Tema na poptv o prezgodnjih urah pouka na srednjih solah
trska, 05.11.2024 ob 18:50
In zakaj potem samomore vlacis v temo o zacetku prve solske ure?
Idiot. To ni bil komentar na prvo šolsko uro, ampak komentar na komentar nekoga, ki je pisal kako je bilo življenje včasih trše a so bili ljudje zato boljši. In jaz sem napisal, da so se več ubijali.
A si tako prizadet v glavo, da ničesar prav ne razumeš?
Ali imaš poškodovane možgane in te popolnoma zmede, ko ljudje v debatah zaidejo tudi v kaj kar ni neposredno povezano z temo?
Si že kdaj bil udeležen v debato s sočlovekom? Mater moraš biti ti osamljen in okolici čuden.
Anonimno 2392, 05.11.2024 ob 17:49
ohjoj, 05.11.2024 ob 17:39
uhjaja, 05.11.2024 ob 15:49
Avtorica Srednješolci pa kaj je s teboj?
Ali ti ni jasno, da zaradi vseh sprememb v organizmu najstniki ne morejo zaspati zgodaj. Zaradi takšnih kot si ti se potem otroci slabše razvijajo, ker imajo premalo spanja.
Poleg tega pa jih mnogo prenaša medvrstniško nasilje, potem pa še doma prenašajo tako zoprno babo kot si ti z vsemi očitki, ki jih imaš. Najstnikom se jebe za tak družinski čas, raje staršev sploh ne vidijo. Naj imajo vsaj zvečer mir, za kakšno igrico na računalniku, da pobegnejo od vse bede.
Ali pa se naj raje režejo po tvoje? Je zate bolje, da se id vsega stresa začnejo rezati? Od depresivnosti, ki je posledica neprespanosti, do vsega nerazumevanja in stresa, ker še časa zase nimajo, ko se jim šola in takšni kot si ti obesite za vrat?
V prejsnjih casih se ni noben rezal, ker ni bilo casa za afne guncat, ne za rezat, ne za medvrstnisko nasilje. Treba je bilo priti na cas v solo, doma pomagat na njivi ali v gospodinjstvu, pozimi prinest premog, drva, potem pa se urco ali dve delat za solo. Danes jih pa crkljate, strezete spredaj in zadaj, mladina vedno bolj lena in zahtevna. Ce pa ne dobijo, pa samopomilovanje in izsiljevanje. Bolj jih bos ujckala, bolj se bodo sami sebi smilili in bolj se bojo rezali.
In kaksne spremembe imajo najstniki v organizmu, ki jih mi nismo imeli, ko smo hodili spat med 9 in 10?
Vidim da si cel dan porabila, da si se sekirala zaradi mojih komentarjev. 😂
Če ti pišeš pod več vzdevki, ti bom tudi jaz pisal pod več vzdevki.
In toliko o temu, da imaš službo, ko si že pisarila v drugi temi, da greš v službo.
O starih časih pa tole; zdaj razumem zakaj je bila Slovenija na tretjem mestu po samomorih med vsemi državami sveta.
Res uspešna si pri dokazovanju svojega. 😑
Še dobro, da nas je kaj ostalo. Me pa zanima, od kod ti ta podatek? Pa kakšno stanje je zdaj, ko ujčkamo razvajena sonca?
Kaj ne znaš preko Googla si iskati informacij? Tako nesposoben? Si vsaj za statistiko že slišal?
Ne samo, da imaš dokumentarce na TV o času, ko je bila Slovenija na tretjem mestu po samomorih na svetu, še celo angleško govoreče videnje na you tubu iz tujine imaš o temu.
Malo razgledanosti ti ne bo škodilo. Ali pa morda želiš, da te Google naučim uporabljati?
stara formašica poglej, 05.11.2024 ob 18:54
Stara forumašica, 05.11.2024 ob 18:47
stara formašica poglej, 05.11.2024 ob 18:18
Stara forumašica, 05.11.2024 ob 18:09
stara formašica poglej, 05.11.2024 ob 17:55
Stara forumašica, 05.11.2024 ob 17:44
Pouk smo začeli ob 7:10, avtobus sem imela ob 6:05 – 6:10, odvisno od šoferja.
Pa smo bili ravno tako najstniki, z vsemi svojimi težavami in “težavami”.in spremembami v telesu.
Me veseli, da si imela potem kaj od dneva in si lahko preživljala kakovosten čas z družino, ker si prej prišla iz šole.
Nad nekaterimi najstniki pa v šoli sošolci izvajajo nasilje in potem morajo prenašajo še maltretiranje in nerazumevanje doma. Ali ne razumeš, da nujno rabijo zvečer nekaj časa zase, da se odklopijo in je to edina stvar, ki jih rešuje, da ne naredijo samomor?
Da imajo vsaj 2 urici časa zase, ko grejo starši spat in jih takrat nihče ne jebe v glavo.
Ali lahko razumeš to? Ali pa tega ne moreš razumeti, ker si imela prelahko otroštvo in te nihče ni pretepal in zlorabljal na razne načine?
Kot da včasih tega ni bilo…
No, telefonov, tablic in podobnega res nismo imeli, pa televizorjev v sobah tudi ne.
Sošolci so tudi takrat ponekod izvajali nasilje, nekateri so ravno tako doživljali maltretiranje in nasilje doma.
Pri nas smo bili na srečo normalna družina in sem odraščala brez strahu pred starši.
Pa učitelji so takrat za razliko od zdaj precej lažje dali enko, grajo, popravca in tudi koga na popravcu vrgli.
Mi smo dobili v treh letih 5 ponavljalcev, 7 ali 8 smo jih izgubili, nekaj se jih je prešolalo.
Končalo nas je srednješolsko izobraževanje 7 manj, kot pa nas je v prvem začelo (pa sem že upoštevala vse, ki smo jih izgubili in dobili).
Lep komentar si napisala. Se strinjam z vsem.
Tudi vidim, da sem prav predvideval, da te v šoli niso pretepali in te doma starši niso maltretirali in psihično zlorabljali.
Zato te tudi ni motilo, da si popoldne preživela s starši.
Zato me verjetno tudi razumeš, ko pišem o temu, da tisti učenci, ki so žrtev medvrstniškega nasilja in takšnih je danes veliko, in ki jih poleg tega še zlorabljajo doma, komaj čakajo čas, ko bojo imeli vsaj malo miru. Vsaj malo miru, da se jim ne zmeša. Vsaj kakšna urica, ko jim nihče ne vsi na vratu. Ko se lahko odklopijo.
Za to ponavadi najdejo čas zvečer. Brez tega bi marsikateri najstnik storil samomor ali se poškodoval. Ali pa za padal v kakšno samouničevalno vedenje.
Si ne zaslužijo trenutka, ko jih nihče ne zlorablja?
Medvrstniško nasilje je obstajalo tudi včasih, ne samo zdaj.
Nefunkcionalne nasilne družine so obstajale tudi včasih, ne samo zdaj.
A to ni razlog, da bi bili vsi otroci v šoli do popoldneva.
Pa še to – včasih smo morali doma narediti še kaj več kot pa dela večina otrok zdaj.
Zdaj se npr hiše ogreva s kurilcem, toplotno črpalko, plinom, včasih pa smo pomagali razžagovati drva in spravljali premog v kurilnico.
Pa zdaj prefrezamo vrt s frezo, včasih smo vse prelopatali in pregrabili.
Brez debate.
Žal mi je, če si imel težko otroštvo, a ne smeš posploševati, da je povsod tako.
Ta pravemu govoriš. Meni ki si še vedno kurim z drvi, ki si jih nažagam. In vrt si obdelujem z krampom, lopato in motiko.
In povem ti, to ni nič takega!! Nič težkega. Če si mi to za primer, dala pa res ne veš kaj je težko življenje.
Mnogo najstnikov je samomorilnih z razlogom, ker prenašajo hude psihične zlorabe. Pojma nimaš koliko je nasilja. In rabijo zvečer čas da se odklopijo. Poleg tega zaupajmo zdravstvu, ki pravi, da prezgodnja ura za pričetek šole ni dobra za razvoj najstnikov.
To je samo egoizem nekaterih staršev, ki bi raje imeli najstnike prej doma.
Na drva kuriš starec?
Eh nesposobneži na monu, 05.11.2024 ob 19:07
Kaj ne znaš preko Googla si iskati informacij? Tako nesposoben? Si vsaj za statistiko že slišal?
Ne samo, da imaš dokumentarce na TV o času, ko je bila Slovenija na tretjem mestu po samomorih na svetu, še celo angleško govoreče videnje na you tubu iz tujine imaš o temu.
Malo razgledanosti ti ne bo škodilo. Ali pa morda želiš, da te Google naučim uporabljati?
Daj, poduči nas, prosim, neumne.
Spregled, 05.11.2024 ob 19:13
Daj, poduči nas, prosim, neumne.
Tisoč stvari bi lahko našel, če bi znal uporabljati internet.
Na tule imaš lepo pregledno statistiko.
.https://youtu.be/oSZ0wXNqwoE?feature=shared
Obenem pa imaš tu dokaz, da si debil.
Vedno probaš meriti moči z mano in dokazovati svoj prav, a si tako zabit in avtističen, da slepo verjameš v svoj prav in niti na internetu ne preveriš kakšna so dejstva.
Zato vedno potegneš kratko in izpadeš debil, ko se zapleteš z mano.
Slovenija je že bila tretja po samomorih, 05.11.2024 ob 19:32
Tisoč stvari bi lahko našel, če bi znal uporabljati internet.
Na tule imaš lepo pregledno statistiko.
.https://youtu.be/oSZ0wXNqwoE?feature=shared
Obenem pa imaš tu dokaz, da si debil.
Vedno probaš meriti moči z mano in dokazovati svoj prav, a si tako zabit in avtističen, da slepo verjameš v svoj prav in niti na internetu ne preveriš kakšna so dejstva.
Zato vedno potegneš kratko in izpadeš debil, ko se zapleteš z mano.
Bebo, a to, da je trenutno prva v EU, te pa ne gane?
Idiot. To ni bil komentar na prvo šolsko uro, ampak komentar na komentar nekoga, ki je pisal kako je bilo življenje včasih trše a so bili ljudje zato boljši. In jaz sem napisal, da so se več ubijali.
Ali imaš poškodovane možgane in te popolnoma zmede, ko ljudje v debatah zaidejo tudi v kaj kar ni neposredno povezano z temo?
Si že kdaj bil udeležen v debato s sočlovekom? Mater moraš biti ti osamljen in okolici čuden.
V debato s soclovekom ze vse zivljenje, s primitivci tvojega kova pa ne. Pa lep pozdrav.
Problem urnika od 9-16 je, da bi (po moje) še bolj kot zdaj nastradali vozači. Recimo, da bi se morali v šolo odpraviti ob 7ih ali 8ih, vrnili pa bi se šele ob 17ih ali 18ih. Tako res ne bi imeli od dneva nič. Zdaj je res, da morajo nekateri vstajati ob nečloveških urah, vendar so potem do 14ih ali 15h načeloma že doma (najkasneje do 16ih) in če ne drugega, lahko ta čas izkoristijo za popoldanski spanec za kakšno urico ali dve in s tem nadomestijo jutranji manjko.
pesek234, 05.11.2024 ob 20:16
V debato s soclovekom ze vse zivljenje, s primitivci tvojega kova pa ne. Pa lep pozdrav.
Ni videti. 🥱
Izražaš zgolj zelo opazen avtizem.
Bogi.
Lep pozdrav 😝
stara formašica poglej, 05.11.2024 ob 18:30
monovka, 05.11.2024 ob 18:18
Telesni razvoj je enak za vse- nas iz tistega časa, kakor za današnje najstnike.
Je pa razlika v tem, da smo mi res hodili spat bolj zgodaj. Ker preprosto ni bilo zvečer kaj početi. Internet ni obstajal, mobiteli tudi ne, TV programov pa je bila le peščica, večinoma z mladim nezanimivimi oddajami. Torej smo se zavlekli pod odejo s kako knjigo in slej ko prej zaspali ali se vsaj spočili.
Kljub temu nismo vstajali z veseljem in kljub temu smo ob vikendih spali do kosila, da smo nadoknadili manko spanja med tednom.
Nekako verjamem, da tudi pričetek pouka ob devetih ne bi vsem pomenil naspanosti do sitega. Bi pa bilo seveda lažje, kakor vstajati ob petih -šestih.
Rešitev bi bila v reduciranju števila ur pouka. Že davno nazaj so različne študije pokazale, da osem ur pouka dnevno ne pomeni recepta za uspeh. Umski napor mladi zmorejo do max šest ur, ostalo je pa ždenje pri urah brez zmožnosti koncentracije, torej izguba časa.
Če obdržimo celotne predmetnike, skrajšamo pa čas pouka, bi morali raztegniti srednje šolanje na pet ali šest let, če hočemo dosegati zaželjen nivo znanja.
Pač pa tudi države z najuspešnejšimi dijaki in najsodobnejšim šolskim sistemom (Finska recimo) začenjajo s poukom zjutraj. Idealne rešitve torej ni, ki bi zagotovila pouk od 9.00-13.30, pri tem pa izpolnila celoten učni program z optimalnim izkoristkom umskega potenciala.
Ni pa v naši mentaliteti, da bi imeli mularijo v šoli od 9.00-16.00. Popoldnevi so nam dragoceni in ne bi jih radi dali proč.
Kaj pa povojna generacija, ki je imela pouk tudi ob sobotah? Sploh razne obrtne šole-sedanje poklicne? Dopoldan pouk, popoldan in v soboto pa praksa. Pa so tudi bili najstniki. In so preživeli.
Monovka od 9h do 15h bi bilo idealno. Saj tudi veliko staršev ne zaključi s službo ob 13ih in so zato šolarji prej doma.
Zato nekako ne razumem logike zakaj se nekateri upirate temu.
Če končajo z šolanjem ob 15h imajo še na voljo celo popoldne in večer, da so skupaj z družino, če se tako dobro razumejo.
Si pa ti opisala zelo idilično otroštvo o katerem večina lahko le sanja. Sploh ne morem verjeti, da je nekaterim med vami bilo tako lepo in udobno. Veš nekateri bi dali vse, da bi imeli takšno otroštvo kot si ga imela ti.
Je veliko otrok, ki jim je šola muka. Kjer jih sovrstniki maltretirajo. In mnogi med njimi nimajo razumevanja niti doma, ampak so deležni nadaljnje psihične zlorabi.
Takšni pač nujno rabijo malo miru, da pobegnejo od tega. Včasih tudi s pomočjo računalnika. Največkrat za to najdejo čas zvečer.
Moja mladost nima veliko opraviti z zapisom, ki je le razmišljanje in primerjava.
Imela sem srečo, da sem šolo izdelovala z lahkoto, kar pa ni nobena idila. Ves čas šolanja sem delala preko študentskega servisa, ker je bila pri hiši le ena minimalna plača, pa kar precej hišnih opravkov mi je bilo odrejenih in tu nisem imela izbire.
Govorim le o tem, da bi tudi mi bili radi spali, sploh pozimi, ko tudi avtobusi niso vozili in je bilo treba do šole uro in pol peš. Avta pri hiši nismo imeli. Poleti kolo, pozimi pa peš, če je avtobus izpadel, kar je bili ob vsakem večjem sneženju.
Le, da je bilo -vsaj pri nas doma – nezaslišano, če bi rekla, da bi rada še malo spala.
Ne zagovarjam zgodnjega pouka, ker vem, da do devetih najstniki ne morejo misliti. Le ugotavljam, da se večina ni pripravljena odreči popoldnevom. Imeli bi po kosilu uro počitka in potem popoldanske dejavnosti, kakršnekoli že.
Hudo mi je za tiste, ki jim je šola en sam stres. Tudi v naši mladosti so bili nekateri takšni. Ampak manj, kot sedaj in tudi drugače se je to reševalo- kar na hitro: ne zmoreš šole? Ni problem, pojdi delat. Pika. Marsikdo je potem po deset ali več letih službe poskrbel za dodatno izobraževanje, prekvalifikacijo ali podobno. Ker nismo bili deležni tolikšnega razumevanja, kaj šele pomilovanja. Bilo je hočeš-nočeš-moraš.
Osebno bi izbrala šolo (in tudi službo) usklajeno z bioritmom, to se mi zdi optimalen izkoristek kapacitet človeka. Je pa treba vedeti, da bo zato zasebno življenje okrnjeno, enako pa velja za prosti čas.
Pa ne bi vsi izbrali enako, verjemi. Imeli bi vsak po svoje. Mnogi najraje kar brez vsake šole.
Dijakinja954, 05.11.2024 ob 20:58
Po eni strani bi bilo v redu, da bi se pouk kasneje začel. A vstanem 2.45h pred začetkom pouka, da pridem do šole in secže sedaj vračam ob 17ih.
Za učenj potem res ne bi imela časa.
Šola je oddaljena okoli 25km, a ni dobrih povezav.
Vstanem ob polnoči, saj je šola oddaljena 50 kilometrov. Vračam se domov ob 20h. Večino spanca opravim na busu. Prav tako naloge.
Ne želim si da bi se šola začela pozneje.
Dan ima 24h če vstaneš ob 5h ali ob 8h. Ne vem od kje ideja, da imaš več časa, če vstaneš prej? Edino na račun spanja, torej zdravja.
Jaz sem 45+, pa sem takrat sovražila vstajanje med tednom in zaživela šele zvečer. Največ sem se učila po 8h zvečer.
Takrat bi ubijala za 1h kasnejši pouk in ga z vsem srcem privoščim današnjim najstnikom.
spanje, 05.11.2024 ob 17:13
Naš je hodil na gimnazijo Ledina in umiral – začeli so ob 7.30, prej v OŠ pa 8.20. Kar razlika. Ob 8.00 se mi zdi dovolj zgodaj.
Mi smo pouk v 1. razredu OS zaceli ob 7:30. Eno solsko leto smo imeli v 3 izmenah. Preostalih 7 let sme imeli pouk v dveh izmenah. Okoli 4. razreda so zacetek jutranjega pouka prestavili na 8h, popldanski se je zacel zacel ob 13:30. V gimnaziji se je pouk uradno zacel ob 8h, a v resnici smo 2x na teden zaceli s poukom ob 7h. Danes prvic slisim, da bi kdo zaradi tega moral umirati. Nam se je zdelo cisto v redu, ker smo hodili spat ob primernem casu.
Joj kok ste malenkostni! Mi smo gimnazijo vsa 4 leta začenjali 7.10!!! Ja, umirala sem. Meni se zdijo tudi ure začetka pouka prezgodnje. Vem pa, da bi bil sicer prekratek dan. To, da je umiral, sem napisala bolj za hec kot čisto zares. Tudi meni se je zdelo pol osmih kar zgodaj, sploh za vozače, ki jih je na Ledini zaradi bližine postaje veliko. Sicer pa je to “mi smo včasih to in ono” tudi malo brez veze – včasih so meli stranišča na štrbunk, pa so preživeli. Zakaj jih še vedno nimamo?
Srednjesolci, 05.11.2024 ob 10:58
Zdravo,
Ne gre mi iz glave ta prispevek… Bi vi podprli, da bi se jim pouk zacenjal okoli pol 9h ali ob 9h? Seveda bi posledicno knocali kasneje kot sedaj. In kaj imajo potem od dneva? A potem pa ne bodo neprespani? …pac jaz bom rekla tako, ce so neprespani, so si v vecini sami krivi. Pa starsi tud. Visijo na vseh aplikacijah in tv, redko se vsak dan imajo toliko za ucit… in za zgled so dali tujino…veliko sodelujem z Z EU drzavi in kadar se pogovarjamo o zivljenju bi oni tak nacin kit je pti nas, z veseljem sprejeli. V vecini povedo, da druzine, otrok zarad takega delovnika ne vidijo do cca 18h, potem pa so skupaj tisto urco ali 2 in gredo spat da ja vmes imajo se 2 uri ponekod za kosilo, sam kaj ko imas cel dan sfajfan….naj raje postudirajo na kak nacin prevetrit solski sistem, da se bodo otroc lahk v tej smeri razvijal ne pa nesmiselno piflal dolocene zadeve in nehat jokat da so neprespani. Naj jih raje vprasajo kaj pocnejo do polnoci ali se dlje…
No vidim, da nekateri znajo videti vec kot samo sebe, vecina zal ne. S poznejsim urnikom bi vozacem povzrocili se vec tezav, saj so vse povezave skoncentrirane na rush hours. To je med 2 in 4 popoldan. Potem je pa klavrno. Najbolj zalostno je, da tisti, ki imajo oz so imeli, do sole 5 min pes, ne zmorejo razumet, da nekateri zivijo vec 10km dalec, s slabimi nedirektnimi povzavami, prestopanji. Marsikateri tudi ni upravicen do dijaskega doma. Lahko si samo 30km od sole, pa so slabe povezave in si ob uro in vec v eno smer voznje.
In ja v prispevku je bilo samo napeljevanje na to kako so bogi in neprespani. Dejte jih vprasat kako prezivijo popoldneve in vecere. Moji otroci se niso v SŠ. Starejsi otrok je 7r. Vztrajam da sta oba z mlajsim, v postelji med tednom do najkasneje 20.30 pred 21 praviloma ze oba spita. Budilka zvoni vecino tedna 7.15, ko je predura 6.35. Noben od njiju se ne prebuja sam, vedno ju budi budilka. Se pravi se premalo spanca. Odkar ima starejsi otrok mobitel, to je od 3r zarad korone, sem dobila drugacen vpogled v to, kako razlicni smo starsi…medtem ko nas otrok ze spi, njegov telefon na polno cinglja v razredno viber skupino tja do 23 zvecer, vedno eni in isti, tam nekje 5 -+ jih je. Od zacetka sva parkrat skupaj pogledala nasl kaj dogaja itd. Zdaj mi pove sam. Vecinoma v teh urah posiljajo bedarije, kot so verizna sporocila, youtube posnetke ipd. In to so, ja je povezava, zal otroci, ki v vecini povzrocajo tezave v soli, imajo psihicne tezave bojazni, imajo tezave z delom za solo, moj otrok pove da doloceni velikokrat med poukom spijo in se del sole vlecejo kot cunje in v soli in njihovi starsi na RS sami povedo, kako je bogi njihov otrok in kako so vsi na soli grozni…in recimo primer…sola v naravi, extra nam naroceno, da mobiji ostanejo doma…vecina njih ga je imela s seboj in ko so jim ga za tisti cas zasegli je bil halo s strani otroka,odtegnitveni sindrom, otrok ni mogel ponoci klicarit domov npr…z eno od teh mam sem se parkrat pogovarjala, ko smo se srecali na solskem igriscu. Ona z druzbo tam ze od casa ko se je pouk koncal, se s torbami tam. Ona men, da ji tamala nic ne pove ce je kj za solo, da uni 2 sosolki tud nic ne povesta, pa da ocitno nimajo nikol nic naloge, da je tudi danes ni bilo in kako to, da smo mi prisli tja. Sem rekla, da smo se zmenili da v primeu da je za solo narejeno, da ju peljem na rolerje na igrisce in zato smo prisli. Ona, ja pa saj ni bilo nic. Poklice mojega otroka, ki je v istem razredu kot njen otrok in sprasuje, nas pa vse pove…una odleti po torbo, prfrci nazaj in gre z mojmu cez za tisti dan in nazaj…pol skrici in NE da bi se vsi pobral domov delat za solo iz vecih vidikov, ne oni so se vsi spravli delat to na igriscu. In pol pride k meni in mi razlaga, da ne ve kako naj to resi, da se to ne bi dogajal…sem rekla sory ampak ti si, kljub temu da si ugotovila lazi ostala tuki in tuki delate vsi za solo. In se plane za jutri popoldan, spet tukaj delas. Namest da bi popokala domov in kazensko en teden npr ne boste sli sem oz nikamor. Pa imajo dom, ne slabega. Dve izmed teh otrok hodita na isto dejavnost kot moj otrok. Ne samo, da veckrat zasledim “dretje” teh otrok in obkladanje z razlicnimi besedami na vibru, tudi vidim/slisim kako se ta otrok zadira, jezika, loputa z vrati avta…
Kaj zelim povedat, ce komu ni jasn….tako stanje teh otrok NI samo zaradi neprespanosti, tudi zaradi zaslonov, tudi zaradi vsebine ki jo gledajo. Ti otroc se ne morjo umirit in pomirit. Vizualno jih zdrazijo ekrani, pol se vse to kar gledajo,neprespanost in krog se zacne. In ja krivi so samo in zgolj starsi. Ne mi govort, da ti ne mores rect otroku ze pri, pazi 9 letih, da da mobitel iz rok zvecer, da ga npr ob 8h odlozi v kuhinji in gre spat? No nazaj k mojima otrokoma. Starejsi v 7r je letos po zacetku sole zacel protestirat da 20.30 je prekmal za spanje, da sem sam jaz tok zoprna….pa je prisel teden, ko ni noben od naju tezil, koliko je ura in je sam otrok zacel, da je zaspan in sel spat ob 20.30 naslednje dni pa ze celo ob 20😊. S tem da ima 6x tedensko treninge. Domace naloge dela med odmori, ali med tem ko koga sprasuje uciteljica, tudi uci se takrat. Sploh ce je z ocenjevanjem ze opravil…mlajsi pa sodi k odlocbarjem. Ima izrazit ADHD, letos bo 10 let. Mobija mu ne damo in ga ne bo imel ocitno se neki casa svojega. Ze kadar dobi od naju telefon v roke, je problem ga dobit stran od ekrana. Enako je s TV. Tudi racunalnikom. Vse zaklepamo. Starejsi s tem nima tezav, tudi ne pobere bedarij ki jih vidi. Mlajsi pa kot spuzva. Zato kar stroga omejitev. In spanje…spi kot ubit. Ce pa vse stvari spustimo iz vajeti, je pa res hud kaos in doma in v soli in to zelo hitro. Cisti pokazatelj kako to vpliva na otroke. Sploh ADHD, ki imajo izrazite tezave z opisanim….tko da mene ne bo noben preprical, da ekrani ne vplivajo na otroke, pa da je vseen kdaj grejo spat, pa da ne mors otroku vzet mobijev itd…. in da bi zaradi takih morali zamikat cas zacetka pouka…ni sans. Ker bojo glih tako neprespani. Ker nimajo nobenga reda. Dokler bom lahko, bomo na vse to vplivali.
Pa da dodam se sebe…moja mami, oce je umrl zgodaj, je redko dala pozornost na to, kdaj smo sli spat. Spat smo sli, ko je bilo na kmetiji delo tistega dne pod streho. Posledicno se spomnim, da sem velikokrat sla spat okol pol 10h zvecer in kasneje, vstajati pa okol 6 ure. 6.20 sem bila ze v soli in pogosto sem se zavlekla v najbolj temen kot garderobe in tam zaspala za kake pol urce in velikokrat tudi med poukom. Tudi v SŠ se mi je to dogajalo in na faksu…s tem da sem poleg sole delala doma, trenirala….sele ko sem postala stars sem videla kako pomemben je spanec in kaksno vlogo imamo pri tem starsi… vse se zacne pri starsih in kako bomo mi vozili otroke…ne pa to da je prva solska ura prezgodaj.
eni ne znate logično povezovati stvari, 05.11.2024 ob 17:48
Hik pik, 05.11.2024 ob 13:08
direktno avtorici teme, 05.11.2024 ob 12:59
…sobota, 05.11.2024 ob 12:48
direktno avtorici teme, 05.11.2024 ob 12:39
Avtorica Srednješolci pa kaj je s teboj?
Ali ti ni jasno, da zaradi vseh sprememb v organizmu najstniki ne morejo zaspati zgodaj. Zaradi takšnih kot si ti se potem otroci slabše razvijajo, ker imajo premalo spanja.
Poleg tega pa jih mnogo prenaša medvrstniško nasilje, potem pa še doma prenašajo tako zoprno babo kot si ti z vsemi očitki, ki jih imaš. Najstnikom se jebe za tak družinski čas, raje staršev sploh ne vidijo. Naj imajo vsaj zvečer mir, za kakšno igrico na računalniku, da pobegnejo od vse bede.
Ali pa se naj raje režejo po tvoje? Je zate bolje, da se id vsega stresa začnejo rezati? Od depresivnosti, ki je posledica neprespanosti, do vsega nerazumevanja in stresa, ker še časa zase nimajo, ko se jim šola in takšni kot si ti obesite za vrat?
..wtf?…ja pa.ja..so te pa dobro našponal, veš kaj, še kako se alhko in (moraš) vstati zjutraj,…a misls, da se bo spužba tebi prilagajala..
..nasploh se dandanrs (pre)več gleda cez prste, bogeci boheci – zdtave pameti tudi odrasli (več) nimate..
Kakšna služba?
Ali si ti idiot, da nisi sposobna razumeti kratkega komentarja?
V svojem komentarju pišem o temu o čemer govori zdravstvo in sicer, da najstniki zaradi sprememb v telesu ne morejo zaspati zgodaj.
Ali najstniki hodijo v službo in ne v šolo?
Daj pamet si poišči. Ali imaš logiko? Govorimo o razvoju najstnikov. O razvoju odraščujočih teles. Zaradi tega se predlaga, da se šola pozneje začne.
Da pa si ti tu našla službo pa kaže le kako neinteligentna si in da ne razumeš teme. Morda pa misliš, da se odrasli razvijajo enako kot najstniki. Pri vas čudaki je vse možno.
Ima tvoje posebno sonce odločbo? Ker ne more iti prej spat kot ob polnoči, potem pa težko zjutraj vstaja in funkcionira ? Pa pač zamuja, a ne? Time Blindness je diagnoza. A veš, da se tale motnja vleče še naprej tam do 30. leta ali pa še dlje, kot je primer pri nasi forumski zvezdi fehtanja Redni. 😂🤣
Zbudi se, svet se ne prilagaja snežinkicam in wannabe šiznjencem, tudi razvajenim najstnikom se ne bo.
Neumen izpadeš, ko namiguješ, da se bo moralo za vse do 30 leta urediti, da bojo pozneje začeli z službo, če bomo popustili tem ne močnim snežinkicam.
Ali se 30 letniki razvijajo enako kot najstniki? Ali 30 letniki še rastejo?
Ne gre se zato, da se bi hoteli prilagajati najstnikom, ampak gre se zato, da zaščitimo njihov razvoj.
Saj ti ljudje se bodo nekoč množili in nočemo defektnih primerkov, kot si ti. Ti ki ne znaš povezati točke A z B in potem pišeš take nepovezane nesmisle.
Kaj želiš povedati, da si defektna, ker si morala zgodaj vstajati?
Anonimno 8661, 06.11.2024 ob 02:59
Kaj želiš povedati, da si defektna, ker si morala zgodaj vstajati?
Kopiram komentar iz prve strani:
Glede na top kar pišeš si slabo gledala prispevek, kjer je bilo rečeno tudi, da zaradi vseh sprememb v telesu najstniki ne morejo zaspat zgodaj, ker jim notranja ura še ne dela.
Naj tu tudi pojasnim, da je tema o prispevku iz televizije. Z zdravniki se strinjam, saj sama opažam enako pri svoji hčerki.
Težava so tudi službe, ki se začenjajo ob 6.00 6.30.
Že v vrtcu smo imeli težave, ker pred 5.30 ga niso odpurali, potem smo se dogovorili za ob 5.00. Enaka težava v oš. Otroka moraš pripeljati v šolo, če prezgodaj, je v jutranjem varstvu, a ob 5.00 ali 5.30 šola še sploh odprta ni.
Si ne predstavjam, da je otrok 4 h pred začetkom pouka v šoli.
pravilno je napisala, 06.11.2024 ob 14:57
Kopiram komentar iz prve strani:
Glede na top kar pišeš si slabo gledala prispevek, kjer je bilo rečeno tudi, da zaradi vseh sprememb v telesu najstniki ne morejo zaspat zgodaj, ker jim notranja ura še ne dela.
Naj tu tudi pojasnim, da je tema o prispevku iz televizije. Z zdravniki se strinjam, saj sama opažam enako pri svoji hčerki.
Ko je telo dovolj utrujeno ni problem zgodaj zaspati, ne glede na starost. Sem gledala to oddajo in je bilo med drugimi rečeno tudi to, da problem s spanjem povzročajo tudi telefoni in računalniki. Bi prej rekla, da najstniki ne morejo zgodaj zaspati ravno zaradi teh stvari, ne pa zaradi notranje ure, ki jim še ne dela😄 Ni nobene potrebe po tem, da bi se začetek pouka premaknil na kasnejši čas, naj raje uredijo boljše avtobusne povezave.