Terme di Saturnia

Terme Saturnia so na pogled lepe, ko pa prideš bližje te mine vsa volja po namakanju.
Turistov je dovolj tako, da so bazenčki polni, je pa vse neurejeno, blato povsod, parkirišče le delno urejeno, je pa zanimivo, da ni vstopnine za kopanje in ne plačila za parking.
Spati je mogoče v mestu na hribu, kjer je tudi polno hotelov z termalno vodo, cene??
Poleg je golf igrišče, oznak za terme pa ni!!! Najdeš jih tako, da odpreš okno avta in po vonjavah veš da si na cilju.

ABS dober nasvet. V Italiji so res problem table. Enkrat sem vozila od Ferarre proti Lj..Na avtocesti tabla za neke terme, zapeljem na izvoz kjer cesta zavije levo ali desno. Jasno table za terme ni bilo več in ostatal mi je samo povratek na AC.
Google veš sem starejša in se zgubim brez težav. Sedaj sem si kupila Garmin-upam da bo malo lažje. Za malo smeha pa ti zaupam epizodo v Firencah ponoči. Parkiram pred barčkom v bližini stanovanja ob 23h(sina sem odložila na žuru 5km stran).Lastnik bara me opozori,da bodo ponoči čistili ulice (nisem obvladala ital.imen dneva) in da bom plačala kazen 50e. Svetuje mi sosednjo ulico. Peš je 5 korakov, z avtom pa…same enosmerne ulice..nočeš narediti prekrška…3x zaviješ,pa ne veš kje si. Uspelo mi je parkirati šele ob 2h ponoči. Drugič vem,da bom rajši poiskala parkirno hišo podnevi ali pa plačala kazen ,predvsem pa imela prevod dnevov v tednu. Danes se smejim na to štorijo, ampak takrat je bilo zelo stresno. Na vso srečo je bilo stanovanje v bližini stadiona tako da vsaj nisem zapustila predela mesta.
Hvala obema!

Na temo Garmina: midva sva tudi starejša (50+), mož je celo življenje vozil po klasičnih avtokartah in za Garmina tudi slišat noče, čeprav sem ga nabavila. Sem se pa enkrat peljala v en konec Ljubljane, ki ga prav nič ne poznam in kjer je veliko ozkih enosmernih uličic in sem ravno v ta namen vzela Garmina. Itak da me je vztrajno pošiljal v enosmerno ulico, v kontra smer. Sem se potem morala znajti brez njega
Ja, v Italiji znajo pa res bit table problem, včasih jih kar naenkrat zmanjka…

Mladi rastejo s tehniko in jim je lažje kot nam starejšim. Sedaj potujeva 2 g.50+ brez mladine in me kar malo skrbi.
Sem se pa spomnila na hrvaški forum. Pred 2leti sem tam našla odlične nasvete za Cinque terre. Bila sem 1 mesec pred poplavo. Kar so napisali, je držalo. Še to je pisalo kje kupiš najcenejše spominke in tudi kje brezplačno parkiraš. Moram prebrati še pri naših sosedih.
Na koncu meseca poročam.

Bila sem pred 2 letoma za 1. maj in imam res zelo lepe spomine.
Zalo lepo, ni bilo gužve, če smo prišli okoli 9. ure zjutraj do 13. Popoldan pa smo delali izlete po okoliških vaseh. Spali v agriturizmu za 50EUR na noč – apartma z zajtrkom. Bili smo dva para in letos razmišljam, da bi to ponovili, vendar prijatelja ne moreta, ker sta dobila vnučko. Če je kakšen par, ki ga to zanima, delili bi si prevozne stroške (naš avto), sva zainteresitrana, sva par 50+.

zakaj bi bilo tvegano, saj se prej dobiš, dvakrat, trikrat, jih povabiš domov,.. pa vidiš, če se ujameš. Potovali smo ogromno, sama, s prijatelji, z družino, praktično na vse konce sveta, pa razen ene dokaj brezveze izkušnje (še iz mladosti in to na počitnicah na Hrvaškem) ni bilo. Ne gre samo za deljenje stroškov za vožnjo, to je brez veze, gre za 100 EUR. Gre za družbo, izmenjavo mnenj, vsak vidi nekaj drugega in tako dalje. Če se komu ne ljubi popoldan na izlet lahko ostane in se kopa, poljubno, kako komu ustreza,… gre torej predvsem za druženje. Pri teh letih hitro ugotoviš, če je vsaj nekaj skupnega.

jaz sem potovala v različnih variantah, družina smo štirje in letos smo imeli tako zadnje potovanje – tako smo se zmenili, v Argentino in Brazilijo in zelo lepo zaključili. Sedaj sta otroka oba že odrasla in bosta sama ali z družbo to nadaljevala.
Midva pa, ni problema, da greva sama, včasih pa je tudi prijetno še s kom. Poleti načrtujeva potovanje s prijateljico v Kazahstan. Bi pa šla za 1. maj tudi v terme, če ne bo nikogar zainteresiranega, greva pač sama. Ni problem vse opcije so odprte. Glede uskladitve ni problema. Vse načrte izdelam že v Ljubljani, praktično za vsak dan potovanja in načrt ostane bolj ali manj enak, vsaj za dolga potovanja je bilo tako. Vedno je uspelo in imam lepe spomine, če se pripraviš, si veliko prebereš o destinaciji, še kaj odkriješ, se s kom na poti družiš, ni lepšega. Važno je pa, da se srečno vrneš. Smo imeli srečo, niso še zboleli in tudi nobenega neprijetnega pripeljaja ni bilo. Upam, da tako tudi ostane.

Pitra,odpotovala sem en dan pred tvojim zapisom. Terme sem prestavila za drugič.Obiskala pa sem Vicenzo. Teatro Olimpico in Basilica Palladiana – čudovito! Parkiraš na Park Canove Vecchie za 0,50e/30 min. v centru mesta. Sploh v teatru vstopiš v novo dimenzijo zavedanja.
V Firencah je v Palazzo Pitti od 19.3.dalje nova razstava francoskega porcelana, servisi Napoleona, Medičejcev,iz privatnih zbirk…V ta del in v Boboli gardens (tudi porcelan) je vstopnina 10e. Čudovito.
V bližini Museo Orsammichele v stoje poješ vampe-lampredoto ali porketo-Piazza de Cimatori 4,50e
ali kos pice-dnevna 2,50e ostale od 6e dalje. Pico v sede poješ v gostilna Buongostai- via de Cherchi od 9e naprej. Na Piazza della Signoria vržeš kovanec v pujsa za srečo.
Muzej Salvatore Ferragamo ima del zbirke na gostovanju-manjkajo čevlji do leta 1949. Je bil pa obisk am.študentov dizajna.Sprejel (tudi naju) jih je Ferucio Feragamo,vnuk Salvatora F.in president of the Company Ferragamo.2 uri sem poslušala o tej uspešni familiji. Preprost človek na zunaj,bogat v svoji notranjosti.
Zimske gume je potrebno imeti v Italiji do 15.4..Pa,ko se vozite po Firencah z mestnim avtobusom pravilno poštempljajte vozovnico na avtobusu. Moja prijateljica je plačala kazen 50e (nor kontrolor). Neljub dogodek so obžalovali vsi potniki v avtobusu in se nama opravičevali.
Toskana je lepa,priporočam.

Ponovno grem predvidoma junija, takrat pa so na vrsti Terme in riževa polja (zares).Tokrat naju je garmin hotel peljati po nekih kozjih stezicah proti Milanu zato sva se odločili, da naslednjič bolj dodelava potovalni načrt.
Dogodivščin je bilo ogromno. Najbolj neverjetna je bila tankanje na S.M.P.DISTRIBUCIONE SRL,SP TREVISO MARE,MEOLO (prepisala iz računa) za 0,78e/l bencina.Na ceno nisem bila pozorna. Avto je normalno deloval. Doma pregledujem račune in me zaskrbi kaj sem tankala. Odhitim na servis v Lj. pa je bilo na srečo vse OK.
Ob naslednjem potovanju se zopet oglasim.

Spoštovani,
Zanima me kaj pravite na mojo turo, je izvedljiva:
18.6.2015 (ĆET. – 1. Dan) Trst – München – Los Angeles
19.6.2015 (PET. – 2. Dan) Los Angeles – (200 km) – San Diego (ZOO in mornariški muzej) – (200 km) – El Centro
20.6.2015 (SOB. – 3. Dan) El Centro – (400 km) – Tuscon (Pima Air &Space Museum, NP Saguaro) – (250 km) – Phoenix (US AIRWAYS CENTER)
21.6.2015 (NED. – 4. Dan) Phoenix – (350) km – Grand Canyon Village
22.6.2015 (PON. – 5. Dan) Grand Canyon Village – (210 km) – Page
23.6.2015 (TOR. – 6. Dan) Page – Antelope Canyon Tour – (240 km) – Monument Valley – (240 km) – Moab
24.6.2015 (SRE. – 7. Dan) Moab – (10 km) – Arche (Delicate Arch, KROG 8 km (Tunnel Arch, Pine Tree Arch, Landscapearch, Wall Arch, Partiton Arch), Double Arch) – (10km) – Moab
25.6.2015 (ČET. – 8. Dan) Moab – (50 km) – Canyolands Island in the Sky (Mesa Arch, Grand view point, Upheaval dome, Dead horse point) – (450 km – (opcija Capitol Reef )) – Bryce Canyon
26.6.2015 (PET. – 9. Dan) Bryce Canyon (Sunset/Sunrise point, Navajo Loop, Queen’s garden, Farview point, Rainbow point, Yovimpa point)
27.6.2015 (SOB. – 10. Dan) Bryce Canyon – (80 km) – Zion national park (Angels Landing, Smaragdni tolmun, Weeping Rock) – (200 km) – Valley of Fire – (90 km) – Las Vegas
28.6.2015 (NED. – 11. Dan) Las Vegas – (55 km) – Hoover Dam – (65 km) – Canyon Diablo Road – (35
km) – Red Rock Canyon – (35 km) – Las Vegas (Gold & Silver Pawn Shop, Factory stor, Insert Coins, Mandalay Bay (akvarij), Ceasars, Luxor (piramida), Venetian, Excalibur, Bellagio (vodomet ob 12 uri), Treasure Island (gusarji), Paris, Mirage (vulkan))
29.6.2015 (PON. – 12. Dan) Las Vegas – (200 km) – Death Valley (Badwater, Artist drive, Zlati kanjon, Dante’s View, Zabriskie Point, Twenty Mules Team, Devil’s Golf Course) – (200 km) – Las Vegas
30.6.2015 (TOR. – 13. Dan) Las Vegas – (200 km) – Death Valley – (170 km) – Alabama Hilla – (100 km)
– Bishop – (110 km) – Mono Lake – (35 km) – Bodie – (20 km) – Bridgeport
1.7.2015 (SRE. – 14. Dan) Bridgeport – (200 km) – Yosemite (El Capitan, slapova Vernall, Nevada Falls, Lee Vinning, točka Tunnel, half Dome, Glacier Point, Tunnel and Valley Wiew, Point Trail) – (70 km) – Mariposa
2.7.2015 (ČET. – 15. Dan) Mariposa – (70 km) – Yosemite – (140 km) – Valley Springs – (190 km) – San Francisco
3.7.2015 (PET. – 16. Dan) San Francisco /Twin Peaks, ulica Lambard, Kitajska četrt, Fisherman’s Wart, Pier 39, Golde Gate, Lincolon park, Pacific heghts, Kirby cove, Fort point, Levi’s Stadium)
4.7.2015 (SOB. – 17. Dan) San Francisco, Silicon Valleya (Google) – (130 km) – Santa Cruz – (50 km) – Castroville – (25 km) – Monterey, Carmel Beach, McWays falls, Cambria, Morro Bay, Pismo Beach – (270 km) – Santa Maria
5.7.2015 (NED. – 18. Dan) Santa Maria – (130 km) – Santa Barbara – (105 km) – Malibu – (160 km) – Los Angeles
6.7.2015 (PON. – 19. Dan) Los Angeles Universal Studios
7.7.2015 (TOR. – 20. Dan) Los Angeles (Chinese theatre, Walk of fame, Sunset strio, Beverly hills, Union Station, China town, Little Tokyo, Bunker Hill, Grand Central Market, Hollywood Boulevard, Griffith Park, The golden triangle, UCLA, Venice Beach, Long Beach, Staples Center, NIKE/ADIDAS factory store)
8.7.2015 (SRE. – 21. Dan) Los Angeles – (165 km) – Bakersfield – (180 km) – General Sherman Tree, Tunnel Log, Crescent Meadow Picnic Area – (210 km) – Bakersfield – (165 km) – Los Angeles
9.7.2015 (ČET. – 22. Dan) Los Angeles (opcija California Science Center IMAX Movie) – München – Trst
Tomaz