Testo za pico

POLNOZRNATA PICA IZ PIRINE MOKE
To ni nizkokalorična pica, temveč takšna, ki je po sestavi bolj zdrava in uravnotežena, ima manj nasičenih maščob, soli, ki je bogata z vlakninami, ter ima nizek glikemični indeks.
Običajna pica ima ponavadi dvakrat več maščobnih kalorij (zaradi nasičenih maščob), je tudi povsem brez vlaknin ter ima precej višji glikemični indeks.
Za pekač iz pečice potrebujemo:
– 300 g pirine polnozrnate moke,
– zavitek suhega pekovskega kvasa,
– 100 ml mlačne vode,
– 100 ml mlačnega mleka z 0,5% mlečne maščobe,
– pol žličke soli
– malo tekočega sladila (lahko se ga tudi izpusti)
– malo moke za oblikovanje.
Za nadev:
– 80 g paradižnikove mezge (omaka za pico)
– 150 lahkega šinka ali piščančje prsi v ovitku
– 150 lahke mozzarelle,
– 100 g posnete skute,
– 50 g šampinjonov,
– sveža »na repo« naribana bučka (cukin)
– 2 sveža paradižnika narezana na tanke rezine.
– začimbe za pico.
Priprava:
V posodi zmešamo moko, kvas in sol. V zmesi naredimo jamico in vanjo zlijemo mlačno vodo in mleko ter dodamo malo sladila (po želji). Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje pomešamo, da dobimo voljno testo, ki se prične ločevati od posode. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati pol ure. Vzhajano testo še malo pregnetemo, pokrijemo s krpo in pustimo še pol ure vzhajati.
Opombe: Testo je precej »pacasto«, vendar nič hudega, ko ga nadevaš v pekač, ga z pomokanimi rokami polagaj in poravnavaj v pekač. Ni nujno da vzhaja (v tem primeru, ga je potrebno malo bolj pregnesti z mešalnikom) in lahko takoj nadaljuješ.
Med pripravo testa ogrejemo pečico na 200- 240 stopinj Celzija (odvisno od pečice). Testo razvlečemo po pekaču, obloženim s peki papirjem, ob straneh naj bo malo testenega roba, da nadev ne »odteka«. Testo premažemo s paradižnikovo mezgo, dodamo začimbe, če paradižnikova omaka ni že začinjena, obložimo z lahkim šinkom, nato enakomerno razporedimo skuto, šampinjone, naribano bučko, ki jo malo potreseš s česnom v prahu, dodaš še tanke rezine svežega paradižnika, mozzarello narezano na tanke koščke, po želji lahko dodaš še malo sira (katerikoli – s tem se poveča kalorična vrednost pice), narezanega na tanke rezine, na koncu posuj z origanom, pokapaj z olivnim oljem in peci 10 – 15 minut, oziroma toliko, da se testo lepo zapeče.
Pica je dobra tudi hladna, narezana na manjše kocke kot slano pecivo, če jo bo slučajno kaj ostalo
Pico lahko obložiš tudi z drugimi sestavinami, na primer s tuno v lastnem soku, papriko, koruzo, čebulo, jajčevci, bučkami, …


250 ml vode, 500 g moke, žlička soli, malo olivnega olja (1 veliko žlico), ena vrečka suhega kvasa. Z mikserjem zmešaš, pustiš da vzhaja (30 – 60 min). Daš na peki papir (v pekač), obložiš (kar imaš v hladilniku), in pečeš ene 15 min na največji temperaturi. (saj vidiš po barvi robu kdaj je pečeno).