Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti terjatev dolga bivšega partnerja – tožba, izvršba?

terjatev dolga bivšega partnerja – tožba, izvršba?

Pozdravljeni,

Bivšega partnerja bi rada tožila glede terjatve dolga. Sklenil je pogodbo, pri čemer je pogodba zahtevala oba podpisa, tj. matere(mene) in očeta novorojenega otroka. Pri tem je plačal nekaj avansa, ostalih položnic pa ni plačal. Tako so me po nekem času začeli klicati iz dotičnega podjetja, kaj je z osebo xy in kdaj misli plačat. Zaradi nerodne situacije sem prevzela plačila jaz, saj bi lahko podjetje uničilo biološki material. Kasneje sem od podjetja zahtevala potrdilo, kjer piše koliko je kdo kaj plačal, gospa je bila nadvse prijazna.. spomni se tudi osebe, ki je prevzela kit in pogodbo sklenila, brez avansa to tudi ne bi bilo mogoče. Kasneje sem urejala tožbo za očetovstvo in preživnino. Na sodišču sem povedala za dotično situacijo, vendar zdaj v končni sodbi piše, da se to poplačilo ne smatra kot preživnina, ampak stroški in lahko njihovo povrnitev terjam sama, kot zakonita zastopnica svojega otroka. (Na pritožbo se sicer mislim pritožit, vsaj glede člena o preživnini). Malo sem pobrskala po netu in odkrila, da je mogoča izvršba na podlagi verodostojne listine. Obrnila sem se na izvršilni oddelek, kjer so mi rekli, da moram vložiti tožbo.
Mene zdaj zanima:
1. če pridobim izjavo osebe iz podjetja in opiše nastalo situacijo, da pač plačila niso uspeli izterjati..po nekajkratnih kontaktih, in sem kasneje prevzela stvar sama..
2. dodam še potrdilo tega podjeta o plačilih obrokov
vse skupaj overim in dam za izvršbo. Ni izjava oz. potrdilo podjetja verodostojna listina? V sodbi za preživnino je stvar omenjena, vendar ni govora o znesku, čeprav smo na obravnavi nekajkrat poudarili za kakšen znesek gre. Tako mi je izvršilni oddelek rekel, da če ni konkretnega zneska v sodbi, moram vložiti tožbo. Je kakšna možnost, da se tožbe izognem, ker je vse jasno kot beli dan? Namreč, ker imam pravico do BPP, sem omenjeno situacijo omenila tudi odvetnici, ta pa je začela, da rabim konkreten dokaz o temu, da je bilo rečeno, da v celoti plača vse sam. Seveda jaz priče nimam, razen tega, da takoj ko je rekel,da jih bo plačal, sem sporočilo prenesla moji mami. Seveda prisotna ni bila. Čeprav je na zaslišanju za preživnino priznal, da ni plačal ničesar, to služi kot dokaz, mar ne? Danes sem sicer oddala prošnjo za BPP v vložišče, vendar bi se raje zagovarjala sama. Mi lahko nekdo svetuje, če že moram vložiti tožbo, kako naj bi ta izgledela, pošljem jo verjetno na okrožno sodišče.. ali je naslov tožbe terjatev dolga primerna in če obstaja kakšen primerek tožbe kje na netu?

p.s. pa še nekaj me zanima..

Odvetnica mi zatrjuje, da ni možno vložiti tožbe za povračilo stroškov v nosečnosti, ker nisva živela v izvenzakonski zvezi, čeprav je bilo na sojenju za preživnino rečeno, da je živel pri meni skoraj osem mesecev..dokler se ni odločil, da nas bo zapustil.
In 94. člen zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih jasno opredeljuje,

Oče otroka, rojenega izven zakonske zveze, je dolžan po svojih možnostih prispevati k stroškom zaradi nosečnosti in poroda ter k stroškom za preživljanje matere pred porodom in po porodu, dokler se mati ne more zaposliti.

res bi prosila za nasvet, odvetniki BPP se mi zdi, da mi delajo kvečjemu škodo kot korist.. znam se tudi sama zastopat..zato prosim, za mnenja, ali je to sploh izvedljivo.

Pa še nekaj odvetnica mi je izgubila račune za 3000 eur, k sreči pa lahko preko pristojnih služb pridobim račune nazaj, čeprav ne v celoti.

Pogodbo ste podpisali, torej ste jo sklenili tudi sami.

Obstoj dogovora z vašim bivšim partnerjem, namreč da bo celoten znesek plačal sam, boste morali pred sodiščem dokazati, poleg tega pa tudi to, da določen del zneska dolguje vam, če ste ga plačali sami namesto njega.

Morebiten dogovor učinkuje le med vama in ne nasproti tretjim, zato boste, če zneska ne bo plačal on, morali plačati preostanek sami. Poleg tega pa pred sodiščem ne morete dokazovati, da vaš bivši partner česa ni plačal, saj se negativnih dejstev ne dokazuje.

Izvršba v tem primeru ni mogoča kar takoj, saj morate najprej uspeti s tožbo.
Poleg tega, bistvena je njena vsebina, ne pa naslov.

S premoženjskega vidika je po ZZZDR zakonska zveza izenačena z zunajzakonsko skupnostjo. Člen, ki ga citirate, se nanaša na to, da ste kot mati upravičeni do povračila stroškov od očeta v času pred porodom in po porodu, dokler se ne morete zaposliti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close