Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek telefon in jecljanje

telefon in jecljanje

Že od svojega 4. leta se borim z jecljanjem. Včasih bolj včasih manj uspešno. Zadnje čase imam spet eno težjo fazo, tako da hudo jecljam. Posebno me to ovira v službi saj se izogibam telefonskim pogovorom in me sodelavki zato gledata postrani. Zanima me ali je na tem forumu katera sotrpinka in kakao si pomaga.

Tudi sama imam govorno napako že od 4. leta dalje. Zaradi tega sem 10 let hodila k logopedinji, ki me je med drugim naučila tudi avtogenega treninga. Še vedno pa pridejo dnevi, trenutki, ko čisto “zatarokiram”. Tudi sama sem se izogibala telefonskim pogovorom v prvi službi. Če me ni nihče gledal in poslušal, je bilo vse ok, sicer pa poraz. Da ne govorim o travmah iz otroštva in najstniških let.
Torej, na tvojem mestu bi obiskala logopeda in se pogovorila v zvezi s tem. Mogoče ti bo predlagal tudi obisk pri psihologu (samokontrola pri govoru). Bolj kot boš odlašala, slabše bo.
Kar se tiče pa službe, ti pa svetujem, da ugrizneš v jabolko. Pa kaj, če imaš govorno napako. Veš, koliko ljudi se srečuje s tem “problemom”. Na začetku ti bo silno neprijetno, potem čedalje manj. Na koncu ti bo pa že “ravno”. In ravno zato, ker ti bo postalo vseeno, ti bo tudi jezik bolj gladko tekel. Ne razmišljaj toliko, kako, temveč kaj boš povedala, pa bo šlo.

Lp

Hvala za nasvet JaninaM, vendar ne pomaga. Sem bila že pri parih logopedih pa ni uspeha. Pri katerih črkah najpogosteje zablokiraš? Jaz pri b, p, t, pa tudi a mi dela težave.
LP

Zame je uničujoča kombinacija s črko R (npr. tri, pri, kri …) Ampak zanimivo je, ko berem hčerki pravljico. Če sva sami, jo preberem skoraj brez “zavor”. Pri meni je problem “publika”, ki mi ni tako domača. Se je prav dobro videlo na tečaju angleščine. Na začetku problemi, sedaj, ko smo se pa malo bolje spoznali, je bistveno bolje. In to samo zato, ker sem bolj sproščena in me ni več strah, ali bom “dobro” govorila ali ne. Doma sem pa tako ali tako znana klepetulja ali drugače povedano, moj moto je: kogar moti moje jecljanje, naj si zatisne ušesa in gre stran. Pa še nobeden ni šel.
Povej mi razlog govorne napake. Sama sem jo pridobila, ko sem zbolela za meningitisom (pa še desno uho je čisto gluho). Menda sem se morala znova začeti učiti govoriti. Me sploh ni nihče razumel (razen mami). Po 10 letih (1-2x tedenski obiski pri logopedinji Mateji Jenko) se je stanje bistveno (beri 95%) izboljšalo.

Povem ti. Vse je na psihi. Ko boš to “uredila”, bo zadeva stekla. Sem prepričana. To ne pomeni, da bo zadeva kar izginila. Gre za to, da se jo naučiš kontrolirati in s tem že prej poskušaš preprečiti. Npr. ko začutiš, da boš zatarokirala in te začne oblivati, se ustavi, globoko vdihni, se pomiri in šele potem nadaljuj. Pusti tiste okoli, ki te bodo na začetku zaradi tega malo čukasto gledali. Saj bi te tudi, če bi bila smešno oblečena, a ne. Ko se bodo navadili na tvojo govorno “drugačnost”, boš tudi ti lažje funkcionirala.
Sama dostikrat tudi kakšno šalo na svoj račun povem.

Torej, ZMOREŠ, MORAŠ IN BOŠ (večkrat na dan dobro pride, tudi pri ostalih stvareh).

Lp

Hello!

Nisem glih punca, pa vseeno. Jecljam od 8 leta dalje. Nekako v navalih prihaja, na osnovnišoli sem porabil 15min, da sem prebral eno stran v knjigi naglas in zraven poslušal smeh sošolcev. Potem sem šel k logopedu in sem s tistimi vajami nekako napredoval – mogoče za 10%. Potem sem prišel na gimnazijo in sem se odvadil, tako da sem pred vsako besedo, za katero sem slutil, da jo bom zajecljal, rekel PA!!! PA to, Pa matematika, Pa cigaret, Pa domača naloga,… Ampak to ni nikamor peljalo. No, sedaj,pri 23 semugotovil, da je najboljše zdravilo sproščenost, kajti fora jecljanja je, da misli prehitevajo govorne organe!!! POČASI GOVORI -NE HITI! Sej priznam, še vedno zajecljam, ampak opazno manj! Trenutno delam, kot pomoč računalniškim uporabnikom preko telefona – pa mi gre, se pravi je rešitev. Drugače pa svetujem nekaj stvari, ki dejansko delujejo!!!!!
1-kupi si kolebnico(s tem uskljajuješ svoje možgane)
2-ukvarjaj se s športom
3-priporočam obisk borilnih športov!!!
4-vitamini
5-zaupanje

LP LUKA

Luka: hvala za nasvete skušala bom biti bolj aktivna. Verjetno bo lažje. če si preusmerim pozornost.

JaninaM: Tudi tebi hvala za vspodbudo. Razlog za moje jecljanje pa je verjetno tortura za uporabo desne roke, saj sem levičarka. Me pa zanima še ena stvar in sicer kako shajaš s tiki ( sama ob blokih mežikam, kar še bolj pritegne pozornost na me)
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close