Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti telefonske številke in internet

telefonske številke in internet

Pozdravljeni!
Bom kr opisala situacijo, možno da je prepozno ampak takšne inf vedno pridejo prav.
Nekdo je dal mojo telefonsko številko na internet ( nek klepet 386 al kakorkoli že je) in napisal moje ime, mojo telefonsko ter da se prodajam itd, pač neokusno use skupaj. Ko so me ljudje začeli klicat in mi pisat sem pač obrazložila situacijo in tako so mi povedali kje točno so dobili mojo številko in tako sem prišla do te strani in ta oseba je pisala tudi meni. Zgledalo je, kot da ta oseba piše vsakemu ki pride na to stran, vedno isto besedilo. Jaz sem to sprintala, 1x sem celo odpisala nazaj da neha in pač kar pride zravn… To sem nesla na policijo, kriminalist je narediu zapisnik. Pokazala sem mu tudi sms sporočila ki sem jih dobila. Rekel je, da ko bo videl kaj lahko naredi, da me pokliče. Čez par dni dobim njegov klic, da oni ne morejo ukrepat, ker : dokler ne gre čez meje dobrega okusa da on ne more nič. Mislim, da že ko se je moja telefonska pojavla na internetu je šlo čez meje dobrega okusa, ko so me ljudje začeli klicat pa še dlje. Telefonske nisem imela v imeniku, tako da je to moral bit nekdo ki ga poznam.
Ampak kako zvedet kdo je? Zakaj niso na policiji nič ukrepali? Imam jz po zakonu pravico prit temu do dna, ali bi morala plačat komu da ilegalno opravi to? Ker glede na to, da sem odnesla dokaze na policijo bi morali ukrepat… Pa še to: ali je zdej že prepozno ( minilo je cca 1 leto od tega) da bi ugotovila kdo je?
Hvala za bilokakršne inf. glede tega. LP

Objava telefonske številke osebe z neresnično navedbo, da gre za prostitutko, je kaznivo dejanje obrekovanja: 159. člen Kazenskega zakonika (KZ-1): (1) Kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

To kaznivo dejanje se preganja na zasebno tožbo, kar pa ne pomeni, da ga policija ni dolžna raziskovati. Očitno imate težavo, ker ne veste, proti komu vložiti zasebno tožbo, zato bi vam morala pomagati policija. Je pa možnost identifikacije osebe tu zelo otežena, ker se lahko podatki o prometu od operaterjev pridobijo le v primeru kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Je bila lahko vaša telefonska številka pridobljena iz javnega imenika, baze podatkov delodajalca, baze podatkov uporabnikov spletne strani ali kaj podobnega? V tem primeru bi lahko zatrjevali, da je šlo za zlorabo osebnih podatkov, kar pa se preganja po uradni dolžnosti in lahko policija zahteva podatke o prometu. V tem primeru lahko prek policije dosežete, da se pridobijo podatki o komunikaciji, vendar le za 14 mesecev nazaj, torej je treba pohiteti. Namreč, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno, da se izvršuje ali da se pripravlja oziroma organizira kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti in je za odkritje tega kaznivega dejanja ali storilca potrebno pridobiti podatke o prometu v elektronskem komunikacijskem omrežju, lahko preiskovalni sodnik na obrazložen predlog državnega tožilca odredi operaterju elektronskega komunikacijskega omrežja, da mu sporoči podatke o udeležencih, okoliščinah in dejstvih elektronskega komunikacijskega prometa, kot so: številka ali druga oblika identifikacije uporabnikov elektronskih komunikacijskih storitev, vrsta, datum, čas in trajanje klica oziroma druge elektronske komunikacijske storitve, količina prenešenih podatkov in kraj, iz katerega je bila elektronska komunikacijska storitev opravljena.

Pozdravljeni

zanima me kako me lahko neko podjetje pokliče na mojo številko, ki ni registrirana in jo poznajo samo domači člani ( 3).
Ko pa hočem preveriti iz drugega telefona kdo naj bi klical se ne javi ali pa se izgovarjajo, da je bila številka podana preko interneta. Kako je to mogoče?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close