Testo za pico
Včeraj sem delal testo za pico pa sem prekosil samega sebe.
Sem zelo kritičen glede tega kako pico delam, tudi ko govorijo da je dobra, ne pristanem na to če meni ni všeč.
Kupil sem razne pizza stone zadeve in podobno pa nič ni pomagalo. Včeraj pa sem naredil pico tako dobro kot bi jo v krušni peči spekel.
Kako sem naredil?
Kupil sem kvas in ga dal čez pol, ostalo polovico pa shranil za drugič.
Z nožkom sem ga nasekljal načimbolj drobne koščke. Pogrel sem malo vode, ampak res malo, pol deci pomoje. V njo sem natrosil kvas in dodal dobro čajno žlićko sladkorja in pokril.
Prišel čez 15minut in je bila že res penasta gmota.
Vzel novo posodo, natrosil cca 200-300g moke, v njo dal žličko soli ter zmešal, potem pa še polil malček navadnega olja ter ekola. Vzel sem posodo s kvasom in jo z žličko potresel po moki, dodal še malo pogrete vode, spet kak slab deci in začel mešati in mešati dokler se ni vse prijelo skupaj.
Potem pa začel gneti testo priblizno 5minut tako da sem ga z dlanjo stilsnil da se je raztegnil pa potem zlepil skupaj (tako kot da bi hotel malo zraka notr zajet) in tako je trajalo 5min. Pustil vzhajati 20minut….pridem po testo, postal je prijetno napihnjen in popolnoma mehah. Ga z valjarjem pognetel narazen, nadeval s sirom sunko kecap in sampinjoni, dal pečt za slabih 20min na 220…na sredino pečice.
Pica ki je prišla ven je bila fantastična
Jaz naredim testo za pico brez tehtanja. V posodo dam moko (cca 1/2 kilograma), nikoli ne tehtam. V majhnem lončku segrejem malo mleka. Mleku dodam 1 žličko sladkorja. V mlačno mleko (ne prevroče!) dam polovico kocke kvasa in počakam, da se raztopi. Moko posolim z zličko soli in premešam. Nato dodam stopljen kvas, malo olja in malo mlačne vode. Mešam z leseno kuhalnico in sproti vidim, kakšno postaja testo. “Pod roko” vidim, kakšno nastaja testo. Jaz to delam zelo pogosto in mi kar hitro uspe. Nato testo še ročno obdelam. Tako pripravljeno testo razdelim na dva dela (po želji) in dam včasih tudi v skrinjo. Dobro se obnese. Upam, da ti uspe. Je pa za vse potrebna praksa.
Jaz ga delam po tem receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/6549/kruh/odlicno-testo-za-pizzo/
“nadeval s sirom sunko kecap…… “[/b]
Kečap? Bože mili! Na pici? Ajooooj.
Lahko sicer da imaš rad kečap. Amapk takoj, ko z njim onečastiš svetinjo, ki se imenuje pica – izdelku NE SMEŠ in NE MOREŠ več reči pica.
Recept za testo pa je pravi.
BISTVO, ampak RES BISTVO pečenja pice pa je najvišja možna temperatura, ki jo lahko dosežeš v domačem štedilniku!!!. Drugače mora biti prava pica pečena v 2-3 minutah, v pečici pa je pečena takoj, ko začne “vreti” sredina. Kdor ima rad malo bolj zapečeno, počaka še dve ali tri minute-
Jaz ga delam po tem receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/6549/kruh/odlicno-testo-za-pizzo/%5B/quote%5D
Jaz tudi. Odkar sem našla ta recept, delam samo še tako.
A pa ne pride z margarino in z mlekom bolj “keks” testo? Vprašam, ker takega še nisem delala.
Vedno delam “staromodno”, z vodo in oljem: 1/2 kg moke, 1/2 kocke kvasa in žlička sladkorja za vzhajanje, žlička soli, 3-4 žlice olivnega olja, ca. 1/4 litra vode. To je za 4 porcijske ali 2 veliki pizzi. Naredim jih na peki papirju, trik je pa v pečenju.
Pečico segrejem na največjo temperaturo, pekač dam na najnižjo rešetko in ga grejem zraven. Pizzo s papirjem vred potegnem na pekač, dam vse skupaj spet čisto nizko v pečico in pečem 5 minut, največ 7, če je pizza zelo obložena. Potem s papirjem vred povlečem na pult, dam v pečico še drugo, prvo pa razrežem in jo medtem že jemo.
Toplo mleko kvas, sladkor v pečico, na 35 stopinj, da vzhaja, nato pa nalijem v posodo z moko (vse mere so “na oko”) dodam še deci tekočega jogurta in malo žlico kisle smetane. Mesim in po potrebi dodajam še moko. Testo vhajam 1 uro na 35 ali 60 stopinj (pač program vhajanja) in ga po uri še enkrat premesim in nazaj u pečico za pol urce. Ma testo je vrhunsko mehko