Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek test za alergijo

test za alergijo

Prosim za pomoč. Zdravnica nam grozi, da bomo morali zaradi izpuščajev in kožnih sprememb iti na test za alergije za našega enoletnika. Zanima me, kako to sploh izgleda. Ena mamica me je prestrašila, da otroka ne tešče ne vem kolikokrat prešpikajo! Obstaja mogoče kakšen zasebni zdravnik, ki bi ta test proti plačilu sam opravil in mogoče otroku bolj prijazno?

Mi smo bili na alergo testih in ni tak hudo. Nam ni bilo treba biti tešči. Nam so delali na cvetnje, na živalsko dlako, na hrano. Je kar dosti teh testov. Zgleda pa tako roko ji označijo z številkami kanejo zdraven številk pač te tekočine za kar ga bodo testirali in potem ti stakimi zelo malimi iglicami špikajo. najeveč mislim da ti jih lahko dajo od enkrat 20. Je pa to povsot enako tudi samoplačniško. Pa tudi kri mu bodo vzeli, Čeprav naši so pri enem letu samo kri vzeli jo niso špikali so jo potem ko je imela že skoraj tri leta. Ker tevi testi ne lahko ne pokažejo pri tako mali še da bi bili na kaj alergični zato jim vzamejo raje kri. vsaj pri nas je bilo tako.
Upam da sem kaj pomagala.
Mateja

na roke ti dajo kapljice snovi za kateru sumijo, da povzroča alergijo… te kapljice nato prebodejo z iglo… zadeva niti ni tako boleča je pa vsekakor neprijetna… menim, da tudi pri zasebnoku prebodena koža enako boli..

grozijo ti, prestrašili so te…

Lepo te prosim, če obstajajo resni razlogi za sum na alergije je edino odgovorno, da otroka testirajo. Na alergološki vsaj najpogostejši testi niso boleči, sicer pa predlagam, da se obrneš na forum alergije. Tam je zelo veliko staršev z izkušnjami, pa tudi strokovnjaki moderirajo forum. Tam ti bodo zagotovo najbolj kompetentno odgovorili.

Pa še to – predlagam ti, da si drugič ne pustiš “groziti” ampak zdravnico temeljito izprašaš kaj je s testiranjem ali kakšno drugo zadevo, ki ti jo predlaga pa je ne poznaš. Nisi zdravnica, da bi vse vedela sama od sebe, neumna ali brezbrižna pa tudi nisi, da te ne bi zanimalo ali da ne bi štekala. Njena dolžnost je, da te vsestransko informira in ne pusti se odsloviti, češ da ima veliko dela.

No, naša mala je prvič na alergološkem testiranju pri njenih dobrih 8 mesecih “sodelovala” kar pomeni, da prvič pri tem špikanju ni niti malo zajokala (kar je bilo do tedaj ustaljena praksa – samo da je videla nekoga v beli halji, jok in jok). Jo je zdravnica najprej zmerila, stehtala, pa malo zabavala, ji dala igračko,……, potem pa je bil na vrsti še ta test, ki je že zgoraj dosti podrobno opisan. Nič hudega! Bodi vesela, da bodo otroka testirali!

Mi smo srečni, da gremo na testiranje, da brž ugotovimo na kaj smo alergični in kako lahko zdravimo. Vzeli so ji par epruvet krvi in zdaj čakamo na rezultate.

Hvala za informacije. Mogoče ve, kje se to dela tudi samoplačniško?

Samoplačniško greš lahko k dr. Voduškovi. Mi smo bili z našim malim tam, ko je bil star dobri dve leti. Sestra Lucija ga je tako lepo pripravila, da sploh ni trznil, ko je delala test. Tudi nadaljna jemanja krvi ob virozicah so potekala brez zapletov. Lucija pove zgodbico o čebelici, ki pije malinovec in potem v epruvetko priteče kri:-)
Znanka te je vsekakor preveč prestrašila s testom. Če je tvoj otroček na kakšno snov alergičen pa zna po vbodu srbeti- reakcija. Lahko je normalno pred pregledom, le antihistaminikov ne sme jemati osem dni pred testom(nisem sigurna , če je osem dni).

Lp, 5rica

nam niso testi lani maja pokazali prav ker je jemala claretin, pa smo prenehale 10 dni prej. Potem mi je rekel alergolog da je bolje 14 dni prej kot je testiranje da ne sme nič jemati.

SPLOH NI HUDO!

Moja hčerka je bila pri 7-ih in 24-ih mesecih. Kožni testi so mala malca, z iglo se komaj dotakne roke.

Krvni testi so pa malo bolj zoprni, ker je treba vzeti kar nekaj krvi. Ampak krvne teste delajo bolj redko in ponavadi ne pri majhnih dojenčkih.

naš je bil testiran pri 8mesecih in čisto pri miru,sploh ne boli.

tako majhnih ne špikajo, sploh pa ne na tešče. na tešče bi morale biti edino če vama vzamejo kri. sicer pa za kožno testiranje ni treba da ste na tešče, le zdravil proti alergiji ne smete jemati več dni pred testiranjem, pa ne glede na to kako testiranje je. sicer pa je kožno testiranje neprijetno, na kožo nanesejo poz. in neg. kontrolo potem pa alergene, po kapljicah, nati pa na sredini kapljice naredijo manjšo poškodbo kože, z lanceto. ampak potem je treba roke še 20 min držat pri miru, zato pa kolikor vem tako majhnih ne testirajo tako, temveč odvzamejo kri za preiskave. in to špikanje je podobno kot če te opraska muca.
moja še pri 4 letih ni držala rok pri miru ne med nanosom alergena, ne med špikanjem niti potem ne. ker če je alergija na kateri nanešeni alergen, potem na mestu vboda močno srbi.

ostane ti še bicom, vendar je to alterantiva klasične medicine in ne dobiš napotnice. pa če tudi ti kaj pokaže, bodo otroka vseeno želeli testirali klasično.

New Report

Close