Najdi forum

tekoč datum v excelu?

Ali ve kdo, kako bi v tabeli (Excel) nastavila, da mi v določenih celicah vedno prikaže tekoč datum?

Oziroma še boljše… Ali ve kdo, kako v Excelu “nastaviti” celice tako (najbrž preko kake funkcije), da utripa oz. se z rdečo obarva celotna vrstica (skratka spremeni font ali ozadje celice), v kateri podatki več niso aktualni? Se pravi: v tej isti vrstici bi imela napisan datum (rok) in bi celotna vrstica začela utripati oz. se obarvala, ko bi manjkalo še npr. 14 dni do tega roka. V bistvu bi mi to služilo kot nek opomnilnik, da je treba zadeve preverit oz. spremenit… Ali je to sploh v excelu mogoče? Če ni, kje bi kaj takega bilo mogoče?

Hvala pa za vse nasvete…

A ni tekoči dan in ura

=NOW()

današnji datum:

=TODAY()

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Utripanje ravno ne, lahko daš pa debelo rdeče in uokvirjeno. to dosežeš z “pogojnim oblikovanjem”, ki ga najdeš pod Oblika – pogojno blikovanje.
Narediš pa takole:
Primer: v stolpcu A imaš datume posameznih dogodkov, v B pa dogodke.
označiš oba stolpca in izbereš pogojno oblikovanje in izbereš pogoj “Formula je … =A1

Da ti vrstica utripa in se ti obarva drugače je v excelu mogoče le, da bi morala zato napisati makro. Ker pa je makro zapleteno napisat ti bom pomagal napisat z funkcijo, ki bo v dodatnem stolpcu.

Predvidevam da imaš v prvem stolpcu (stolpec A) vpisan datum in v drugem (stolpec B) opis opomnika. Vstavi pred stolpec A prazen stolpec. V celico A1 vpiši naslednjo funkcijo:

=IF(B1=0;””;IF((NOW()+14)>=B1;”PAZI”;””))

Celici A1 lahko določiš barvo in vrsto pisave (naprimer: rdeče, bold…) in nato jo skopiraš v stolpcu A za koliko vrstic v globino pa je odvisno koliko opomnikov si boš vpisala.

Opis funkcije: funkcija preveri če je sosednja celica prazna ali če je vpisani datum manjši kot je današnji datum+14 dni “NOW()+14”. 14 lahko zamenjaš in je odvisno koliko dni vnaprej bi rada da te opozori.

Sedaj boš imela v stolpcu A “opozorilo” v stolpcu B “datum” in v stolpcu C “opis opomnika.

Upam da je to to.

Če pa potrebuješ samo opomnik ti svetujem, da si namestiš kakšen brezplačen program kot je Kana Reminder.

LP

Evo, do funkcije NOW in TODAY sem tudi jaz že prišla, ampak sem mislila, da moram v oklepaje kaj vpisati (kaka sklic ali podatek, kot to ponavadi funkcije zahtevajo). Torej to zdaj funkcionira.

Pogojno oblikovanje bom še vsekakor poskusila (po moje ne bi smelo biti težav – sicer bom pa pač še enkrat vprašala 🙂 ).

No, tista varianta z opozorilom PAZI v sosednjem stolpcu je pri meni že funcionirala, ampak z nastavitvijo datuma pa mi še ni šlo.

Evo, pa sem se spet nekaj novega naučila – naj še kdo reče, da so na internetu samo nekoristne stvari 😉 :)))

Hvala vsem skupaj še enkrat.

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close