Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek “TEDENSKE SLIKE” – Ljubljana, sreda 3. oktobra 1917

“TEDENSKE SLIKE” – Ljubljana, sreda 3. oktobra 1917

Malo zgodovine iz leta 1917

List, “TEDENSKE TRIBUNE” — iz 3. oktobra 1917, št. 40, je na strani št. 469, 470, 471 zapisal:

———————– J u g o s l a v i j a . —————————–

Te dni so prinesli ljubljanski dnevniki sledečo izjavo:

1.) Podpisani zastopniki Slovencev izjavljamo, da se solidarno pridružimo državnopravni deklaraciji Jugoslovanskega kluba z dne 30. maja t. l. Po našem živem prepričanju je bodočnost habsburške monarhije mogoča le na načelu resnične svobode narodov, a bodočnost našega naroda le na čelu z d r u ž e n j a S l o v e n c e v , H r v a t o v , in S r b o v , ki prebivajo v naši monarhiji. Oboje, svobodo in edinstvo, pa more našemu narodu zagotoviti in ohraniti le samostojna, na načelu samoodločbe narodov zgradarja, ki vse meri na to, da bi se čimpreje končalo to strašno klanje in bi zopet zasijala narodom zlata zarja miru in lepše bodočnosti.

V Ljubljani, dne 15. septembra 1917.

Dr. Anton Bonaventura Jeglič l.r. knezoškof ljubljanski.
Prelat Andrej Kalan l.r. stolni kanonik.
Dr. Josip Gruden l.r. stolni kanonik

Za slovensko ljudsko stranko:
Dr. Ivan Šušteršič l.r. t. č. načelnik stranke.

Za Narodno-napredno stranko:
Dr. Ivan Tavčar l.r.
Dr. Karel Triller l.r.

Za Slov. kat. delav. demokracijo:
Mihael Moškerc l.r.
Franc Vidil l.r.
Anton Žnidarašič l.r.

Ljubljanska deklaracija z dne 15. septembra je vzbudila v vseh krogih našega naroda najboljši vtis in splošno pritrjevanje.
Izjavi se principielno pridružujejo tudi ostale organizacije in stranke.
Štajerska narodna stranka, kot zastopnica naprednega Slovenstva v severni jugoslovanski pokrajini, iz celega srca pritrjuje v njej izraženi zahtevi po svobodi in ujedinjenje vsega našega naroda; ravnotako se pridružuje patriotičnemu apelu voditeljev krajinskih Slovencev na nositelja cesarske krone, v katerega pomoč se zanašajo pri uresničevanju jugoslovanskega edinstva.
V znamenju pravice mora mir pripeljati tudi našemu od usode toli preganjanemu narodu zlato zarjo srečne bodočnosti.
Tržaško polit.društvo “Edinost” je izjavi tudi pritrdilo. Ker so se tržaški Slovenci v resoluciji, sprejeli na občnem zboru pol. društva “Edinost” dne 28. avgusta, tudi postavila na stališče deklaracije Jug. kluba in “Narodno-napredna stranka” po svojih somišljenikih obsezata tudi Koroško, , Štajersko in Goriško, je s tem podana s o l i d a r n a m a n i f e s t a c i j a v s e g a n a r o d a v smislu deklaracije in je ovrženo morebitno natolcevanje, kakor da ne bi bila deklaracija izraz volje našega naroda.

Tudi goriški narodni Slovenci iskreno pozdravljajo manifestacijo kranjskih slovenskih politgičnih voditeljev ter se kar najodločnejše pridružujejo vsenarodnemu jugoslovanskemu programu; izraženem v dunajski deklaaraciji. V muki in trpljenju vojnega časa vidi naše goriško ljudstvo vzhajati zarjo narodne svobode, ki nam prinese združenje Slovencev, Hrvatov in Srbov.
S posebno vnemo pritrjujejo goriški Slovenci mirovni stremljenju, katerim je dala mirovna nota papeža Benedikta XV. nove mogočne pobude.

V ljubljanskem dopisu pravi graški “Arbeiterwille”: Z izjavo za državnopravno deklaracijo Jugoslovanskega kluba s o g l a š a v p r i n c i p u t u d i j u g o s l o v a n s k a
s o c i j a l n a d e m o k r a c i j a .

Z v semi silami svoje mlade duše hrepeni naš narod po življenju. Iz globin svoje žalostne preteklosti, iz brezdna svoje mukotrpne sedanjosti gleda v zarjo srečne bodočnosti. Odkar so njegovi izvoljeni zastopniki na Dunaju pred vsem svetom podali svojo znamenito zgodovinsko deklaracijo, ve naš narod, kje je ž i v l j e n j e, po katerem hrepeni. v združenju z brati Hrvati in Srbi v samostojno, neodvisno, na podlagi in pravu samoodločbe zgrajena jugoslovanska država je za Slovence življenje — extra Jugoslaviam non est vita, i z v e n J u g o s l a v i j e j e v s m r t . Izven Jugoslavije postanemo žrtev mogočnih sosedov in nasprotnikov, izkrvavlkjena , izmozgana in izmučena bo naša ljubljena domovina kakor Izveličarjev plašč, ki si ga bodo delili Pilatovi hlapci.

Tega se zaveda ves naš narod, ZATO navdušenje, ki ga je vzbudila jugoslovanska deklaracija ni bilo le izraz globoko vkoreninjene ljubezni do rodnih jugoslovanskih bratov, bilo je tudi izraz onega treznega preudarka, ki v idejalnem poletu ne izgubi tal resnične realnosti, Jugoslovanska deklaracija je postala credo našega naroda, njegova nacijonalna veroizpoved, temelj njegove politike, realen načrt njegove bodočnosti. Ni ga poštenega Slovcenca, ki bi danes ne pritrjeval, če pravimo: N a š n a r o d ž i v i i n u m r j e z j u g o s l o v a n s k o d e k l a r a cv i j o .

————————————————————————————
P.s.
Takole smo se Slovenci združili z Jugoslovani, tega tukaj vsi pisači ne vedo!

Če so se želeli združevati s Hrvati in Srbi so bili sigurno sami partijci. Evo, da je res:

Partijci so raje nadgradili diktaturo v totalitarizem-enopartijski sistem enega človeka. Mogoče bosta v svojih učbenikih prebrala ali pa našla tudi zapis o dveh državah SHS oz. ena se je imenovala kraljevina SHS. Mogoče bosta tudi prebrala kako so nategnili slovence v pomladi narodov in to ravno s pomočjo naroda ki je isto storil tudi nekaj desetletij kasneje. Pravijo , da se zgodovina tako ali drugače ponavlja in Pahorjeva pot je ravno to.

nova
Uredništvo priporoča

To si pa odlično zapisal!!! Upam, da bodo tisti, ki jim je to namenjeno razumeli tvoje stavke!

o kakšni dveh SHS ti to? bi morda bil malo bolj jasen (enako tudi za pomlad narodov) Vem samo, da so v vsako združbo ponavadi vlekli prav tisti, ki jih predstavljate za najbolj zavedne.

boss, pozdravljen!

Hahaha, boss dobro veš, zakaj sem zapis iz “TEDENSKE SLIKE” napisala tukaj!
Hja, nadgradili z …………
Slovenci so bili diktature navajeni v svoji tisočletni zgodovini, od katere “partije” že?
To so nam opisovali znani slovenski modreci, Primož Trubar, pa še mnogi drugi, tudi dr. France Prešeren, Ivan Cankar, za slednja dva, sem večkrat ne dolgo nazaj slišala kritike, od naših presvetlih. Ivan Hribr, nekdanji župan Ljubljane, je v visoki starosti, v času druge svetovne vojne raje izbral prostovaljno smrt,“skok v Ljubljanico”,kakor da bi sprejel nemogoče pogoje okupatorja. Nekateri so pač služili okupatorju. Žal!
Pišeš:
Zgodovina se ponavlja, ja, to sem že velikokrat napisala tukaj. Žal se iz nje nismo nič naučili! Mnogi jo ne poznajo, pa bi jo morali!!!

Hahaha, kraja “nickooooov” :-)), se pa tudi nadaljuje!

Priporočam tistim, iz “Co”, kjer tudi mene uvrščajo desničaraji, da počnete, kradite, enako kot delajo oni.
Če eni lahko naj še drugi! Tisti pa, ko ima možnost videti IP št., pa naj bo dosleden do vseh enako!!! Pa brez zamere! :-))
Jaz, bom pa pisala, kolikor še bom z registriranim nickom, kot sem do sedaj!

boss, še to:
V tem listu “TEDENSKE SLIKE”, ki je izšel v času prve svetovne vojne, je mnogo slik, kako so stanovali naši junaški branilci soške fronte.
Kaverne v skalovju pod Tolminom. Laške pozicije pred njihovo fronto. Zavzete laške pozicije ob železnici v Gorici. Porušeni most čez Sočo pri Tolminu. Porušeno Vogersko za soško fronto. Kakšne jame izkoplje v kraški kamen težka granata. Pa še mnogo drugih slik je objavljenih iz takratnega hudega časa.

Mnogokrat poročajo, da izkopljejo kakšno granato iz tistegas časa, tudi danes zjutraj so po radiu.

Še: Nekaj poudarkov iz zgornjega pisanja, iz “TEDENSKE SLIKE”, z dne 3. oktobra 1917:

Z vsemi silami svoje mlade duše hrepeni naš narod po življenju. Iz globin svoje žalostne preteklosti, iz brezdna svoje mukotrpne sedanjosti gleda v zarjo sreče bodočnosti. Odkar so njegovi izvoljeni zastopniki na Dunaju pred vsem svetom podali svojo znamenito zgodovinsko deklaracijo, ve naš narod kje je življenje, po katerem hrepeni.
V združenju z brati Hrvati in Srbi v samostojno, neodvisno, na podlagi in pravu samoodločbe zgrajena jugoslovanska država je za Slovence življenje — extra Jugoslaviam non est vita, izven Jugoslavije je smrt.

Izven Jugoslavije postanemo žrtev mogočnih sosedov in nasprotnikov, izkrvaljena, izmozgana in izmučena bo naša ljubljena domovina, kaakor Izveličarjev plašč, ki si ga bodo delili Pilatovi hlapci.

Tega se zaveda ves naš narod, ZATO navdušenje, ki ga je vzbudila jugoslovanska deklaracija, ni bilo le izraz globoko vkoreninjene ljubezni do rodnih jugoslovanskih bratov, bilo je tudi izraz onega treznega preudarka, ki v idejalnem poletu ne izgubi tal resnične realnosti.
Jugoslovanska deklaracija je postala credo našega naroda, njegove politike, realen načrt njegove bodočnosti.

Ni ga poštenega Slovenca, ki bi danes ne pritrjeval, če pravimo:
Naš narod živi in umrje z jugoslovasnsko deklaracijo.

____________________________________________________
P.s.
Ivan Hribar, je živel v času prve svetovne vojne, zadeve so mu bile znane. Mogoče pa iz treznega preudarka ni sprejel okupatorjevih pogojev? Verjetno je slutil, da bo slovenski narod pogubljen, če zmaga okupator!

prababi———–kako pa veš, da je Ivan Hribar naredil samomor. Jaz ne bi bil siguren, da bi v taki starosti nekdo naredil samomor. Z obzirom na to, da je bil že župan Ljubljane, je lahko bilo tako, da so ga sunili čez most sami komunisti, potem pa obelodanili, kakšen junak je bil !!!
Imaš za to trditev kakšen koli verodostojen dokaz ?! Ga ni, kaneda ?!

Tako je pisalo na depeši, kaj jaz morem?!

valovi – – – – , če bi ti kaj prebral, bi kaj vedel, ker nič ne bereš, ne veš NIČ!

Prepisuješ, ko te berem, vidim, kot bi brala “MATJAŽEV GLAS!” V tem listu prebiraš prav take neumnosti, kot jih pišeš ti! 17.julija 1948, je izšla 8-ma številka.
Na drugi strani, na koncu piše:
“Ko prebereš list, ga daj skrivaj od rok do rok med zanesljivimi. Matjažev glas je tolažba trpečim in nada zasužnjenim Slovencem, ki čakajo na odrešitev!”

Preberi temo, ko jo imaš pred nosom! ” TEMA O IVANU HRIBARJU!

prababi———— mislim, da bi za tebe bilo bolje, če greš s svojimi vnuki malo na špancir na titovo ulico, pa jim malo razkaži kaj je od vaše juge ostalo !!! Samo še tabla z napisom in vaši spomini, ki so za vas samo kazen in križ, ki ga nosite in ga boste nosili vse težje do vašega kraja !!!

Valovi in podobne ovce oz bedaki, ker je to žalitev za ovce! Ma kdo si ti, da boš koga komandiral in pošiljal??? Najprej poskrbi, da bo v tvoji prazni glavi vsaj malo pospravljeno! Kako te ni sram, šmrkavec!!! Pokaži samo eden podobni primer po celem svetu, da se tako govori o boju proti okupatorju in boju za svobodo, kot si ga dovoliš ti! Gre seveda za žrtve in ne za neko idejo in opcijo ker ti ta ne bo nič naredila, pa naj bo to komunizem ali kaj drugega. To ti storijo samo ljudje in tudi vojno so zakuhali ljudje, kar pa je največji zločin! In TA NAJVEČJI ZLOČIN TI S POMOČJO PEŠČICE PAJDAŠEV STALNO ZAGOVARJAŠ!!! Torej si kaj od človeka??? Nič prav nič in še manj kot nič in nikdar kaj več od tega ne boš!
Pogosto se poslužujete kraje imen, poleg vsega drugega seveda in očitno si s tem predstavljate, da boste tako uveljavili svoje bolne blodnje in želje. Delujete po starem sistemu, ki se ga zavzeto držite, identifikacija, izolcija, likvidacija!!!??? Ne zanima vas, da je bila oseba na določeni funkciji izvoljena s strani naroda z VEČINO. Vam ki ste res pristaši neprestane diktature to le služi za nadaljne blatenje, ker vam kultura in osnovna ravila obnašanja ne pomenijo nič!
Zato prenehaj se igrat s ćustvi ljudi! Da so se povojni poboji in vse kar je zraven zgodili, si KRIV ti in tebi podobni. V to si se že velikokrat prepričal in vedno se boš.
Prej ko ti bo kapnilo, da nisi vreden, da hodiš in tlačiš to zemljo prej ti bo odleglo!!!

Moje racionalno mišljenje je skrčeno na minimum.

dohtar——— Tvoje neracionalno mišljenje je maksimalno !!!

Ustavarili ste totalitarizem, ki ga svet obsoja kot zločinski !!! TO JE DEJSTVO !!! vse drugo so še samo nianse !!!

No boom to pa si me razočaral. Ti ki ja vse veš pa ne veš nič o obstoju dveh SHS držav! Verjetno za to ne, ker je bila prva država Slovencev, Hrvatov in Srbov ,pa to za tvojo dušo ni sprejemljivo pa še Beograd ni bil glavno mesto.

Prababi- glede na to, da si še dobrega zdravja pa raje pojdi na sprehod po poteh soške fronte kot pa da gledaš slike. Društvo ki skrbi za ohranjanje zgodovine je pot zelo dobro pripravilo tako da si lahko iz prve roke predstavljaš kje se je to dogajalo, povabilo velja tudi za ostale.

Če govoriš o SHS, ki je trajala slaba dva meseca in potem o Kraljevini SHS, potem OK. Ampak tu gre za dve države pribl. toliko kot če bi kaj ratalo iz mokrih sanj o novi Republiki. Pravzaprav bi bilo zelo podobno. Najbrž bi na vrhu tudi imeli nekoga, ki bi bil skoraj kralj :-)))

Ustavarili ste totalitarizem, ki ga svet obsoja kot zločinski !!! TO JE DEJSTVO !!! vse drugo so še samo nianse !!!”
Valovi, saj vsi vemo, da ne veš kaj mlatiš! Ampak kjerkoli na svetu boš prišel s to izjavo, ti bodo ČISTO POVSOD povedali, da so takratni totalitaristi lahko več kot upravičeno ponosni proti temu totalitarizmu, ki je tebi tako všeč in ga tako podpiraš. Meni se sicer to od tebe ne zdi nič čudnega, ker lopov ne bo delal drugega kot kradel! In to je to!
Sedaj pa mi ti navedi SAMO EDEN dokaz, daje to res kar praviš, razen tiste deklaracije, ki si jo lahko vtakneš v rit. Okupatorji in dpmaći izdajalci NIKDAR niso imeli in ne smejo imeti pravice, da kogarkoli obsojajo!!! In tukaj se vse tvoje laži in prenevedanje razgalijo in pokažejo kakšen revež si!!!!

boss,
dober večer!

Hahaha, veš, da sem, še kar pri zdravju! Si mi mogoče “fouš”?

Sem že mnogo prehodila, ne samo prevozila.:-) Tudi bolnico Franja sem že nekajkrat videla, od blizu. Nekateri so bili zelo, zelo proti, ker so jo obnovi. Takrat nisi bil nič proti takim neprimernim izjavam! Tudi mnogim obeležjem NOB, po Sloveniji sem se že poklonila. Bila tudi v Dravogradu v mučilnici gestapa. Pa še na raznih krajih tistega konca, upam, da so ti poznani!?
Dobro vem, da so imeli na tistem koncu veliko ovaduhov, nemčurjev. Mnogi pa pišejo, da tam niso imeli domobrancev. Ni važno kako so se imenovali, žalostno je bilo, da so izdajali. Tudi Karli, je končal pod streli – Karel Destovnik Kajuh.
Tudi v temi “BOROVNIŠKI VIADUKT”, sem pisala o dveh “nemčurjih”, ko sta bila v ljubljanski pokrajini in po nedolžnem ovadila žrtve. Kakšno trpljenje so doživljali, lahko prebereš tam, če še nisi. Tebi tako branje ne paše! Mnogokrat, si me opozarjal, naj neham pisati! Dobro pa veš, zakaj pišem! Naj se bereta obe plati, obe strani! Nimam nobene koristi od tega, prste si pa razmigam.:-)
Tudi tole temo iz “TEDENSKE SLIKE”, sem pisala zato, ker mnogi ne vedo nič iz tistega časa.
boss,
ne dolgo nazaj sem brala “Naš pogovor”, z Mitjem Šipkom, koroškim partizanom, tehnologom, kulturnikom in dobitnikom Severjeve ter Kidričeve nagrade. Z njim sta se pogovarjala Samo Šavc in Jožica Hribar. Mitja Šipka gotovo poznaš, vsaj upam, da ga!?
Vprašanje Šipku, se je glasilo: “Tudi na Koroškem je gestapo med borce vrinil izdajalce in povzročil nezaupanje, kar naj bi močno načelo odnose med borci. Ste to občutili?
Šipkov odgovor: “Ovaduhi so tudi na Koroškem povzročili tragične zgodbe. Že leta 1943 je bila na binkoštno nedeljo izdana skupina borcev, ki so prihajali iz akacije na Peci in so si za mesto počitka izbrali Vužnikov graben v Šentanelu. V napadu policije in gestapa so obležali štirje mrtvi borci, le enemu je uspelo zbežati. Padel je pozneje na Libeliški gori, kjer je danes spominska plošča. Sledila je gestapovska racija in pet krajanov okoli kmetije Vužnik je za vedno ostaslo v taborišču smrti, med drugimi oče in sin Vužnikove hiše,”
Še malo o mučilnici v Dravogradu:
“Pretresla me je zgodba prvi dan po koncu vojne, ko sem stopil v mučilnico gestapa v Dravogradu, da rešim dokumentacijo, ki pa je bila v celoti sežgana. Stopil se v kletne prostore, kjer so bile jetniške celice. Vsa vrata so bila odprta, nikjer pa nobenega živega človeka. Ko sem odprl vrata v zadnjo celico številka 5, je vame udaril smrad. Videl sem do pasu golo truplo ubitega jetnika, ki je imel popolnoma stolčen obraz, da ga ni bilo mogoče prepoznati. Gestapovci so ga nam namerno pustili za slovo.”

Ostalo žalostno branje si preberi v linku! Poišči pogovor z Mitjem Šipkom.
http://www.revija-svobodnamisel.si

Pa še drugič, o čem drugem.

Ti kar sama beri to “Svobodno misel”, ki je komunistično trobilo ZZB NOV Slovenije.

Če govoriš o SHS, ki je trajala slaba dva meseca in potem o Kraljevini SHS, potem OK. Ampak tu gre za dve države pribl. toliko kot če bi kaj ratalo iz mokrih sanj o novi Republiki. Pravzaprav bi bilo zelo podobno. Najbrž bi na vrhu tudi imeli nekoga, ki bi bil skoraj kralj :-)))[/quote]

Če, ako, morda, možno,…

Si ga dobil, leta 1945 namreč, Tita, kralja na belem konju.

—————————————

valovi, ——–
jaz pa tebi priporočam, da greš OVCE past, ker za drugega nisi sposoben!!!

Si in ostal boš LAŽNIVEC in OVCA, ki ne veš, da je ovca!

Iz zgodovine, ne veš nič!!

[/quote]

Ja, navada je železna srajca pravijo. Eni ne morejo iz svoje kože in si še kar naprej želijo kulta osebnosti. Najbrž tudi že iščejo primerno belo uniformo, ampak je včasih težko dobit tapravo številko :-)))). Njihova značilnost je tudi, da vsem drugim pravijo, da so komunisti :-)))))

valovi, ——— verodostojnih dokazov je veliko, žal, jih ne znaš prebrati, tudi če jih imaš pred nosom, jih ne vidiš!!! Da bi jih znal ti poiskati, pa ni govora!!! — Kaneda!!!

“pojt”
ti pa kar pojdi brati tvoje nedolžne ovčice, tudi nove člane sprejemajo v “NOVO ZAVEZO”!
NZ, je domobransko trobilo, ko že ves čas trobi, od leta 1945 dalje.
http://www.zaveza.si, evo tukaj je!!! Klikaj, križ kraž!

Pa še tale link si preberi, (malo počakaj, da se link odpre) http://sl.wikipedia.org/Katoli{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A1ka_akcija, so kar dobro sodelovali v drugi svetovni vojni in pospravljali nedolžne Slovence.
V linku imaš napisanega škofa Antona Bonaventura Jeglič, ta je v Sloveniji oganiziral “Katoliško akcijo”, že leta 1928. Imela je osem posebnih organizacij. Več preberi v linku.
Škof Anton Bonaventura Jeglič, je opisan tudi v prvem postu, “TEDENSKE SLIKE”, ZGORAJ!

Pa še tole: http://www.zbirka.si/katoliska-akcija/

Kaj so bili zmožni delati člani “Katoliške akcije”, si preberi v tem linku. Pa da veš, ti mladci, so se lahko sprehajali med vojno kjer so hoteli, imeli so dovolilnice!
http://www.mladina.si/tednik/200911/v_belo_gardo_so_novacile_zupnije

Pa še je robe, za enkrat imaš dovolj!!!

Ja, navada je železna srajca pravijo. Eni ne morejo iz svoje kože in si še kar naprej želijo kulta osebnosti. Najbrž tudi že iščejo primerno belo uniformo, ampak je včasih težko dobit tapravo številko :-)))). Njihova značilnost je tudi, da vsem drugim pravijo, da so komunisti :-)))))[/quote][/quote]

S to napako da Tito še črke k ni videl zato je raje ostal pri boljševikih ruske šole!

Pa še tole: http://www.zbirka.si/katoliska-akcija/%5B/quote%5D

Vsebine pa lahko dodajajo tudi vsi obiskovalci in tako pomagajo dopolnjevati bazo.

Raj za ta rdeče!! :))

New Report

Close