testo za pico

Drage punce, kako vam uspe naredit fino testo za pico?
Mehko, sočno in malo debelejše?
Iz katere moke delate testo?
Koliko časa testo počiva?
Včeraj mi je uspel en trd podplat od testa, gor sicer super fino za papcat, testo pa skoraj za v smeti:((
Milijonkrat vas prosim za vaše izčprne komentarje ter opozorila na kaj naj pazim.
Najnajnajlepša hvala.
Naj živijo kuhalnice!

Jaz naredim čisto navadno testo za kruh. Voda, moka, kvas in sol. Pregnetem, pustim počivati vsaj eno uro, potem razvlečem z rokami po rahlo naoljenem pekaču, prelijem z omako obložim s šunko in sirom, ter pustim še nekaj minut zunaj da počiva vse skupaj. Ta čas prižgem pečico in ko je vroča (220 stopinj) dam pico notri in pečem okoli 15 do 20 min.
Trdo testo pride, če ga predolgo pečeš, ker se posuši. dati moraš v precej vročo pečico 220 do 250 stopinj. Meni se bolj obnese klasičen način kot ventilatorska pečica.
Lp; ela S
Tako, kot piše Ela, mogoče še kakšno žličko olja v testo. Sama delam vedno okrogle pice in testo že takoj po gnetenju razdelim na porcije. Pustim vzhajati caa 20 minut do pol ure in raztegnem. Takrat prižgem pečico in začnem pripravljati stvari, katere pridejo na pico. Med tem časom testo še malo vzhaja. Zadnjič sem vodo zamenjala s pivom, za začetek 1/2 in je bilo tudi zelo dobro testo.
Pečem vedno na maksimumu .
LP

Pozdravljena!
Takole naredim:
sol
70 dag moke
v lonček 2kom kvasa ŽITO, malce sladkorja, žlico moke in voda;
postavim v mikrovalovno, da mi v lončku kvas shaja
Zlijem v luknjo, ki jo napravim v moki, pazim, da rahlo premešam (sol ki je pod moko ne sme priti v stik z kvasom)
dodam pa še en lonček tople vode, ki ji dodam dve jedilni žlici olja in žlico kisa (vinskega oz. tistega, ki ga tudi sicer uporabljate.)
Testo zmešam s paličnim mešalnikom (nastavek:špirale!), fino je če je malo bolj mokro testo. Potem dam jaz shajat kar v mikrovalovno.
Tačas pripravim vse ostale sestavine, lepo obložim in spečem. Mislim, da preveč vloge tu ni ali je ventilatorska pečica ali ne. Mislim, da je samo ena stvar pomembna in sicer, da z ventilatorsko pečico vse pečemo 15-20 0C nižji temperaturi.
Upam, da le nisem preveč zakomplicirala. Če že na videz dobite tak občutek, vam povem, da delam pizzo takrat, ko nimam doma nič pripravljeno za kosilo pa je vseeno mimogrede na mizi.
Dober tek! Joži

Sama delam pizzo iz navadne bele moke, tip 500, sem pa nazadnje poskusla narest testo iz polovice bele moke in polovico polnozrnate moke in moram rečt, da mi je bila druga varianta boljša.
Drugače pa naredim tako:
1/2 skodelice vode in 1/2 skodelice mleka segrejem, vanjo dam žličko sladkorja in žličko moke ter nadrobim navadni kvas (Mercator ali Fala) ter pustim, da malo vzhaja – čeprav mi vzhajanje še nikoli ni uspelo :).
V posodo pa dam cca. 300 g moke (lahko 150 bele, 150 polnozrnate ali pa v celoti samo belo moko) in 1-2 žlički soli.
Potem v posodo z moko vlijem kvas in gnetem. Po potrebi dodam ali malo vode, če je preveč suho, ali pa moko, če je preveč tekoče. Gnetem toliko časa, da se mi nič ne lepi na roke in da je testo elastično.
Potem pustim čakati 1 uro, da vzhaja, zopet pregnetem in pustim, da 1 uro vzhaja. Potem s pomočjo olja testo razvlečem po pekaču in pustim ene 20 min vzhajati.
Pizzo poljubno obložim.
LP, N.
Sem jo delala ravno danes. Ker smo šli vmes še na parcelo nekaj naredit, sem jo zamesila že ob 10h, pico sem pa naredila šele po 14. uri. Torej je vzhajala cele 4 ure, pa je bilo testo še vedno zelo voljno, mehko in ravno prav debelo.
Vzamem okoli 600g moke (tisto, ki jo imam doma) – danes sem vzela tisto od Merc. za kvašeno testo, dodam v mleku vzhajan kvas, sol dam nekam na rob moke, malo olja ter po potrebi dolivam slano toplo vodo. Testo zamesim, da je ravno pravšnje – da se odlepi od posode in rok – in pustim vzhajati okoli 1h.
Testo razvaljam ali razvlečem, naložim in v ventilacijsko pečico na 220C.
Ps. Mogoče jo pustiš v pečici predolgo in se posuši, tudi meni se je to dogajalo, pa sem se nekaj naučila iz svojih napak ter nasvetov drugih. Pomembno za mehkost testa se mi zdi tudi dodatek olja v testo.
lp