telesna okvara, invalidnost
Imam težavo. Sem brez zaposlitve, z 12 let delovne dobe, starost nekaj čez 40. Po poškodbi, seveda izven dela, sedaj čakam na odločitev kako in kaj, saj so nastopili zapleti med zdravljenjem, kar ima za posledico invalidnost oz telesno okvaro. Poškodba je bila na nogi, posledica sedaj je, da ne morem več voziti avta, šepam ter hodim lahko samo na zelo kratke razdalje.
Zanima me, če mi res ne pripada invalidnina/dodatek za telesno okvaro? Tako mi namreč vsi rečejo, da imam premalo delovne dobe, sedaj tudi ni varijante, da dobim zaposlitev.
Kaj svetujete, kaj naj naredim, če me res zavrnejo?
Spoštovani,
Invalidnina za telesno okvaro od uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2 (Uradni list RS, št 96/12) ne sodi več med pravice, določene s tem zakonom. Njeno urejanje se prenaša v predpise s področja varstva invalidov, ki bodo uredili postopke ugotavljanja vrste in stopnje telesnih okvar. Vse dokler ti predpisi ne bodo uveljavljeni, pa lahko zavarovanci še pridobijo pravico do invalidnine, vendar v omejenem obsegu in sicer le za telesne okvare, nastale zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Pri priznanju pravice se upoštevajo predpisi, veljavni do 31. 12. 2012.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.