Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Temeljni dohodek utegne postati realnost

Temeljni dohodek utegne postati realnost

torej pred časom smo nekaj že rekli okoli tega, pa vas očitno druge teme veliko bolj pritegnejo, kot teme ki bodo dejansko krojile našo prihodnost!!!

torj se že razmišlja v tej smeri, ki bo popolnoma spremenila trg delovne sile in korenito spremenil plačilni sistem!!!

—————————————————————-

Na ministrstvu za finance so nam dejali, da o univerzalnem temeljnem dohodku šele razmišljajo, finančni minister pa že napoveduje 500 evrov mesečno.

Na ministrstvu so nam potrdili, da o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD) razmišljajo, a obenem so pojasnili, da je vse še na začetni stopnji, zato ne morejo napovedati niti, kdaj bi ta točka prišla na dnevni red seje vlade. Dejali so nam le, da se bo to zgodilo, ko bodo o tem razmislil in ko bodo možnosti za uvedbo dozorele. Ideje o UTD-ju so zagovarjali, čes da o tem govorijo tako tuji kot slovenski strokovnjaki, predvsem glede prihodnosti socialnih kategorij socialne države, kar Slovenija po ustavi je.

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=197891&rss=1#1240308127

Ja ninej, pa si prebrala tudi simulacije dohodkov. Recimo povprečje plače na 2000 eurov da bi bil kakšen učinek. Ali da sedaj pride 75 eurov socialne pomoči na prebivalca kje torej dobiti razliko do 200-300 eurov kot naj bi bil v začetku. Ni realno.

UTD-ju naklonjen tudi Mencinger
Uvedbo UTD-ja načeloma podpira tudi ekonomist Jože Mencinger. Sam ima sicer nekaj pomislekov, je dejal v pogovoru za oddajo Studio City, a se mu ideja v času krize vseeno zdi dobra. Sam je tukaj tudi že naredil okvirni izračun. Če bi vsak državljan Slovenije, ne glede na starost in socialni položaj, prejemal 200 evrov mesečno, bi to znašalo 4,8 milijarde evrov letno, kar je enako kot velikost pokojninske blagajne. Mencinger tukaj poudarja, da bi UTD prišel v poštev, če bi nadomestil druge socialne transferje, denimo otroški dodatek.
————————————————————————
kolikor jaz razumem, bi odpadla pokojninska blagajna in bi se samo dofinanciralo razliko med penzijo in UTD, odpali bi vsi socialni transferi, socialne pomoči ITD. Seveda je potrebno zadevo še dodelati, ampka s tem UTD bi avtomatično dvignili plače, ker bi delodajalci drugače delali sami!!! Zakaj ne bi bilo realno, denarja je dovolj le porazporediti bi ga morali pravilno!!!:)

Kot je bilo razbrati iz članka vse ostane odpadejo le socialni transferji. Ta dodatek pa bi dobili vsi polnoletni občani do svoje smrti. Povečali bi se davki, ukinile olajšave pri dohodnini.Tudi razmišljanje na koncu je šlo v smeri, da bi si lahko to privoščila le ekonomsko močna država, naša kjer se gibljejo plače okoli 800 eurov je iluzorno pričakovati da bi lahko prispevali dovolj denarja v blagajno.

ne samo polnoletni, tudi otroci že ob rojstvu!!!

ne skandinavske države bi imele TDU v svojih okvirjih mi v svojih, nič ni padlo v vodo!!!

eno vprašanje: kaj ne bi vilo v redu če bi ga uvedli???brez skrbi ne bomo prvi, pred nami ga bodo države, ki so po človekovih pravicah na vrhu svetovne lestvice! Zakaj si že apiori proti????

V članku ki sem ga bral zjutraj je pisalo da le polnoletni občani, očitno bom moral še tvojo verzijo.

Zakaj sem proti? Predvsem ne vidim ekonomske zmožnosti zbrati toliko denarja. Še pokojninsko blagajno imamo z lukno pa naj zberemo še enkrat toliko? Če pa se gremo tvojo verzijo s katero bi šlo v primeru pokojnine za uravnilovko pa degradiramo poklice in znanje.

ma kakšno uravnilovko, ma prosim beri vsaj ti, razliko do polne pokojnine bi vsakdo dobil, sem že zgoraj napisala!!!

veš kaj meni je sistem všeč, prvič zato ker dejansko ponuja enake možnosti, drugič zato ker delavce ne bi bilo več moč tako izkoriščati in si kopičiti bogastvo na račun njih, tretjič zato, ker bi odpadli vsi transferji, ki jih danes nekateri dobivajo nepotrebno, četrtič odpadejo vse pomoči brezpoiselnim, takim z niskimi plačami in hkrati dviguje ceno delavni sili na račun katere danes kapitalisti kujejo nenormalne dobičke!!!Pa še bi se našlo!!!

seveda razlika v plači mora bit! Pa poglejva: dobim 500€ na račun UTD 1000€ pa plače!!! Torej kaj praviš!??Torej če bom hotela obdržati standard bom morala vseedno pridno delati in ni bojazni da ne bi hoteli, saj ne delamo samo za preživetje ( no vsaj naj ne bi), ampak tudi za svoje dobro in socialno vklučenost v okolje kjer živimo!!!

pa če gledava še malo dlje v prihodnost, vsako leto bo manj delovnih mest(zakaj najbrž veš) in vsako leto bi bilo potrebno priskrbeti več socialnih podpor (to tudi najbrž veš), če bi uvedli UTD pa vsi socialni transferji prenehajo in končno lahko začnem delat tudi zase!!!

kako in kdaj se bo a sistem uveljavil pa raje prepustim strokovnjakom!!:)

meni je ta ideja strašno všeč. sploh tisti del, ki govori, da bomo zaradi tega povečali davke…

ma pajade, se še ne ve če bo sploh treba!!!!če pa odavčijo nagrade menedžerjem, ki v bistvu pripadajo delavcem jih pa naj, sicer pa mislim da jih bolj že ne morejo več!!!!

saj vem da je težko razmislit o ideji, ki jo premleva ves razviti svet, zato ker ni prišla iz pravih ust, kaneda!!!!, ko bodo pravi za to bo pa vse v redu in bo najboljša ideja, kaneda!!!:)))

Tale UTD me a spominja na komunizem.

Mene pa na debilizem in na to, da ninej ne zna računat.
Ma kaj računat, kot vemo, še ničel ne zna preštet.

UTD, kot si ga je zamislil Križanič, bi presegel sedanji letni proračun.
Znašal bi namreč od oka 9000000000€ (štej ninej štej)

BDP per capita leta 2007 je bil okrog 1300 € na mesec.

zadnjič sem na eno uho ujel Mencingerja, kako je na TV nebulozil o 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} davku na dobiček, ter o 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dohodnini.

To je tako, kot bi sanjal o tem, kako bomo obrili blondinke in iz kocin kvačkali puloverje. Prvič – v glavnem so že pobrite in drugič – glih držale bojo, a ne? Tolk neumne tud blondinke niso.

In če glavni, slavni in cenjeni “ekonomist” misli, da se bo cvet naroda pustil na suho briti, potem res ne vem, kaj naj si mislim o njem.

OK, vem kaj si mislim. Napisat ne upam.

enostavno te bom vprašala, upam da boš vprašanje razumel!!!!

koliko mesecev na leto delaš zase????

kaj praviš, kje je ta ideja zrastla???

naštej mi svetovne ekonomiste, ki se ukvarjajo z to idejo???

a si razumel, a bo šlo???:))))

megaboj, preberi si vse o tej ideji, pa te bo koj minila primerjava z socializmom-komunizmom!!!!

dejstvo je da se bo ščasoma marsikaj spremenilo, kapitalizem ne znese več!!!

Si uspela preštet ničle?

dej no pametna glavica, odgovori, a boš prosimmmm!!!

Upokojiš se, ko dosežeš za to določene pogoje. Takrat dobiš polno pokojnino. Lahko pa se upokojiš že preje vendar je zato manjša pokojnina. Tvoj članek pravi 500eurov UTD + euri do polne pokojnine.Zakaj bi delal če bom dobil polno pokojnino? Razumem prav? Tam kjer sem jaz bral pa piše 500eurov + zaslužena pokojnina. Ta varianta se mi zdi pravičnejša.

Transferji odpadejo, vendar v izračunu ki je dan je danes na glavo slovenca 75eurov transferjev, razlika do 500eurov je zeeeelooo velika. Od kod dobiti denar če razmišljajo celo o ukinitvi transferjev ker je premalo denarja?

Pa misliš. da bodo stroški življenja ostali na današnji ravni če bi bil uveden ta dodatek? po moje ne. Več denarja je v obtoku, večje povpraševanje in to zviša cene. In zopet smo na začetku ko nekdo zaradi cen ne bo imel za dostojno življenje.

Ma ne, UTD je realen samo, če zamenja sistem socialnih transferjev IN pokojninski sistem. Upokojiš se lahko kadarkoli, ampak dobival boš samo UTD do smrti in to enak kot golobradi 18-letnik. Prispevek za ZPIZ bi se prelevil v prispevek za UTD. Meni je sama ideja všeč, tudi zaradi tega, ker bi lahko imeli delavci boljšo štartno pozicijo, poleg tega pa lažje menjali službo (delodajalci bi se morali bolj potruditi, da bi delavce obdržali).

Ampak potrebno bi bilo res radikalno zarezati tudi v birokracijo : takoj odpraviti centre za socialno delo in zavode za zaposlovanje (ali pa vsaj radikalno skrčiti). Uvesti bi morali tudi šolnine, tako da bi mladina del UTDja dejansko tako vrnila. In tako naprej.

Pač, veliko sprememb, ki bi jih razvajen narod težko prenesel. bomo videli.

Preštej nule, pa povej kje boš dobila denar in ne zganjaj demagogije.

pa kaj misliš, da bomo ostali na enaki ravni kot jo imamo danes????

mislim da ne, veš kaj denarja je dovolj le bolj pravično bi moral biti razdeljen!!!

ja tudi meni je bolj všeč 500€ + penzija!!!!

poglej ta ideja v razvitem svetu že nekaj časa zaposluje ekonomiste, v nekateri državah pa ga že izvajajo, ko bo ideja dovolj zrela in ko bodo dani pogoji, se bo verjetno začelo bolj intenzivno razmišljati o njej!!!

seveda če ne bo slovenska fovšija naredila svoje, sem gledala všeraj preverjeno, večina akentirancev, bi revežem dala bogatim pač ne (pa čeprav ravno oni delajo za revne), smešno!
s tem bi samo izenačili pogoje in utrdili socialno varnost, potem pa se naj vsak znajde po svoje!

na poglej si:

Če je zadeva v glavah evropskih ekonomistov tako privlačna, zakaj se je nihče ne upa stestirat? Upam, da nas naši ekonomisti ne bodo izbrali za najbolj tvegan eksperiment v Evropi…..

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

v končni fazi pa boss, nikoli več ne bo tako kot je bilo, počasi se vse spreminja, potrebno se bo znat žrtvovat, če želimo imeti normalno družbo¨!!!

redondo se strinjam, vendar pa bo verjetno vmes neko obdobje ki bo terjalo določene žrtve in postopno uvajanje, da bo teh krivic čim manj!!!

boss sem pozabila pripopat;

http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-vsakemu-drzavljanu-500-evrov.html

hehehe, ne samo evropskih, svetovnih!!!:)

hehehe, ne samo evropskih, svetovnih!!!:)[/quote]

Ali bi rada bila poskusni zajček ninej? Jaz ne….
Če bi zadeva laufala, bi jo nekdo že udejanil….zakaj je torej nihče ni? ker bi v primeru neuspelega ekspermenta propadla cela država in njen sistem…..

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

poglej, vsaj potrudi se in poglej link, v njem je marsikaj, če pa želiš še več lako pa najdeš na netu ogromno, v vseh jezikih!!!!!

v končni fazi pa boss, nikoli več ne bo tako kot je bilo, počasi se vse spreminja, potrebno se bo znat žrtvovat, če želimo imeti normalno družbo¨!!!

redondo se strinjam, vendar pa bo verjetno vmes neko obdobje ki bo terjalo določene žrtve in postopno uvajanje, da bo teh krivic čim manj!!!

boss sem pozabila pripopat;

http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-vsakemu-drzavljanu-500-evrov.html%5B/quote%5D

Ninej zakaj pa odgovarjaš drugemu kot da sem to jaz?

pa saj ne, v vsakem odstavku je navedeno ime tistega, ki mu je odstavek namenjen!!!! pa še spustila sem par vrstic, a res ne vidiš!!!!:)

New Report

Close