tekalna steza
Živjo. Začela sem hujšat. Stara sem 44 let 168cm, 105 kg. Imam zelo malo časa zase… Dobila sem možnost uporabljati domačo tekalno stezo. Sicer sem ves čas nekaj v pogonu, nisem pa športnica…Koliko mi priporočate min, ur, da hodim na dan… tako kot sem videla na TV, da hodijo tudi “loserji” in prav fino švicajo? HVALA
A bejžbež – če jo to stimulira, pa naj hodi po tekaški, ne po naravi, zakaj pa ne.
Nekaterim je nerodno zunaj “hodit, tečt in hujšat” na začetku, ko še nimaš tiste kondicije, ko ti vse buhne v glavo in si zariel ko kuhan rak. Zato gredo(mo) raje na tekaško stezo, vseeno bolje to, kot pa nič.. In tisto spremljanje porabe in kilometrine na napravi je še vendo bolje, kot nič. ko dobiš določenokondicijo, moč,ti pride v navado, potem greš pa v naravo ( hribčki, vpetine so potem zakon, samo kondicijo moraš pridobit najprej).
Avtorica, ja, tekaška steza, ampak hoja v klančnino-naklon si naštimat med 5 in 9 za začetek, potem stupnjuješ, čez mesec dva do 12. 15 naklona – intervalno nekaj minut, nato znižaš klančnino, da srčni utrip pade v intervalu, večino časa potem delat 115 in 120 udarcev na minutop – ne več; v tem intervalu telo kuri maščobe, vse kar je nad 130-140 udarcev na minuto, je preobremenjevanje za nekoga, ki je športnik “začetnik”; ko začne “hujšat”.
Pa uteži okoli gležnjev tudi pomagajo dodatno kurit – predvsem stegna rit se lepo oblikujejo.
Jaz sem tako – cca.6 mesecev – 25 kg minusa – 2x dnevno po cca 500kcal je bilj cilj samo na tekaču s hojo v klancec z menjavo naklona. Ne minutaža, kalorije, pa obvezno v intervalu cca max. 120 srčnih udarcev na minuto,
Potem pa še skupek ciljanih vaj ( hrbet, nadlaht, trebuh, stegna – z lastno težo, torej elastika, vaje na žogi in z žogo ( medicinka, terapevtska žoga). Brez osebnega trenerja, vaje poiskala lepo na spletu ( youtube), in je super šlo. Sem pa sedaj tudi približno tvoj EMŠO ( leto in pol starejša, shujašala pred 5imi leti, bre težav vzdržujem). Pridobivanje teže zaradi določenih zdravil in omejenosti gibanja ( sklepov).
Samo nekaj. Upam, da se zavedaš da s hojo ne boš hujšala. V bistvu je vse v pravilni, zdravi, manj kalorični hrani. Hoja pomaga za boljše počutje. (nekaj malega kalorij že gre, toda v uri samo za majcen kos kruha). Verjemi, če misliš s hojo hujšati, pa prehrano približno isto, ni šans. Sem hodila 10 dni dnevno od 25-40 km, pa nisem nič shujšala. Zakaj? Ker sem normalno jedla. Žal moraš , če želiš shujšati res zelo malo jesti. Vem, se sama vedno znova ubadam s preveliko težo, ker preveč rada jem.
Jaz sem začela predlani na jesen in sicer z eliptikom (dobila sem ga za rojstni dan). Imela sem kar nekaj kil viška, ampak najhujše je bilo počutje – kot bi bila 100 let stara in brez volje do čeasr koli. Z napravo sem dobila tudi polno “nasvetov” kako je to stran vržen in naj sam začnem hodit zunaj. Ne jih poslušat, ljudje znajo bit ful pametni, a se ne zavedajo, da ti s tem ubijejo še tisto malo volje.
Ti samo začni. Tvoji začetki bodo odvisni predvsem od tvoje kondicije. Za začetek začni z nekim srednjim tempom hoje cca. 30-45 minut, da vidiš pri čem si. Ko boš prišla bolj do kondicije pa še intervali s tekom.
Samo ne obupaj – bolje pol ure kot nič, ker ni časa za dobro uro. Če imaš v bližini TV pa lahko izkoristiš še prijetno s koristnim.
Za kakšen lep dela prost dan pa le pojdi v naravo.
Če ima tekalna steza to možnost, si jo nastavi poševno navzgor, da boš hodila v klanec, hitrost pa prilagodi svoji zmožnosti – čim hitreje, da bo hitra hoja v klanec, vendar ne tek.
Poleg hoje ti priporočam tudi take vaje, ki ti vzamejo 20 minut: Vaš link
Jaz sem 4 leta starejša od tebe in sem imela tvojo težo pred 2 letoma. Sedaj imam 80 kg, letos pa nameravam priti na 70 kg. Še vedno ne tečem in niti ne nameravam, ker se mi tek ne zdi zdrav za moje kosti. Veliko pa hodim v hrib (hitra hoja!) tako v fitnesu kot v naravi in izvajam HIIT vaje (glej video), pri katerih dam res vse od sebe. Vaje so kratke, a jih moraš res intenzivno delati, do konca svojih zmožnosti. Ne se bat pretiravanja, ker v tistih 30-ih sekundah ne moreš z nobeno vajo pretiravati.
Tudi jaz ti priporočam hojo navkreber, če ima tvoj tekalnik incline funkcijo. Tek je pri tvoji teži prebrutalen za telo, vendar lahko sčasoma dodajaš na nekaj minut hoje minuto lahkotnega teka v tempu 5 ali 6 mph, s čemer na kratko poženeš “pumpo”. Ne forsiraj, dokler nimaš kondicije, ker je lahko nevarno. Čez zimo (tri do štiri mesece) utrdi kondicijo, da boš z lahkoto prehodila eno uro po zmernem tempu na polovičnem nagibu ali pol ure pri maksimalnem nagibu v počasnejšem tempu, nato pa prični kombinirat enkrat tedensko s hojo v hrib. Pri tvojih letih niti ne razmišljaj, da bi prešla na tek, ker tkiva nimajo več takšne regenerativne sposobnosti kot v mladih letih, hribolazenje pa te lahko držali pri kondiciji, pri zmerni teži in pri zdravju praktično do smrti. Ne rabi to bit nek hud vzpon, zmerna klančina do ene ure in si na konju.
Obilo veselja in uspeha