Tema za humor, sale in vice…
Janez se zjutraj z nasmehom zbudi in vstane iz postelje,dočakal je namreč 90 let.
Sede na rob postelje,pogleda svoje noge in jim pravi:
“Pozdravljene, moje noge,stare ste 90 let,spomnite se vseh korakov,ki smo jih naredili skupaj.”
Potem pogleda med svoje noge:
“Dobro jutro,ti moj bingelj.Vidiš,danes bi bil star 90 let,če bi bil še živ!”
Polde in Marta si mislita potovanje v Ameriko.Nrkje v Teksasu vidi v izložbi kavbojske škornje..pravo kačje usnje..snakesin boots.Drage a vendar jih kupu,ker take priložnosti ne bo več.
Zvečer je Marta v hotelski sobi že v postelji s knjigo v roki.Polde pa prileti iz kopalnice povsem gol obut v kavbojske škornje in pravi Marti:
“Marta,a kej opaziš?”
Ona niti ne umakne pogleda s čtiva,…Polde spet poskusi:”Pa dej no Marti…a res nč ne opaziš???”
Ona ga naveličano pogleda in pravi:
“Kaj pa naj opazim?Visel ti je včeraj,visi ti zdajle,jutri ti bo visel..”
Polde ponosno:
“Ja Marti,pa a veš za kaj visi?”
Ona:
“Polde,da mi je končno zvedeti…”
On v žaru ponosa:
“Zato ker gleda moje nove kavbojske škornje..”
Marta nazaj:
“In zakaj nisi kupil kavbojski klobuk???”
Pol je pa Poldetu Marta zrasla čez glavo..videti je ne more več.Ločil se ne bi ker bo vse narobe(vaško okolje,cerkev)ferderbal je pa tudi ne bi…
ker ne bi šel v arest.
Pa v bifeju pride njegov pivski prijatelj Janez na idejo:
“Ti Poldi a veš kaj nared?40 dni jo zaporedoma kavsaj 15x na dan..
pa ma da crkne od tega jebemtiš..”
Poldetu je ideja všeč spije pivo in gre domov.
Minevajo dnevi,tedni..Poldeta pa ni na spregled..Pa se po 39-dneh Janez odpravi do njega,da vidi kaj je z njim..
Zagleda ga pred hišo..kakšen je,shujšan,lica upadla,oči čisto motne,v obraz pepelnato siv ,ves se trese..hodi s pomočjo hojce..Janez zaprepaden:
“Ja Polde…ja kaj pa je s teboj???”
Pravi Polde s tihim tresočim glasom:
“Ja delam tako kot si rekel..ma ne 15…20x na dan jo nažgem…ko plemenski bik jo rukam…”
Janez vprašujoče:
“Pa Marta?”
Polde z malce leska v očeh:
“Pa lej jo..poje..vriska…spet je kuhat začela.Vsa srečna je…Revica ne ve,da bo jutri umrla.”
Mamca gre od večerne maše..pa nekje ob cesti zagleda..no..prijateljice noči.Pa pobara eno:
“Joj punce mlade…ka pa delate tuki..tkole zvečer..pa tko mal oblečene..
sej boste zbolele..”
Puncam seveda malo nerodno..pa ena pravi:
“Guspa..tovornjak s pomarančami čakamo..”
Mamca se zamisli…penzija je majhna..sadje je drago..pa se odloči tudi sama počakat na pomaranče in se postavi na koncu vrste..
Tako stojijo..one vrtijo torbice..pa pride mimo policist Polde.Zagleda mamco na koncu vrste in zgroženo vpraša:
“Joj mamca…pa ne da vi tudi…”
Mamka mu seže v besedo:
“Kaj jaz tudi…daj dam samo zobe vn pa jih lahko cuzam!”