testo za pizzo
Tega sem našla na Kulinarični Sloveniji. Avtorica pravi, da ga je dobila od pravega picopeka.
1.
– 1/2 kg moke (od tega polovica gladke in polovica ostre)
– ščepec soli > to oboje zmešamo
2.
– 5 dkg kvasa
– 1,5 dcl vroče vode
– 1,5 dcl mineralne vode
– žlička sladkorja
> tudi te sestavine zmešamo
V 1. zmesi naredimo jamico in vanjo položimo 2. zmes. Malo pregnetemo in dodamo 1,5 dcl olja. Nato gnetemo do gladkega, da ne občutimo več grudic.
Še to – količino olja lahko malo zmanjšaš.
Ko bi le kdaj kako stvar tudi stehtala… :). Delam sicer vse bom “od oka”, a testo je zelo dobro… Cca. pol kg moke (mehke, ce pa imas raje bolj krhko testo, pa dodaj se malo ostre moke), kak dl ali dva (toliko pac, da bo testo ravno “prav”) vode, nekoliko olja (ca. 50-60 g), scepec soli, malo origana (po zelji), pol kvasa. Zadevo dobro zmesas (jaz jo kar v multipraktiku, ker je lazje), pustis kake pol ure, da vzhaja, se enkrat pregnetes in voila, testo je gotovo. Veliko uspeha zelim.
Minka!
Testo za pizzo ni nobena umetnost. Prvo od vsega je, da testo zamesiš “od oka”. Za pizzo velikosti velikega pekača (4 osebe) potrebuješ cca pol kg moke.
Jaz testo naredim v posodi za vzhajane. V moko narediš jamico, kamor daš ščepec soli, malo manj kot žlico olivnega olja (naj bo res olivno, saj je potem testo okusnejše in krhkejše). V kozarec dam cca 1,5 dcl tople vode (naj ne bo vroča) in vanjo zdrobim cca 3-4 g kvasa. Če hočeš kvas vzpodbuditi, dodaj vodi pol žličke sladkorja in počakaj, da se speni. Jaz sladkorja skoraj nikoli ne dam ampak tisti kvas in vodo dobro premešam, da se kvas stopi in zlijem v jamico. Nato počasi vmešavaš moko. Sproti boš videla, če je potrebno dodati še kaj vode. Kdaj je testo ravno pravo???? Ko imaš vso moko vmešano vzemi testo iz posode, ter ga mesi na mizi. Gneti ga toliko časa, da se ne prime več na mizo tudi če ni nič pomokana miza. Takrat je testo ravno ta pravo. Seveda je boljše, da na začetku vmesiš mehkejše testo, ker lažje dodajaš moko, kot pa tekočino, kajne?
Ko je testo gladko in se ne prijemlje več, ga z malce olja namasti in položi v posodo za vzhajanje, ki pa naj bo brez moke (torej, čista), saj zaradi olja ni potrebno mokati. Tako se ti testo nikakor ne bo pijelo za posodo in se ne bo sušilo med vzhajanjem in niti pekača ni več potrebno mastiti.
Če hočeš doseči res dobre razultate, ga pusti, da se vzigne, nato pa ga nazaj potlačkaj in naj se vzigne še enkrat, šele nato ga naj v pekač. Če pa imaš čas, ga potlači 2x. Več kot 2x pa ne!
Upam, da sem ti kaj pomagala!
Sporoči, če si posizkusila in kako ti je uspelo!
Lep pozdrav!
Jessy
Sem preizkusila tvoj recept Irena in je super. Dala pa sem 1dcl olja. Hvala vsem za odgovore.Irena je pisal/pisala:
>
> Tega sem našla na Kulinarični Sloveniji. Avtorica pravi, da
> ga je dobila od pravega picopeka.
>
> 1.
> – 1/2 kg moke (od tega polovica gladke in polovica ostre)
> – ščepec soli > to oboje zmešamo
>
> 2.
> – 5 dkg kvasa
> – 1,5 dcl vroče vode
> – 1,5 dcl mineralne vode
> – žlička sladkorja
> > tudi te sestavine zmešamo
>
> V 1. zmesi naredimo jamico in vanjo položimo 2. zmes. Malo
> pregnetemo in dodamo 1,5 dcl olja. Nato gnetemo do gladkega,
> da ne občutimo več grudic.
>
> Še to – količino olja lahko malo zmanjšaš.
Namesto tekočine (vode, mleka, radenske itd.), poskusite testo zamesiti z navadnim jogurtom v lončku, cca. 2-3 na pol kilograma moke.
Pa tudi kvas dodajte v mlačno mleko s ščepcem sladkorja in moke, ki ga premešate in vsujete v sredino posode s preostalo moko, ter počakate, da nabrekne. Dodate jogurte in vse skupaj pregnetete, ter pustite vzhajati.
Olja ni potrebno uporabljati, niti za pekač, na katerega lahko položite peki papir in nanj testo za pizzo.
Poskusite, odlična zadeva.