Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika TATARSKI BIFTEK

TATARSKI BIFTEK

Že nekaj krat sem poskusila narediti tatarski biftek, pa mi nikakor ne rata. Kakšnega posebnega recepta niti nimam, bolj kar sem ujela na uho, če sem ga kdaj kje jedla in so razlagali kaj vse dajo noter. Moja mama ga je sicer tudi delala in je venj dala(olje. poper,sol,rumenjak,kumarco,ribice, kapre-to je pa tudi vse).

Ima mogoče kdo kaj bolj izpopolnjen recept?

Hvala Lili

Jaz ga delam takole; zmleto pljučno dam v posodo, naredim jamico in dam notri malo olja, rumenjak, še malo majoneze (čeprav je že rumenjak in olje), potem pa drobno nasekljane kumarice, drobno nasekljane kapre in ribje fileje, malo popra, soli, ostre rdeče paprike in malo tabaska (če ne maraš preveč papriciranega, daj sladko rdečo papriko in malo tabaska, pa bo), včasih tudi malo sladkega ketchupa. Vsekakor pa ne čebule ali česna kot delajo nekateri, ker zelo spremeni barvo.
Seveda moraš vseh začimb in ostalega dati dovolj, seveda po okusu, da je biftek okusen. Najboljši je po nekaj urah v hladilniku, ker dajo dodatki pravi “žmah”.

Ta moj tatarski biftek vsi zelo hvalijo, ti pa nisi povedala zakaj ti ne rata.

Ne rata mi zato, ker nima prav nobenega okusa po tatarskem biftku, najbrž ne dam pravega razmerja začimb in je prav zanič. Najbrž bi ga morala večkrat delati, da bi dobila občutek, je pa škoda mesa.
Hvala za tvoj recept.

Lili

Ni za kaj!
Saj te nič ne stane, če daš malo več vsakega. Ni potrebno pretiravati, vendar ni nikjer napisano koliko moraš dati česa. Važno je, da ne daš preveč soli, preveč tabaska in popra. Drugač pa daj na koncu še malo olja, da je bolj mazljiv.

LILI-MIMI…..jaz dodam še žlico francoskega konjaka in žlico gorčice….česen in čebula v prahu,ampak zelo malo in ni zaradi tega spremenil barve….pazite se surovih jajc,je boljše,če skuhate in iz rumenjaka in olja naredite majonezo (salmonele)….tudi meso je lahko okuženo s salmonelo….no tako sem jaz včasih delal tatarski biftek,danes ga ne jem več,ker ………salmonele,antibiotiki v mesu itd….ampak će komu paše,naj izvoli….

Točno ja, še gorčica!

Hvala, Jože

KAJ PA BOLEZEN NORIH KRAV??????

Ah, daj no daj. Meni se zdi bolj politika kot kaj drugega tele nore krave. A potem tud prašičev ne boš jedel?

Dragi vsi !
Malo za premislek.
Ali se bo bolezen norih krav Slovenije izognila, ker pac mi vedno mislimo, da nas to pac ne more doleteti ?

Tatarski biftek…

že cca. 10-12 let delam biftek po približno enakem receptu (čeprav sem star “šele” 26 let) in komurkoli ga ponudim, se ga ne rešim nikoli več! (ne da bi se hvalil)

pripravljam ga na naslednji način:

500 – 600 g pljučne pečenke (ali – ker ga moram delati pogosto… kos za zrezke)

važno je, da ga očistimo žilic in loja (oz. česarkoli že…) potem pa:

– če nočemo da postane “čudne barve” (temen), ga za 24 ur pustimo marinirati v olju in česnu. (ne pretiravat) , nato pa pristopimo k zadevi bolj konkretno:

3 – 4 rumenjake
malo olja
zelo malo ga solimo, od začimb pa:

česen, čebula, peteršilj, kapre, filete (celo konzervo , noter jih je cca 6-8 filetov inčunov), majoneza (ne pretiravamo), gorčica, drobnjak, paprika (začimba), poper, malenkost belega vina in malo konjaka.
Ker ne morem na pamet oceniti koliko damo določene zadeve mesu, sam ponavati postopoma dodajam recnije, dokler ni okus popoln.

Tatarec barve ne bo spremenil.

Še nekaj o mletju mesa. Sam ga “po novem” najprej razrežem na koščke in mariniram, nato pa čim hitreje zmeljem (meso ne sme biti zbito), idealno pa bi bilo strganje z nožem (si dober za cel teden…).

Kot sem že omenil, kdor to poskusi najprej reče, da to ni Tatarski b., saj je tisti v trgovini čisto drugačen.
Seveda je drugačen, saj je noter precej več paprike, manj jajc, filetov in ostalih dobrot. Drugače bi bil mnogo dražji…

Matjaž

Meni pride čisto brez barve 🙁 pa sem dala vse po pravilih kot piše v receptih…in mi res ni jasno zakaj nima rdeče ali oranžne barve? Res sem dala svežo čebulo in česen…vendar ga tudi ostali dajo in jim pride bolj rdeč…

Ima kdo odgvor???

Meni je nekdo enkrat rekel, da je treba čebulo in česen zmešati najprej v ketčap, potem ne spremeni barve. In moj ga res ne.

Matjaž ga kar dobro dela. Jaz ga delam iz govejega frikandoja. Narežem ga na koščke, polijem z oljem v katerem imam namočene začimbe in ga pustim v hladilniku 24 ur, nato ga zmeljem z ročno mesoreznico ( ker se v elek. meso segreva in spremeni barvo). V posebni posodi zmešam najprej mokre sestavine, nato pa dodam še suhe in vse z metlico stepem in vmešam v meso. Pustim stati eno uro, da vidim kaj je treba še dodati. Delam ga , skoraj vedno, iz dveh kg mesa, za vsak rojstni dan, ker smo velika družina, pa še kakšen prijatelj pride. Sestavine so _ poleg mesa:
sol, poper, cimet, muškatni oreh, paprika ( domača – čili svež in zmlet), paradižnik – mezga, tabasco, celo jajce- stepeno, olje, majoneza, gorčica, kapre, kumarice, čebula in česen v pasti (tuba), peteršilj, limona, drobnjak, koriander ( poleti sveži listi, pozimi pa v možnarju stolčena semena) teran oz. refošk in dober konjak.
Količine prilagodimo svojemu okusu in količini mesa.
Jutri ga bom delela, ker ima snaha rojstni dan, da ga bomo jedli v četrtek, ker se mora navzeti okusa.
Če bo komu recept prišel prav, pa dober tek
Helena

hej tatarski biftek je fuj

Tatarski biftek je prav krasna jed, vsi rojeni levi bi morali prodati dušo zanj. Zanimivo je, da pride kakšen dan, ko je človek čisto brez energije, pa si privošči kos kruha z maslom in tatarcem in bi potem lahko gore premikal. O zdravi hrani pač na tem mestu ne bi govorili, ampak pravila so zato, da jih včasih kršimo, kajne?

Naredim ga pa takole:
meso (plučno) dvakrat zmeljem, namesto jajca in olja gre notri industrijska majoneza, zaradi salmonele. Solim, popram, primešam dobro gorčico, sesekljan zelen peteršilj, kapre, kumino v prahu, majaron, lovor, baziliko, šalotko ali čebulo (to kar zmeljem zraven mesa). Noter sodi tudi rdeča paprika, ki daje barvo. Fileti so v mojem receptu samo za dekoracijo na krožniku.

Je zelo dober, barva pa je rjavkasto rdeča. Delala ga bom jutri in se ga prav veselim Mnjammm.

Na 1kg mesa gre

Pol sveže čebule
ena kisla paprika
4 kisle kumarice
8 pekočič faferonov
velika žlica zenfa
velika žlica ajverja
velika žlica rdeče paprike v prahu
En rumenjak
Česev v Prahu (2 kavne žlice ali več)
Poper
1dc olja
ena konzerva inčunev
1 velika žlica kapre

Vse to na mikser zmešam in potem ročno vmešam v meso, ki je dvakret zmleto! Delam ga iz navadne govedine in ni nič slabšega okusa kot pljučna! Po možnosti beli krajec!
Lp Blanka

Kar pike dobim, ko slišim komentar, da je tatrc iz navadne govedine enak kot iz pljučne. Prvo, to sploh ni tatrc, drugo pa tvoj recept je KR NEKI. Sori, ajvar v tatarca je katastrofa. Pozabila si še bistveno sestavino in to je konjak. Brez konjaka ni tatarca.
No sicer pa ti itak ne delaš tatarca, ampak mleto govedino s tisoc in eno začimbo. Bruh.

ojoj noooooooo,

POPOLNOMA SE STRINJAM S TABO

haha,lovor v tatarcu pa sj nisi resnhaha

Hm..tatarec s kislo papriko in ajvarjem – NOT!!!
Prvo kot prvo; drugo meso kot pljučna NI sprejemljiva! Druga stvar, nobenega česna, lovorja in podobne navlake..

V tatarski biftek gre:
kisle kumarice, kapre, inčuni(fileti), čebula, peteršilj, mleta rdeča paprika, gorčica, majoneza, konjak, sol, poper, feferoni ali tabasco

To je to.
Stara šola…

Meso kvasite v olju najmanj 1 teden in potem ga lepo dajte mesarju, da ga zmelje. Ko zmešate vse sestavine skupaj, ga v posodi premažite z oljem, da se ne izsuši in čez noč pustite v hladilniku. Šele naslednji postane pravi…po okusu in barvi. Barva se “naredi” zaradi paprike in oksidacije mesa.

Zelo dober tatarski biftek narediš po tem receptu..
1kg dvakrat mlete pljučne ali stegna
3 velike žlice zvezda majoneze
1 žlička soli
1/2 žličke popra
1 žlička mlete sladke paprike
1/2 žličke pekoče paprike
1/2 zelo drobno sesekljane ne prevelike čebule
1 Veliko žlico na drobno sesekljanega peteršilja
1 malo žlico kapre
1/3 male žličke mlete kumine
3 sardeline filete
1/2 male žličke majarona
1/2 male žličke bazilike
2 male žličke zemfa ( ETA )
Sestavine deni v multipraktik in jih sekljaj vsaj dve minuti
Postrezi z vročim toustom in putrom(če tega nimaš pa margarino)
kot dodatno pa postrezi še z trdo kuhanimi jajci,kislimi pekočimi fafaroni in kislimi kumaricami
(ETA)
Pa dober tek

Tatarski biftek

500g pljučne
3 rumenjake
80g čebule ali šalotke ( zelo drobno sesekljane)
2 žlici pikantne gorčice
3 žlice olja
1 žlica soli
10 kapljic tabaska
1/2 žlice worcester omake
1 žlica kečap ( ni obvezno)
1 kisla kumarca ( zelo drobno sesekljane)
2 žlici kaper ( zelo drobno sesekljane)
1 kozarec konjaka (0,03-0,05l) lahko tudi vodko ali viski

zraven še lahko dodamo inčune, peteršilj, poper…
Rdeča paprika po mojem okusu nima kaj iskati v bifteku in je samo barvilo za slab kos mesa v bifteku in tudi v nobenem kuharskem receptu boljših kuharjev je ni zraven.

Jaz meso zmeljem 2x in potem vse ostale sestavine zmešam skupaj in nato ji dodam mesu in ga na rahlo zmešam z vilico.

Če nimate problema z barvo bifteka in vam je pomemben samo okus pa lahko vse sestavine zmeljete z mlinčkom za meso ali multipraktikom: čebulo, kumarce, kapre… okus je še boljši samo barva je siva od soka čebule.
Dober tek.

sam ne si mislit, da si pa ti kakšen vrhunski recept dal, ker kečap tud ne gre, peteršilj pa še manj !

zamrznjeno pljučno nastrgaš na roke z nožem… začiniš, pa pustiš pacat 12 ur na hladnem
zraven maslo in opečen kruh ter čebula in feferoni za spicy žmah

v tatarca nikakor ne pašejo kumarce. se pa o tem, komu kaj paše, itak naj ne bi pregovarjalo.
in ja, meso lahko uporabiš tudi drugo, ne samo pljučno, naj bo čim bolj lepo – tako ali tako pri pripravi odstraniš vse žilice in večje delčke, da ne motijo pri jedi. pa še nekaj vsem : ne primerjajte sviojega tatarca s kupljenim, ker je (bo) vaš, doma narejen, sigurno boljši ! še enega kupljenega do sedaj nisem uspel dobiti pod zob, ki bi bil tist, ‘ta prav’, ki ga znam le sam narediti – vsi imajo ali napačno barvo, napačne sestavine in posredo okus (ali pa mešano vsega po malem).

New Report

Close