Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tatarski biftek

Tatarski biftek

Kaj vse in koliko česa v dober tatarc

Pravi tatarec ima razen soli,popra zelo malo dodatkov. Meso se nastrga, ne zmelje. Pa dobro pretlači….tako nekako pravi tudi “zgodba” o tatarskem bifteku.

pravi tatarec ima poleg soli in popra kar nekaj dodatkov:-)))

kaj misliš, koliko delikates prodaja tatarčka, v katerem je nastrgano meso?
pa večinoma vsega prodajo.

pravi tatarec ima poleg soli in popra kar nekaj dodatkov:-)))

kaj misliš, koliko delikates prodaja tatarčka, v katerem je nastrgano meso?
pa večinoma vsega prodajo.[/quote]

Delikatese prodajajo različne tatarce. Nekateri so dobri, drugi manj. Pri takih količinah ni pričakovati,da bi se meso nastrgalo. Doma se pa lahko. V dobrem tatarcu ne sme manjkati konjak.

Pustite delikatese, tudi konja nimam da bi pod sedlom meso faširala, zanima me kaj in koliko naj dam česa da bo dober.

takole sem naredila pred kratkim in so bili zadovoljni
recept sem našla na netu, evo ti copy paste. všeč mi je, ker pišejo tudi količine zraven, ne samo sestavine.

• 0,5 kg pljučnega fileja
• 1 rumenjak
• Ščepec soli, popra, rdeče mlete paprike
• 5 kislih kumaric
• 5 kaper
• 2 pol pekoča feferona
• 1 manjša rjava čebula
• 1 šalotka
• 2 stroka česna
• 1 jedilna žlica majoneze
• 1 jedilna žlica gorčice
• Šop peteršilja
• 5 filejev inčunov
• 1 jedilna žlica konjaka

Najbolje je, da je pljučni file že par dni ‘uležan’, torej, da vsaj 3-5 dni počiva v olju. Kumarice, čebulo, česen in šalotko naribamo. Vse ostale sestavine pa narežemo na manjše koščke. Jaz tatarski bitek pripravim kar v multipraktiku, originalen recept sicer narekuje tako, da vse sestavine sesekljamo. S tem je čisto preveč dela, pripravljen v multipraktiku pa je ravno tako zelo okusen. V multipraktik dam najprej meso, posolim, popopram, dodam rumenjak, majonezo in gorčico. Ko se vse dodobra zmelje, dodam še naribano zelenjavo, inčune, kapre, feferone (brez semen!) in sesekljan peteršilj. Za piko na i vlijem še konjak.

Dober tek.

Česen v tatarski biftek ne gre, tudi peteršilj običajno ne. Drugače pa vseh zgoraj omenjenih12 začimb….

Ni ravno obvezna pljučna lahko lepo uležan kos stegna ali kakšen drug konec z malo žilic! Preverjeno se mi zdi še bolj okusen. Drugače pa brez peteršilja, česna, namesto konjaka lahko malo belega vinčka, jaz tudi ne dam rumenjaka zaradi varnosti!

ti ne maraš okusnega tatarčka?

V tatarc sem dala pol manj dodatkov, pa je bil vseeno božanski

edina sem napisala svoj recept, vsi ostali ste se samo prijavili in povedali, kako je bil vaš dober. A bi se lahko tok skulirali, pa napisali še svoj recept, če je res tok božanski?

Obicajno kupim stegno, fino zmeljejo v mesnici.
Nasolim in mocno pregnetem z rokami, vsaj 20 minut, raje se malo vec.
Dodam v mikserju zmesano omako; nekaj cebule, cesna, kislih kumaric, feferonov, ajvarja, zenfa, malo majoneze, poper, vcasih malenkost tabasca… nekaj omake vgnetem, nekaj je postrezem posebej za namaz, ce zeli kdo bolj pikanten biftek. Kapre dodam, cd jih imam ravno doma, drugace pac ne, incunov ne dajem nikoli.

Kakšen namaz, saj je že tatarc namaz…

Biftek vedno naredim samo rahlo pikanten, vsak pa si lahko dodatno vmesa/namaze se nekaj pikantne omake, ce mu je vsec bolj zacinjen.

Meso (file, pljučna) nastrgamo (včasih res dobro zmeljemo), potem ga dobro zgnetemo. Dodamo :sol, poper, papriko v prahu (po okusu-tudi pekočo), malo gorčice, drobno narezane kapre,žlico konjaka. Vse skupaj dobro premešamo,zgnetemo. V hladilniku pustimo,da se malo okusi prepojijo.
Popečen kruh namažemo z maslom, čez namažemo biftek. Zraven obvezno šampanjec ;).

Česna ,peteršilja nikoli ne dajemo. Poskusili smo že s čebulo, a nam je ta ,zgoraj opisani, najboljši.

Glede mesa. Ne sme biti žilic (vsaj čim manj), tudi stegno ni dobro.

Moja mama je kuharica, sedaj upokojena in že kar v letih. Pred mnogimi mnogimi leti je vodila kuhinjo dobrega hotela z odlično restavracijo. Tam je po receptu temeljnih učbenikov delala tatarski, naučila je tudi mene. Največkrat ga (za praznike, posebne priložnosti, etc) delava kar skupaj.

V tatarski, kot ga delamo mi, gre: sol, poper, rdeča paprika v prahu, košček masla, čebula, peteršilj, kisle kumarice, kapre, malo limoninega soka, gorčica, majoneza, konjak. Šel bi tudi rumenjak, a ga iz varnostnih razlogov izpustiva.

Čebulo, peteršilj, kumarice in kapre nasekljam zelo zelo na drobno in nato z nožem ali z “luno” sekljam in sekljam in sekljam, da pride resnično na drobno, da se poveže v pasto. V skledo, kjer je meso na eni strani sklede, natresem na drugo stran še ostale dodatke po ščepih oz. po žličkah ter tole pasto, v skledo kanim tudi konjak in limonin sok. Nato s šibo postopoma vmešavam vse dodatke v meso.

jaz ga delam po takem receptu kot je tvoj in JE zelo dober.
ne dam vedno pljučne pečenke, vedno pa dam česen.
in jajc se ne bojim, imamo zdrave.

nikoli česna, nikoli čebule nasekljane – samo sok čebule oz. šalotke, nikoli petršilja, inčunov, feferonov.
včasih, je imel mesar, ki mi je trikrat zmlel stegno, tudi tekočo papriko :), kar je dalo kar konkretno barvo, zdaj pač dodam “suho” papriko
V multipraktiku je ok, je pa na “roke” drugačen
rumenjak ja, saj ga pojemo takoj 🙂

ker sem zdaj sama in imam tatarca še zmeraj zelo rada, sem se odpravila k mesarju, ki ga dela le iz “biftka”. no ja, meni še kar- sosedje so rekli, da je zanič napram mojem. Meni je bil fajn, a je imel neke začimbe, ki meni niso bile ok.
Torej bi rekla, da kolikor izdelovalcev biftka, toliko različnih okusov.
Konec koncev, pred 35 leti sem si vsak mesec, ko sem dobila plačo kupila 1o dkg biftka in eno žemljo in jo to bilo uau….., zdaj pa…….

Hvala vam za recept, sedaj grem veselo na delo in kar čutim da bo okusen.

New Report

Close