Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek termostat in termostatski ventili na radiatorjih

termostat in termostatski ventili na radiatorjih

Tehnika gretja mi nikoli ni bila čisto jasna…
Torej:
Če imam na radiatorjih termost. ventile, naštimane na recimo 20 stopinj. Pa recimo da bi imela termostat od peči naštiman na 22 stopinj (sprašujem teoretično, ne ali je to pametno…) – kdaj bi se peč ustavila? Bi jo ustavili termostatski ventili, bi dali ti peči znak, naj neha gret, čeprav bi do temperature na sobnem termostatu manjkalo še 2 stopinji?

Ali pa recimo, če v sobnem termostatu ni baterije – bo peč neprestano delala, ali jo bodo ustavili termost.ventili?

Če mi zna to kdo enostavno razložiti… Hvala. 🙂

peč oz. gorilec bo ustavil kotlovski termstat,ki je naštiman vsaj na 50 st

se opravičujem, ampak ne razumem tega odgovora…

Termostatski ventil boš imela v prostoru nastavljen na 22[sup]0[/sup]C. Ko bo temperatura v prostoru dosegla 22[sup]0[/sup]C , bo termostatski ventil zaprl dotok vode v radiator.
Termostat na peči pa bo nastavljen na 60[sup]0[/sup]C. In bo vzdrževal temperaturo vode bojlerju peči na 60[sup]0[/sup]C.
Sobni termostat bo nastavljen na 23[sup]0[/sup]C. In bo izklopil cirkulacijo vode v sistemu CK (črpalko) pri temperaturi v prostoru 23[sup]0[/sup]C. Kar pa se bo zgodilo zelo redko, saj ti bodo termostatski ventili v prostoru uravnavali temperaturo na nižji stopnji, kot pa boš imela nastavljen termostat v določenem prostoru, dnevni sobi naprimer.

Termostatski ventili ti bodo tako vzdrževali temperaturo za vsak prostor posebej – kakor jih boš nastavila. Nekje 18, drugje 20 in spet ponekod na 22 [sup]0[/sup]C.
V prostoru, ker imaš nameščen termostat, praktično ne potrebješ termostatskih ventilov. Razen če je prostor zelo velik in razgiban.

Hvala mah-dom.
Če torej prav razumem – če imam sobni termostat naštiman na 25 stopinj, termost.ventile pa na 20, mi bodo ventili ustavili delovanje peči, ko bo v prostoru 20 stopini?
V čem je potem sploh smisel termostata, če imaš termost.ventile?

Čakaj no malo.
Peč ima svoj termostat. Običajno pa sta dva. Eden skrbi za vzdrževanje temperature v kotlu, drugi pa za temperaturo, ko bo dopustil možnost delovanja obtočne črpalke.

Tretji, sobni termostat skrbi, da je v prostoru vedno prava temparatura. To pa naredi tako, da pošlje ukaz črpalki, ta požene vodo po sistemu in prostor se ogreva.

Delovanje peči “ustavlja” le termostat na peči, ki skrbi za temperaturo vode. Delovanje črpalke “ustavlja” drugi termostat, ki skrbi za zadostno temperaturo in izda “dovoljenje”, da lahko sobni termostat sploh sproži obtočno črpalko.

Sobni termostat ob pravilnih nastavitvah peči ni potreben. Je pa priporočljiv.

To bi bilo vse.

sobni termostat ne ugašuje peči ampak samo izklaplja cirkulacijsko pumpo,peč pa izklaplja termostat v bojlerju ki ga imaš v kurilnici.
termostatski ventil na radijatorju ni pa nič povezan z pečjo ali kurilnico,v njem je bimetal ki se razteza ali krči glede na temperaturo in samo zapira ali pa odpira pretok vroče vode v radijator ko je dovolj toplo v prostoru. eto upam da razumeš

Se opravičujem, ker se narobe izražam, saj mi je to področje res tuje.
Bom čisto konkretna.
Recimo da imam sobni termostat v sobi, ki je trenutno ne želim ogrevati, ostale prostore pa želim ogreti. Termostata ta trenutek ne želim prestavljati.
Recimo da na termostatu naštimam temperaturo na 25 stopinj. Radiator v tem prostoru izklopim. V osatlih prostorih radiatorske termost.ventile naštimam na 22 stopinj. Zanima me, ali bo peč nehala poganjat vodo po radiatorjih, ko bodo ti prostori segreti na 22 stopinj. Bo torej črpalka v peči nehala poganjat toplo vodo naokoli? Ali pa bo delala in delala, ker se pač prostor, v katerem je sobni termostat, ne bo nikoli segrel, ker pač nimam vklopljenega radiatorja?

Razumem, da term.ventil ni povezan s pečjo. Ampak zapira pa dotok vode v radiator, ko je prostor dovolj segret. In če vsi radiatorji zaprejo dotok vode… se črpalka ustavi, ali jo lahko moti termostat v nezakurjeni sobi?

Kaj če iz termostata vzamem baterije? Kako bo peč to razumela?

Hvala za potrpljenje, ki ga imate z mano. 🙂

Črpalka se ne ustavi. Voda še vedno kroži po sistemu, le da ne gre preko radiatorjev.
Ker črpalko ustavlja sobni termostat, jo seveda ta v nezakurjeni sobi lahko “lahko moti”.
Če vzameš baterije iz termostata bo peč razumela nastavitve, ki so nastavljene na peči. Ker termostata na ta ačin NI, ga peč ne more upoštevati.

Skozi kaj pa kroži voda skozi sistem, če so vsi radiatorji zaprti? Kakšnega bojlerja pa punca ne omenja.

Po ceveh. In skozi cevi.
“Punca” ni povedala kakšno peč ima. Kako ima narejene razvode itn…. Zato o tem ne razpravljam. Opisal sem samo funkcije termostatov in razlike med njimi. Odgovoril sem na zastavljeno vprašanje. Podrobnosti me ne zanimajo.

Hmm, za lažje razumevanje prilagam skico v prilogi.

Peč se ustavi oziroma izklopi, ko jo izklopi kotlovni termostat, ki je na sami peči in ki določa max temp. vode v sistemu. Ali pa sobni termostat, če ga imaš tako zvezanega, da izklopi gorilec. Črpalka pa je lahko priključena na sobni termostat ali pa ima svoj dodatni cevni termostat, ki jo vklopi.
Odvisno je torej od same vezave in če imaš še bojler na centralno.

Termostatski ventili zaprejo pretok vode skozi radiatorje, kar pomeni, da bo voda v sistemu prej dosegla nastavljeno temp. in bo peč izklopil kotlovni termostat.

Če vzameš baterije iz termostata, potem peč niti delala ne bo ali pa ne črpalka. Pač odvisno od vezave.

Če ni bojlerja, potem mora vsaj en radiator imeti navaden ventil in biti odprt, da lahko voda kroži.
Da črpalka nima težav.

Ne razumeš. Črpalka se ne bo ustavila, če je ne bo izklopil sobni termostat.
Izklopila se bo peč zaradi kotlovnega termostata.

V termostatskih ventilih ni bimetala, ampak je plin, ki se krči oziroma razteza.

Ampak ko se izklopi peč, se verjetno izklopi tudi črpalka? Ali se motim?

In ker vidim da je pomembno tudi to – s pečjo ogrevamo tudi sanitarno vodo.

Se motiš.

Peč se izklopi, ko v peči voda doseže nastavljeno temp., ki jo nastaviš s kotlovnim termostatom, ki je na sami peči.
Črpalka pa, ko jo izklopi sobni termostat ali pa cevni, če obstaja.

Bojler je posebej ali del same peči ?
Koliko črpalk imaš ?

Torej črpalka dela neprestano, če je ne ustavi sobni termostat?

Bojler ni del peči, ampak stoji posebej.
Koliko črpalk ima peč pa nimam pojma…

Prej sem vklopila centralno, termostat je v nezakurjeni sobi naštiman na temperaturo, ki je precej višja od temperature v tej sobi, radiator odprt le v dveh drugih sobah. Ko sta radiatorja nehala greti, sem šla pogledat peč Ta ni delala, vse je bilo tiho. Porabe plina ni bilo…
Kaj je torej ustavilo peč? In zakaj se je torej tudi črpalka ustavila? Ne gre mi tole skupaj s tem, kar mi pišete.

Kako veš, da se je ustavila črpalka, če niti ne veš koliko jih je ?
Si prepričana, da je sobni termostat še vedno bil na “ON”, ko se je peč izklopila ?

Peč lahko izklopi le kotlovni termostat ali pa sobni.

Seveda je možno, da lahko sobni termostat prav tako izklopi peč in črpalko hkrati, če je tako zvezano. Se pa to ponavadi ne prakticira.
Še posebej, če imaš še bojler. Saj potem ne bi peč grela tople vode, ko bi imela stanovanje toplo.

Logična razlaga je ta, da je termostatski ventil zaprl radiator, peč pa se je izklopila, ker je voda že dosegla nastavljeno temperaturo v peči.
Zato si ti mislila, da je radiator nehal greti.

Res da se je tale punca poimenovala “nevednica”, ampak na takle način je pa res ni treba obdelovati, no. Punca je že takoj povedala, da se na te stvari ne spozna, pa jo sprašujete, koliko črpalk ima njena peč? Ljubi bog, kateri povprečni uporabnik oziroma uporabnica pa to ve? In če je punca napisala, da peč ni delala in da ni nič ropotalo, potem najbrž črpalka ni delala, ker bi jo slišala, pa če je ena, dve ali tri… Čisto jasno je, da če sta njena radiatorja prostor segrela do željene temperature, in da punca peči ni več slišala, tudi števec se ni premikal, se je torej centralna ustavila. In spet je začela delat, ko sta se ogrevani sobi ohladili in so ventili na radiatorjih to zaznali. Kakšno kroženje vode, lepo vas prosim? Po čem? Po zaprtih radiatorjih, al po čem?

“Nevednica999” sprašuje kaj izklopi črpalko in kaj peč…Je sama odprla temo in če želi odgovore, je potrebno podati neke podatke.

Zato ne vem, kaj je tvoj problem “milko66” ?

nevednica je dobla vse odgovore. DVAKRAT!
Bolj natančn bi bilo že težko razložit.
Voda pa krož po celem sistemu po obvodu in po ceveh če je sistem prou narejen. pa sej imaš zgoraj skico k jo je robi al en prilimov.

New Report

Close