo jo po 2 dneh poslali domov, ker sem eksplodirala.
Še sedaj si nisva prav dobre…

Meni je po porodu prišla pomoč tašče in moje mame še kako prav. Pa nimam nekega levega moža, ki nič ne dela. Samo kako kosilo in malo likanja pa zelo prav pride. Pa še, to je mama tvojega partnerja in babica tvojega bodočega otroka. Ni neka tuja ženska. In če se vnuka veseli (kar se mi zdi normalno), ali naj čaka, nekaj tednov na obisk. Pa tudi, če bi kakšno noč prespala, ali je to resnično tako grozno. OK, če ste v kakem eno ali dvosobnem stanovanju že, ampak saj potem ji je menda jasno, da ni prostora.

Tudi zate je očitno to prvi otrok in si ne moreš predstavljati, kako bo, ko prideš iz porodnišnice. Jaz ti svetujem, da počakaš do takrat in boš videla – lahko da ji boš še hvaležna, da ti pride npr. dopoldan skuhat, oprat cunje ipd, če pa bosta zmogla sama, se ji lepo zahvališ za ponujeno pomoč in se “priporočaš” ko jo boš rabila (mogoče se ti bo pa mesec dni po porodu “nabralo” in ti bo pasala kakšna minimalna pomoč ali varstvo za kakšno urco, da se naspiš).

Jaz bi rekla, da ne prehitevaj in počakaj, kako bo.

Lp, M

Živimo v hiši. Do sedaj je bilo tako, da sta tast in tašča vedno prespala, ker jima je bilo 80km v eno smer dovolj vožnje za 1 dan.

In če bi prišla za 2 dni na teden pa še naslednji teden tako, bi še preživela, ampak kolikor jo pooznam ZIHER špekulira, da bo par dni skupaj.

Glede na to, da avtorica ne želi imeti tašče na obisku, saj sicer ne bi pisala tega na forum, ji pač tudi jaz svetujem naj pove direkt. Boljš prva zamera kot zadnja. Če bi se avtorica razumela s taščo, verjetno ne bi tukaj pisala….zato jo jaz razumem, da ne želi njene pomoči in ne ji pisati, kako lepo in super.
Ko sem jaz rodila, sem se prvih nekaj dni distancirala od vsega, da sem ujela nek tempo in se prilagodila otroku in da smo se spoznali kot družina…nisem želela nobene pomoči od nikogar, ker bi me to samo živciralo, da se mi nekdo vtika v eno pomembnejših nalog.

kako lepo se sliši , bi se posvetila dojenčku ! kdo bo pa kuhal , pomival , pral , likal ?? ne verjamem , da je partner pripravljen vse to početi , da se boš ti posvetila dojenčku ! a je tako ?
bodi pozitivna in vzemi in bodi hvaležna !

haaaaaalooooo!??!?!?!!!

Ja zakaj hudiča pa ima očetovski dopust?!?!?!?!?!

Zato, da se bo ukvarjal z otrokom in da bo pomagal v gospodinjstvu – pa ne da ne dela gospodinjskih del že sedaj – po porodu pa jih bo 2 tedna pač malo bolj.
Al kaj?!?!???!!

Reči mi, da se hecaš!

Pa tudi če se je, bi verjetno tudi on rad bil vsaj malo z otrokom.

Če pa sam prevzame celotno gospodinjstvo, zna biti pa to kar naporno, se strinjam (ali pa ste ženske že pozabile, koliko tukaj gor prejamramo, ker nam tipi ne dajo ene roke zraven?).

Kar pripravi se kako te bo pedenala pa skrbela zate.Pa vsiljevala njene starokopitne nasvete in priporočila,da je tako kot ona pravi najboljše.Bo zelo pametna teh 10 dni…Kar smiliš se mi…

Ma daj no…kje pa piše, da rabi ženska ko rodi pomoč? Sama nisem imela popolnoma nobene pomoči, nobene in sem vse brez težav reševala sproti, Bili smo samo ja, partner in otrok. Seveda je pa odvisno od partnerja, ampak nekako si ne predtavljam, da imate ženske partnerje, ki nič ne pomagajo?! Moj je ogromno pomagal in sva si bila popolnoma enakovredna v delu. Današnje družine rabijo 1001 pomoč, pa babic in dedkov zraven, da jim sfolga….prav smešno, no. Če ne zmorete, potem pač ne imeti otrok.

haaaaaalooooo!??!?!?!!!

Ja zakaj hudiča pa ima očetovski dopust?!?!?!?!?!

Zato, da se bo ukvarjal z otrokom in da bo pomagal v gospodinjstvu – pa ne da ne dela gospodinjskih del že sedaj – po porodu pa jih bo 2 tedna pač malo bolj.
Al kaj?!?!???!!

Reči mi, da se hecaš![/quote]
pa on ve, kakšne plane imaš za njegov očetovski dopust, ali še ni seznanjen s tem? da ne bo mogoče potem on klical mamice na pomoč….

Če avtorici ni, da bi v previh dneh/mesecih okrog kolovratila tašča, ji to pač lepo pove in je. Oziroma ji to pove mož.

Kar se pa dela tiče. Potrebno je skuhati, pomiti posodo (oziroma jo zložiti v stroj in iz njega). Cunje se stlači v stroj, vzame iz nejga in da posušit. Če kak teden ne bo likanja, bodo verjetno še vedno imeli kaj obleči. Poleg tega pa – najbrž je izbrala moža, ki nima obeh levih nog in obeh levih rok – menda mu bo že uspelo kaj naredit.

Obstaja tudi precej velika verjetnost, da bo dojenček večino časa prespal in bosta v tem času očka in mamica skupaj uspela opraviti nujne opravke.

nehajte panicirat

Ma daj no…kje pa piše, da rabi ženska ko rodi pomoč? Sama nisem imela popolnoma nobene pomoči, nobene in sem vse brez težav reševala sproti, Bili smo samo ja, partner in otrok. Seveda je pa odvisno od partnerja, ampak nekako si ne predtavljam, da imate ženske partnerje, ki nič ne pomagajo?! Moj je ogromno pomagal in sva si bila popolnoma enakovredna v delu. Današnje družine rabijo 1001 pomoč, pa babic in dedkov zraven, da jim sfolga….prav smešno, no. Če ne zmorete, potem pač ne imeti otrok.[/quote]

Midva je tudi nisva imela, pa bi včasih kar pasalo, gladko priznam. Sploh pri prvem otroku, ko ti je itak vse halo, novo, komplicirano in iz navadnega previjanja narediš jedrsko znanost.

Kar pripravi se kako te bo pedenala pa skrbela zate.Pa vsiljevala njene starokopitne nasvete in priporočila,da je tako kot ona pravi najboljše.Bo zelo pametna teh 10 dni…Kar smiliš se mi…[/quote]

Tašča nima kaj delati pri tebi, v kolikor jo ti ne povabiš.
Bodi le toliko poštena do nje in sebe in ji to takoj povej, kajti, bojim se, da tašča dela račun brez krčmarja!

New Report

Close